Μπαράζ αναλύσεων μετά την σφοδρή αντίδραση της Μόσχας στις ουκρανικές επιθέσεις με αμερικανικά και βρετανικά όπλα, με τον διεθνή παράγοντα να επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει περαιτέρω το χθεσινοβραδινό διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, την ώρα που ο πλανήτης προετοιμάζεται για μια νέα προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.
Το Κρεμλίνο δήλωσε σε όλους τους τόνους ότι η επίθεση με τον υπερηχητικό πύραυλο στο Ντίπρο ήταν προειδοποίηση προς τη Δύσης, εκφράζοντας βεβαιότητα πως οι ΗΠΑ κατάλαβαν το μήνυμα του προέδρου Πούτιν. Η Μόσχα, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι παραμένει ανοιχτή στον διάλογο για μια ειρηνική λύση στο ουκρανικό ζήτημα.
Το δεύτερο «χτύπημα»
Σήμερα, μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος έσπευσε να ανακοινώσει ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις δοκιμές του υπερηχητικού πυραύλου Ορέσνικ, και θα προχωρήσει σε μαζική παραγωγή του.
Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση δήλωσε χαρακτηριστικά «θα προσθέσω ότι δεν υπάρχει κανένα αντίμετρο για έναν τέτοιο πύραυλο, κανένα μέσο αναχαίτισής του, στον κόσμο σήμερα. Και θα τονίσω για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε αυτό το νεότερο σύστημα. Είναι απαραίτητο να καθιερωθεί η σειριακή παραγωγή».
Ετοιμότητα για όλα τα σενάρια
Το διάγγελμα Πούτιν ερμηνεύεται ως «κόκκινη κάρτα» προς τη Δύση μετά τις τελευταίες εξελίξεις και το «πράσινο φως» στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να επιτεθεί σε ρωσικά εδάφη. Παράλληλα, δείχνει πως η Μόσχα πιστεύει ότι έχει αλλάξει η στρατηγική της Δύσης από τον πόλεμο δι’ αντιπροσώπων σε μια απευθείας σύρραξη, όμως η Ρωσία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια.
Αυτά, τουλάχιστον, δηλώνει στο πρακτορείο TASS, ο Ντμίτρι Σούσλοφ, αντιπρόεδρος του Κέντρου Ολοκληρωμένων Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών Επιστημών.
Ο ίδιος εξηγεί πως το βασικό μήνυμα είναι ότι η Ρωσία εκτιμά πως η Δύση έχει επιλέξει την αναβάθμιση της σύγκρουσης σε απευθείας αντιπαράθεση και πλέον οι αντιμαχόμενες πλευρές είναι αντιμέτωπες με μια παγκόσμια διαμάχη.
Η χρήση του πυραύλου Ορέσνικ, εξάλλου, σηματοδοτεί την «κόκκινη κάρτα» του Βλαντιμίρ Πούτιν προς όσους επιθυμούν να κλιμακώσουν τον πόλεμο, ενώ υπογραμμίζει τη δυνατότητα της Ρωσίας να χτυπήσει προς οποιοδήποτε κράτος του ΝΑΤΟ.
Τι ακολουθεί;
Από την πλευρά του το BBC δημοσιεύει ανάλυση με την οποία επισημαίνει πως το μεγάλο ερώτημα είναι οι επόμενες κινήσεις του Ρώσου προέδρου.
Ο Στιβ Ρόζενμπεργκ σημειώνει πως δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει πολλά: Μην περιμένετε ο Πούτιν να φρενάει ξαφνικά ή να αποκλιμακώσει τώρα. Η περαιτέρω κλιμάκωση, όμως είναι άλλο ζήτημα. Η Ουκρανία θα πρέπει να αναμένει περισσότερες επιθέσεις από τη Ρωσία και βαρύτερους βομβαρδισμούς.
Σχετικά με το θέμα των πυρηνικών, πάντως, ο αρθρογράφος εμφανίζεται φειδωλός, καθώς ο Πούτιν έχει αναφέρει ξανά σε προειδοποιήσεις του το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών. Δεν απορρίπτει τη χρήση τακτικών πυρηνικών, δηλαδή όπλων μικρότερης έντασης και εμβέλειας, ωστόσο δεν είναι κάτι που θεωρείται δεδομένο.
Το «μπουρλότο» Μπάιντεν και ο παράγοντας Τραμπ
Το μόνο σίγουρο για τις τελευταίες εξελίξεις είναι το γεγονός πως η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ λειτούργησε ως… επιταχυντής, ενώ ήδη δεν είναι λίγα τα βέλη που στρέφονται προς τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, ουσιαστικά, είναι ο καταλύτης για την πρόσφατη κλιμάκωση του μετώπου.
Ο απερχόμενος πρόεδρος αποφάσισε να προβεί σε μπαράζ ενεργειών προκειμένου να στηρίξει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και την Ουκρανία, καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ποια είναι τα πραγματικά σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως σημειώνει το BBC ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία, ενώ έχει ασκήσει σφοδρότατη κριτική προς το ΝΑΤΟ.
Έχει, βέβαια, εξαγγείλει ότι θα τελειώσει τον πόλεμο… σε ένα 24ωρο, όμως το μόνο σίγουρο είναι πως θα επιχειρήσει να συνομιλήσει άμεσα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Κάτι που σημαίνει πως η Μόσχα ίσως να επιλέξει να μην κλιμακώσει περαιτέρω το μέτωπο με τη Δύση έως ότου αλλάξει ο ένοικος του Λευκού Οίκου.
Σε ανάλογα συμπεράσματα καταλήγει στη δική του ανάλυση και ο Guardian, επισημαίνοντας ότι μπορεί κανένας να μην γνωρίζει ακριβώς το πλάνο του Ντόναλντ Τραμπ για το ουκρανικό, όμως όλες οι πλευρές αναμένουν την κίνησή του.
Τα ερωτήματα είναι, πάντως, αρκετά: Θα τελειώσει τον πόλεμο σε μια ημέρα; Θα ακυρώσει τις αποφάσεις Μπάιντεν για περαιτέρω ενίσχυση προς το Κίεβο; Θα πάρει πίσω την άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί τους αμερικανικούς ATACMS; Θα ζητήσει παραχώρηση εδαφών, όπως στην Ανατολική Ουκρανία, προκειμένου να υπάρξει ειρήνευση;
Και εκείνος που δείχνει να κάθεται στα περισσότερα αναμμένα κάρβουνα είναι ο ίδιος ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας