Αθήνα, 24°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
24°C
24.7° 23.2°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
23.3° 20.5°
2 BF
74%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
24°C
24.4° 23.0°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
0 BF
94%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
20°C
19.9° 19.9°
0 BF
68%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.5° 20.1°
1 BF
69%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.4° 17.9°
2 BF
46%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
22°C
22.4° 22.4°
2 BF
86%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
22°C
21.8° 21.4°
2 BF
75%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 23.8°
3 BF
43%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
24.0° 22.8°
2 BF
66%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
24°C
23.7° 23.5°
1 BF
69%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
22°C
22.4° 21.8°
2 BF
42%
Λαμία
Αίθριος καιρός
23°C
23.5° 22.3°
1 BF
61%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
23°C
23.8° 23.2°
1 BF
73%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
25°C
25.0° 23.8°
3 BF
47%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
22°C
21.6° 18.3°
2 BF
79%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
21°C
22.7° 20.8°
2 BF
85%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
72%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου, 2024
Πιθανότατα για τελευταία φορά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόκειται να συναντηθεί εκτάκτως στις ΗΠΑ με τον βασικό αρχιτέκτονα και σπόνσορα του ουκρανικού πολέμου, Τζο Μπάιντεν
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πιθανότατα για τελευταία φορά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόκειται να συναντηθεί εκτάκτως στις ΗΠΑ με τον βασικό αρχιτέκτονα και σπόνσορα του ουκρανικού πολέμου, Τζο Μπάιντεν | AP Photo

Η «τέλεια καταιγίδα» στο Κίεβο

Οι παραιτήσεις κορυφαίων Ουκρανών υπουργών και κρατικών αξιωματούχων δίνουν την εικόνα κυβερνητικού εμφυλίου και μάλιστα τη στιγμή που η χώρα δέχεται συντριπτικά πυραυλικά πλήγματα από τον ρωσικό στρατό

Ολα τα είχε η Μαριορή (Ουκρανία), με τα συντριπτικά πυραυλικά πλήγματα που δέχεται καθημερινά, την αποτυχία της επίθεσης στο Κουρσκ και την εικόνα κατάρρευσης στο ανατολικό μέτωπο, ο κυβερνητικός εμφύλιος της έλειπε – και μάλιστα λίγα 24ωρα πριν από το έκτακτο ταξίδι του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί πιθανότατα για τελευταία φορά με τον βασικό αρχιτέκτονα και σπόνσορα του ουκρανικού πολέμου, τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Αυτό που παρακολουθούμε τις τελευταίες ώρες στο Κίεβο είναι μια τέλεια πολιτική καταιγίδα, καθώς μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο παραιτήθηκαν πέντε κορυφαίοι Ουκρανοί υπουργοί: ο αντιπαθέστατος Ντμίτρο Κουλέμπα (Εξωτερικών), ο Ντένις Μαλιούσκα (Δικαιοσύνης), ο Ολεξάντρ Καμίσιν (Στρατηγικών Βιομηχανιών, υπεύθυνος για ολόκληρη την πολεμική παραγωγή), ο Ρουσλάν Στρέλετς (Προστασίας Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων) και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπεύθυνη για την Ευρωπαϊκή και Ευρωατλαντική Ενσωμάτωση (sic), Ολγα Στεφανίσινα.

Αλλά η λίστα των παραιτημένων ή «καρατομημένων» είναι πολύ μακρύτερη: απομακρυνθήκαν επίσης ο πρόεδρος του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας Βιτάλι Κοβάλ, ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας και υπεύθυνος για οικονομικά θέματα Ροστισλάβ Σούρμα (που θεωρείται δεξί χέρι του πανίσχυρου επικεφαλής του προεδρικού γραφείου Αντρίι Γέρμακ) και βέβαια ο διοικητής της ουκρανικής «ΔΕΗ», της Ukrenergo, Βλαντίμιρ Κουντρίτσκι, που ήταν υπεύθυνος για την παραγωγή και διανομή ενέργειας.

Πρόκειται στην πλειονότητά τους για πρόσωπα που έχουν επιζήσει από παλαιότερα σκάνδαλα και «εκκαθαρίσεις» του Ζελένσκι και που θεωρείται πως διατηρούν άριστες σχέσεις με τους δυτικούς «χορηγούς» της Ουκρανίας. Μάλιστα ο Μαλιούσκα είναι γνωστός στο Κίεβο με το παρατσούκλι... «αθάνατος», ενώ η Στεφανίσινα πιστεύεται πως έχει χτίσει ισχυρές προσωπικές σχέσεις στις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Το «μακελειό»

Ταυτόχρονα, ο Ουκρανός αρχιστράτηγος Αλεξάντρ Σίρσκι απομάκρυνε τον αρχηγό της χωριστής διοίκησης των μη επανδρωμένων μέσων του ουκρανικού στρατού Ρομάν Γκλάντκι, αποδίδοντάς του πιθανότατα την ευθύνη για την προχθεσινή σφαγή στο κέντρο εκπαίδευσης ηλεκτρονικού πολέμου στην Πολτάβα, όπου σκοτώθηκαν από ρωσικούς πυραύλους δεκάδες νέοι χειριστές drones αλλά και αρκετοί ξένοι εκπαιδευτές.

Και όλα αυτά ενώ το αχανές ανατολικό μέτωπο φλέγεται από άκρη σε άκρη, με τους Ρώσους να έχουν ήδη διαμορφώσει τρεις χωριστούς θύλακες και να απειλούν με περικύκλωση δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς υπερασπιστές από το Χάρκοβο στον Βορρά ώς το Ουγκλεντάρ στον Νότο!

Φυσικά, ο Ζελένσκι επιχείρησε να δικαιολογήσει το ενδοκυβερνητικό «μακελειό» ως... «μεγάλη επανεκκίνηση», που όπως είπε αορίστως ο Ουκρανός πρόεδρος «συνδέεται με εξαιρετικά σημαντικά γεγονότα που θα λάβουν χώρα αυτό το φθινόπωρο». Αλλά δεν μας είπε ποια θα είναι αυτά;

Το «τάιμινγκ» δε του ανασχηματισμού είναι τόσο κακό, εν μέσω μιας πραγματικά ζοφερής κατάστασης για το Κίεβο σε όλα τα επίπεδα, ώστε ήδη αρκετοί αναλυτές εντός και εκτός Ουκρανίας κάνουν λόγο για πολιτική καθίζηση, ενώ άλλοι μιλούν για ενδοκυβερνητικό εμφύλιο και «ποντίκια που εγκαταλείπουν το βυθιζόμενο πλοίο». Αν και το πιο... θανατηφόρο σχόλιο το διαβάσαμε στον καλά ενημερωμένο ουκρανικό λογαριασμό του Telegram, τον Legitimniy: ο Ζελένσκι, λέει, μάλλον έχει ξεχάσει πως όταν ένα μπορντέλο δεν πάει καλά, δεν αρκεί να αλλάξεις θέση στα κρεβάτια, πρέπει να αλλάξεις τα κορίτσια!

Εκκληση Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι πάντως είπε ξεκάθαρα ότι ο ανασχηματισμός δεν έχει ακόμη τελειώσει, ενώ επανέλαβε για πολλοστή φορά την έκκλησή του για την άμεση παραχώρηση από τη Δύση περισσότερων συστημάτων αεράμυνας, καθώς η Ουκρανία δέχτηκε και χθες σαρωτικά πυραυλικά πλήγματα στα μετόπισθεν.

Το χειρότερο από αυτά έγινε στη δυτική πόλη Λβιβ, τη «μητρόπολη» του ουκρανικού εθνικισμού, όπου δύο πολυ-υπερηχητικοί πύραυλοι Kinzhal και δύο γιγαντιαίοι πύραυλοι cruise Χ-101 φέρεται να προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στο αμαξοστάσιο του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού Λβιβ - Γκλάβνι και στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, σταθμούς κομβικής σημασίας για τη μεταφορά δυτικών οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών από τη γειτονική Πολωνία.

Φαίνεται μάλιστα ότι η επίθεση έγινε την ώρα που από τον σταθμό διερχόταν κάποιο μεγάλο φορτίο όπλων, καθώς ακολουθήσαν τρομερές δευτερεύουσες εκρήξεις, ενώ οι τοπικές αρχές κατήγγειλαν ότι σκοτώθηκαν επτά άμαχοι, ανάμεσά τους και τέσσερα παιδιά. Χτυπήθηκαν ακόμη στόχοι στο Κίεβο και την Οδησσό, ένα αεροδρόμιο στο Κριβόι Ρογκ και συγκεντρώσεις στρατευμάτων στο Σούμι, τη Χερσώνα και τη Ζαπορόζιε, αλλά και ένα στρατιωτικό διοικητήριο στην καρδιά του Χαρκόβου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η «τέλεια καταιγίδα» στο Κίεβο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας