Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
19°C
19.8° 17.8°
3 BF
57%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
16°C
17.1° 13.8°
1 BF
53%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
17°C
16.6° 12.0°
2 BF
61%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
87%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
82%
Βέροια
Αίθριος καιρός
16°C
16.5° 16.5°
3 BF
53%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
7°C
7.4° 7.4°
1 BF
66%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
68%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.1° 14.7°
2 BF
88%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
14°C
14.9° 13.8°
1 BF
65%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
16°C
16.4° 16.4°
0 BF
77%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
17°C
17.4° 17.4°
3 BF
63%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
37%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
2 BF
82%
Λαμία
Αίθριος καιρός
14°C
14.5° 14.5°
2 BF
47%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
3 BF
63%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
14.4° 11.8°
0 BF
76%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
15°C
15.5° 15.5°
1 BF
80%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 15.0°
2 BF
56%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
10°C
9.6° 9.6°
2 BF
77%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 19 Μαΐου, 2025
Popes_Funeral
(AP Photo/Evan Vucci)

Τα «πηγαδάκια» των ηγετών επισκίασαν την κηδεία του Πάπα

Η πλατεία του Αγίου Πέτρου μετατράπηκε σε άτυπη σύνοδο κορυφής.

Την ώρα που ο Πάπας Φραγκίσκος περνούσε στην αιωνιότητα εν παρουσία 400.000 παρευρισκομένων, σύμφωνα με το υπουργείο εσωτερικών της Ιταλίας, οι ηγέτες του κόσμου δεν έχασαν τη μοναδική αυτή ευκαιρία για... διπλωματία, στην σκιά του ουκρανικού και του εμπορικού πολέμου, με τον Τραμπ βέβαια να συγκεντρώνει για ακόμη μια φορά τα φώτα της δημοσιότητας.

Το ιστορικό τετ α τετ του Τραμπ με τον Ζελένσκι στο Βατικανό | Ukrainian Presidential Press Office via AP

Η παρουσία τόσων παγκόσμιων ηγετών επισκίασε τα πένθιμα αφιερώματα στον Φραγκίσκο, καθώς η πλατεία του Αγίου Πέτρου μετατράπηκε σε... άτυπη σύνοδο κορυφής.

Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Καθώς ο καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα Ρε εκφωνούσε επικήδειο λόγο για τον εκλιπόντα ποντίφικα, εξυμνώντας τις ανθρωπιστικές του προσπάθειες και την ταπεινότητά του, οι δημοσιογράφοι παρακολουθούσαν με κυάλια υψηλής ευκρίνειας κάθε κίνηση του Τραμπ, εντοπίζοντας τις κάθε είδους συναντήσεις του με συμμάχους και αντιπάλους, ενώ ελικόπτερα της αστυνομίας πετούσαν από πάνω.

Ο Τραμπ είχε μια συνάντηση 15 περίπου λεπτών με τον Ζελένσκι, ενώ όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, Τραμπ, Μακρόν, Στάρμερ και Ζελένσκι έστησαν πηγαδάκι.

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε πριν από την επίσημη τελετή της κηδείας, «ιστορική» και είπε ότι έθεσε τις βάσεις για μια «αξιόπιστη και διαρκή ειρήνη» στην Ουκρανία.

(AP Photo/Alessandra Tarantino)

Δεν χάθηκε η ευκαιρία

Ο Τραμπ εθεάθη επίσης να ανταλλάσσει χειραψίες με τον Μακρόν και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης είχαν εικάσει πριν την κηδεία ότι η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι θα προσπαθούσε να διευκολύνει μια συνάντηση ΕΕ-ΗΠΑ. Εκπρόσωπος της Επιτροπής είχε δηλώσει πως κάθε ευκαιρία για συνάντηση θα «αξιοποιηθεί».

Η ευκαιρία αυτή παρουσιάστηκε νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν, με τον θάνατο του Φραγκίσκου, αλλά δεν είναι σαφές αν προέκυψε κάτι ουσιαστικό από αυτήν, πέρα από ένα σύντομο βίντεο με μια χειραψία και μια σύντομη συνομιλία.

Η φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο Χ ανέφερε ότι είχε μια «καλή ανταλλαγή» απόψεων με τον Τραμπ.

Εκπρόσωπός της πρόσθεσε ότι «συμφώνησαν να συναντηθούν».

Ο Τραμπ επίσης φάνηκε να συνομιλεί ανεπίσημα με τους ηγέτες της Εσθονίας και της Φινλανδίας, οι οποίοι κάθονταν δίπλα του στις θέσεις που είχαν προβλεφθεί για αρχηγούς κρατών. Η ίδια η Μελόνι συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, και τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Στάρμερ και ο Ζελένσκι συμφώνησαν να εργαστούν με εντατικούς ρυθμούς για να διατηρήσουν το θετικό μομέντουμ στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Στάρμερ.

«Συζήτησαν για την θετική πρόοδο που επιτεύχθηκε τις τελευταίες ημέρες για τη διασφάλιση μιας δίκαιης ειρήνης διαρκείας στην Ουκρανία», ανέφερε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ σε ανακοίνωσή του μετά τη συνάντηση Στάρμερ-Ζελένσκι στη Ρώμη, στο περιθώριο της κηδείας του πάπα Φραγκίσκου.

«Συμφώνησαν να διατηρήσουν το μομέντουμ και να συνεχίσουν να εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς με τους διεθνείς εταίρους τους ώστε να προχωρήσουν στα επόμενα στάδια του σχεδιασμού τους».

Από την άλλη ο Μακρόν δήλωσε ότι είχε μια «πολύ θετική» συζήτηση με τον Ουκρανό ομόλογό του και ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για μια άνευ όρων εκεχειρία και ότι η αποκαλούμενη «Συμμαχία των Προθύμων» υπό τη Γαλλία και τη Βρετανία θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε αυτό να επιτευχθεί, αλλά και για μια ειρήνη διαρκείας.

«Ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτός είναι ο κοινός μας στόχος με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ», έγραψε ο Μακρόν σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

«Η Ουκρανία είναι έτοιμη για μια εκεχειρία άνευ όρων. Ο πρόεδρος Ζελένσκι μου το επανέλαβε σήμερα. Θα ήθελε να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους για να καταστεί αυτό δυνατό», έγραψε ο Μακρόν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τα «πηγαδάκια» των ηγετών επισκίασαν την κηδεία του Πάπα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας