Η διεθνής ΜΚΟ Συμμαχία του Στόλου Ελευθερίας (The Freedom Frotilla Coalition) ανακοίνωσε πως ένα από τα σκάφη της που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και ακτιβιστές με προορισμό τη Γάζα, βομβαρδίστηκε από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα στα ανοιχτά της Μάλτας, τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Σύμφωνα με βίντεο που δημοσιοποίησε η οργάνωση στο Χ, η επίθεση από ντρόουνς σε ένα από τα σκάφη της φαίνεται να έγινε στο μπροστινό μέρος του πλοίου με αποτέλεσμα να προκληθεί άμεσα πυρκαγιά.
Στην ανάρτηση η Συμμαχία του Στόλου Ελευθερίας αναφέρει πως «η επίθεση φαίνεται να στοχοθέτησε τη γεννήτρια του πλοίου και το σκάφος τώρα κινδυνεύει να βυθιστεί, ενώ σε αυτό επιβαίνουν 30 ακτιβιστές», και σημειώνει πως το περιστατικό συνέβη 17 ναυτικά μίλια (31,5 χιλιόμετρα) ανατολικά της Μάλτας.
Το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου στο οποίο, μέχρι στιγμής, φαίνεται να ανταποκρίθηκε μόνο η Κύπρος στέλνοντας ένα μικρό σκάφος, σύμφωνα με την οργάνωση. Η συμμαχία αυτή κάνει εκστρατεία για τον τερματισμό του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας.
«Κινδυνεύουμε, να λογοδοτήσουν αμέσως Ισραηλινοί πρέσβεις»
Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της Οργάνωσης, στο πλοίο επέβαιναν ακτιβιστές από τουλάχιστον 21 χώρες, συμπεριλαμβανομένων επιφανών προσωπικοτήτων. Μάλιστα η αποστολή τους, φρόντισαν να γίνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς, όπως σημειώνουν, υπήρχαν ανησυχίες για πιθανή επίθεση, δεδομένης της γενοκτονικής πολιτικής του Ισραήλ στη Γάζα που έχει αποκλείσει κάθε βοήθεια στον θύλακα.
Η επικοινωνία κρίνεται δύσκολη, καθώς όπως αναφέρουν οι ακτιβιστές, το χτύπημα έγινε «σκόπιμα σε γεννήτρια του πλοίου, αφήνοντάς μας χωρίς ρεύμα και θέτοντας το σκάφος σε μεγάλο κίνδυνο βύθισης».
Το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου αμέσως μετά την επίθεση, ωστόσο το μοναδικό σκάφος που έφτασε από την Κύπρο, «δεν παρέχει την κατάλληλη ηλεκτρική υποστήριξη που απαιτείται», σημειώνουν.
Η τελευταία επικοινωνία έδειξε ότι τα ντρόουνς εξακολουθούν να κάνουν κύκλους γύρω από το πλοίο.
«Σύμφωνα με το διεθνές ναυτικό δίκαιο, η Μάλτα είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει την ασφάλεια του πλοίου που κινδυνεύει εντός της εγγύτητάς της. Η έλλειψη ανταπόκρισης και ενημέρωσης σχετικά με τις προσπάθειες διάσωσης, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», καταγγέλλουν στην ίδια ανακοίνωση.
Επιπλέον, σημειώνουν πως οι Ισραηλινοί πρέσβεις πρέπει να κληθούν και να λογοδοτήσουν για αυτές τις παραβιάσεις, «συμπεριλαμβανομένου και του βομβαρδισμού του σκάφους μας σε διεθνή ύδατα», χωρίς να υπάρχουν ακόμα επίσημα στοιχεία.
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.
Η κυβέρνηση της Μάλτας επιβεβαίωσε ότι οι λιμενικές αρχές έλαβαν σήμα κινδύνου από το σκάφος, στο οποίο σύμφωνα με την ίδια, επέβαιναν 12 μέλη πληρώματος και τέσσερις πολίτες.
Ωστόσο, δήλωσε πως κοντινό ρυμουλκό κατευθύνθηκε προς το σημείο και ξεκίνησε επιχειρήσεις κατάσβεσης της πυρκαγιάς, καθώς και ότι εστάλη μαλτέζικο πλοίο περιπολίας. «Ύστερα από αρκετές ώρες, το σκάφος και το πλήρωμα είναι πλέον ασφαλή», πρόσθεσε η κυβέρνηση, ενώ τόνισε πως το πλήρωμα αρνήθηκε να επιβιβαστεί στο ρυμουλκό.
«Ισραηλινά drones φαίνεται ότι βομβάρδισαν το πλοίο»
Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατήγγειλε το περιστατικό, τονίζοντας πως πίσω από την επίθεση φαίνεται να βρίσκονται ισραηλινά ντρόουνς.
Μάλιστα, γνωστοποίησε πως στη διεθνή αποστολή συμμετέχει και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τάκης Πολίτης, «που δεν επέβαινε στο συγκεκριμένο πλοίο και είναι καλά στην υγεία του».
«Η ελληνική κυβέρνηση με την ενεργό στήριξη στον Νετανιάχου, εκτός από υποστήριξη της γενοκτονίας στη Γάζα, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ακτιβιστών, ακόμη και Ελλήνων», τονίζει ο Γ. Σακελλαρίδης.
Αναλυτικά η ανάρτησή του
Ισραηλινά drones φαίνεται ότι βομβάρδισαν πλοίο με διεθνή αποστολή αλληλεγγύης προς την Γάζα, το οποίο βυθίζεται σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Μαλτας.
Στην διεθνή αποστολή συμμετέχει και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Τάκης Πολίτης, που δεν επέβαινε στο συγκεκριμένο πλοίο και είναι καλά στην υγεία του, σύμφωνα με το Infowar Xstefanou.
Η Ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ και ο εγκληματίας πολέμου Νεντανιάχου έχουν αποθρασυνθεί πλήρως, πατώντας στην διεθνή αδιαφορία.
Η ελληνική κυβέρνηση με την ενεργό στήριξη στο Νεντανιάχου, εκτός από υποστήριξη της γενοκτονίας στην Γάζα, θέτει σε κίνδυνο την ζωή ακτιβιστών, ακόμη και Ελλήνων.
Χρειάζεται άμεση παρέμβαση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και απαίτηση για προστασία της διεθνούς αποστολής αλληλεγγύης.
Την στιγμή που η Γάζα είναι αποκλεισμένη και οι κάτοικοι πεθαίνουν πλέον από ασιτία και αρρώστιες, εκτός από τους βομβαρδισμούς, η αλληλεγγύη είναι το μόνο όπλο.
Τάκης Πολίτης: «Να σταματήσει η ελληνική κυβέρνηση κάθε συνεργασία με το Ισραήλ»
Ο καθηγητής Τάκης Πολίτης, ένας από τους συμμετέχοντες στον Στόλο της Ελευθερίας, αναφέρει μέσω ανάρτησής του στο Facebook πως αποστολή τους ήταν να σπάσουν τον παράνομο αποκλεισμό της Λωρίδας και να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους που λιμοκτονούν.
Ωστόσο, λίγο πριν την επιβίβασή του, συνέβη και η επίθεση όπως σχολιάζει.
«Απευθύνω έκκληση στο μεγάλο εκείνο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που καταδικάζει την συνεχιζόμενη γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση για να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ κάθε συνεργασία με το Ισραήλ», τονίζει ο Τ. Πολίτης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας