Οι δύο Γάλλοι μάνατζερ του μπαρ Le Constellation που καταστράφηκε από τη φονική πυρκαγιά στο Κραν Μοντανά ανακρίθηκαν σήμερα, δήλωσε η Μπεατρίς Πιού, η γενική εισαγγελέας του καντονιού Βαλέ. Σε συνέντευξη Τύπου στη Σιόν, η Πιού τόνισε ότι πολλά άτομα ανακρίθηκαν για την τραγωδία την παραμονή Πρωτοχρονιάς και ότι έχουν διεξαχθεί έρευνες στο σημείο. «Μεταξύ των ανακριθέντων ήταν οι δύο Γάλλοι μάνατζερ και ορισμένοι επιζήσαντες», εξήγησε η Πιού. Πηγές δήλωσαν χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι ιδιοκτήτες του Le Constellation είναι ένα ζευγάρι Γάλλων από την Κορσική.
Η γενική εισαγγελέας είπε ότι οι δύο Γάλλοι ανακρίθηκαν «ως άτομα που κλήθηκαν να παράσχουν πληροφορίες». «Προς το παρόν, δεν έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει ποινική ευθύνη», σημείωσε. Αυτές οι ανακρίσεις βοήθησαν στη σύνταξη καταλόγων με τα άτομα που ήταν παρόντα εκείνο το βράδυ και επίσης «βοήθησαν να δοθούν εξηγήσεις για την εσωτερική διαρρύθμιση του χώρου, τις ανακαινίσεις που πραγματοποιήθηκαν και τη χωρητικότητα του χώρου», πρόσθεσε η Πιού.
Η εισαγγελέας ανέφερε ότι το επόμενο στάδιο της έρευνας θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα «στις ανακαινίσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός του μπαρ, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, τις άδειες λειτουργίας, τα μέτρα ασφαλείας» και τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς πυρασφάλειας. Από την πλευρά του, μιλώντας στο δίκτυο RTL, ο Στεφάν Γκανζέρ, επικεφαλής ασφαλείας του καντονιού του Βαλέ ανέφερε ότι το «κτίριο ήταν εξοπλισμένο με έξοδο κινδύνου». «Αλλά πρέπει να φανταστείτε ότι σε περίπτωση γενικευμένης πυρκαγιάς (…), μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι ίσως ελάχιστοι άνθρωποι βρήκαν αυτήν την έξοδο», είπε.
Οι πρώτες δηλώσεις του ενός ιδιοκτήτη
Ως προς τις ανακαινίσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός του μπαρ, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, τις άδειες λειτουργίας, τα μέτρα ασφαλείας και τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς πυρασφάλειας, ένας εκ των ιδιοκτητών έκανε τις πρώτες δηλώσεις του στην ιστοσελίδα 20 Minuten.
Δήλωσε εμφανώς συγκλονισμένος από τα γεγονότα. «Δεν μπορούμε ούτε να κοιμηθούμε ούτε να φάμε, είμαστε όλοι σε άσχημα κατάσταση». Τόνισε ακόμη ότι συνεργάζονται με τις αρχές. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε στη διαλεύκανση των αιτιών. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας. Εμπλέκονται και οι δικηγόροι μας».
Όπως μεταδίδει η ίδια πηγή, η σύντροφος του ιδιοκτήτη ήταν παρούσα στον τόπο της τραγωδίας και υπέστη έγκαυμα στο χέρι της, ωστόσο έχει ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Στη συνέχεια, ο ίδιος αρνήθηκε να προβεί σε λεπτομέρειες περί των πιστοποιήσεων ασφαλείας, καθώς «δεν ήταν σε καλή κατάσταση» μετά την τραγωδία. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι το κατάστημα είχε «επιθεωρηθεί τρεις φορές» τα τελευταία δέκα χρόνια και ότι «όλα είχαν γίνει σύμφωνα με τους κανονισμούς».
«Er hatte Hände wie das Mädchen auf dem Foto aus Vietnam»: Vater schildert Brandverletzung seines Sohnes, der überlebt hat. https://t.co/UCGvdHECli
— 20 Minuten (@20min) January 2, 2026
Η αιτία του κακού
Η πυρκαγιά φαίνεται να ξεκίνησε από «βεγγαλικά», δήλωσε η Πιού, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου. Η εισαγγελία «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προσδιορίσει τις συνθήκες αυτού του τραγικού συμβάντος. Φαίνεται ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από «κεριά» βεγγαλικών, δηλαδή φωτοβολίδες, που τοποθετήθηκαν πάνω σε μπουκάλια σαμπάνιας», είπε.
«Αυτές οι φωτοβολίδες βρέθηκαν πολύ κοντά στην οροφή. Αυτό οδήγησε σε αυτό που αναφέρεται ως περιστατικό υπερχείλισης, όπου η φωτιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα. Θα μπορέσουμε να διερευνήσουμε εάν κάποια άτομα φέρουν ποινική ευθύνη για αυτό το περιστατικό. Και αν ισχύει αυτό και αν αυτοί οι άνθρωποι είναι ζωντανοί, όλες οι έρευνες θα κινηθούν οι διαδικασίες για δίωξη για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια και τραυματισμούς από αμέλεια». Τόνισε ότι οι αρχές έχουν λάβει αρκετά βίντεο από το περιστατικό και καταθέσεις από όσους κατάφεραν να διαφύγουν ενώ έχουν στη διάθεσή τους λίστες με όσους ήταν παρόντες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
