Αθήνα, 31°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
31°C
32.8° 28.6°
2 BF
36%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
27°C
28.9° 25.2°
1 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
28°C
27.7° 24.0°
1 BF
37%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
1 BF
72%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
24.6° 22.9°
2 BF
73%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
27°C
27.0° 24.6°
2 BF
45%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
23.4° 22.4°
1 BF
31%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
1 BF
43%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
28°C
29.9° 27.5°
2 BF
37%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
29°C
29.4° 26.2°
0 BF
38%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
29.8° 28.4°
2 BF
39%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
28°C
27.6° 27.6°
4 BF
56%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
25.9° 25.9°
1 BF
63%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
30°C
30.2° 30.2°
1 BF
30%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
32°C
32.8° 25.5°
1 BF
27%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
27°C
27.1° 26.8°
4 BF
48%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
29°C
31.5° 28.0°
1 BF
33%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.6° 26.6°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
25°C
27.8° 25.3°
1 BF
89%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
20°C
19.5° 19.5°
2 BF
62%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
Χρίστιαν Μίτσκοσκι,
Και ο εν αναμονή πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας προκαλεί με το όνομα της γειτονικής χώρας. | (AP Photo/Boris Grdanoski)

Συμφωνία των Πρεσπών: «Μακεδονία» λέει και ο εν αναμονή πρωθυπουργός Μίτσκοσκι UPD

«Εάν θεωρείτε ότι παραβιάσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών πάμε στη Χάγη» διαμηνύει και καρφώνει το Μαξίμου για τα μνημόνια συνεργασίας.

Νέο μέτωπο έντασης με τη γειτονική χώρα ανοίγει στη σκιά των κυβερνητικών παλινωδιών με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, επικεφαλής του εθνικιστικού VMRO-DPMNE και κατά πάσα πιθανότητα επόμενος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, πραγματοποίησε έναν επινίκιο λόγο και ταυτίστηκε με τη γραμμή της προέδρου της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

«Χρησιμοποιώ τους όρους Μακεδονία και Μακεδονικός γιατί είναι ατομικό μου δικαίωμα» δήλωσε ο συντηρητικός πολιτικός, ξεκαθαρίζοντας ότι «η Ελλάδα θεωρεί ότι παραβιάσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών ας προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο».

Ο Μίτσκοσκι προέτρεψε την πρόεδρο της χώρας να κάνει το ίδιο, ενώ συμπλήρωσε πως στην επικοινωνία εντός των θεσμικών οργάνων και μεταξύ των θεσμών της χώρας του θα χρησιμοποιείται η συνταγματική ονομασία.

«Εκτιμώ ότι το VΜRΟ, ως κόμμα, αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν την άποψή τους σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν αρέσει ούτε σε εμάς ούτε σε εκείνους αυτή η Συμφωνία. Σε αντίθεση με εκεί, στη Μακεδονία η Συμφωνία είναι μέρος των θεσμών, του συντάγματος και των νόμων. Το έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αυτή είναι η πραγματικότητα» είπε και πρόσθεσε: «Ας σταματήσουν οι απειλές και οι παρεμποδίσεις. Θέλουμε πολύ καλές γειτονικές σχέσεις με την Ελλάδα».

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι ανέφερε ακόμη πως προσδοκεί σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι μεγάλο μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών εφαρμόστηκε στη χώρα του, ενώ «τα βασικά τρία πράγματα που έπρεπε να είχαν ολοκληρώσει, δυστυχώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη», εννοώντας τα μνημόνια συνεργασίας.

«Παιχνίδια με τη φωτιά» από Μητσοτάκη

Σημειώνεται ότι μόλις σήμερα το πρωί ο ίδιος ο πρωθυπουργός έβαλε προσωρινή ταφόπλακα στα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί «διαπραγματευτικό όπλο έναντι των Σκοπίων».

Την ίδια στιγμή, βέβαια, δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην αντιπολίτευση σημειώνοντας «μού έκανε μεγάλη εντύπωση ότι χθες ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να καταθέσει τα τρία μνημόνια για τις Πρέσπες προς ψήφιση στη Βουλή. Τώρα δηλαδή, που βλέπουμε αυτό που υποψιαζόμασταν εδώ και καιρό, ότι μπορεί να έρθει η επόμενη κυβέρνηση και με κάποιον τρόπο να αμφισβητήσει τον πυρήνα της Συμφωνίας, το erga omnes, τώρα να κυρώσουμε εμείς τα μνημόνια και να ακυρώσουμε οποιοδήποτε διαπραγματευτικό όπλο έχουμε εναντίον των Σκοπίων. Είναι μία πράξη που αγγίζει τα όρια του παραλογισμού».  

Την ίδια στιγμή βέβαια, επανέλαβε το αίτημά του να τηρηθεί πλήρως η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βόρεια Μακεδονία και κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη ότι «υιοθετεί τις χειρότερες συνήθειες του προκατόχου του» στο θέμα αυτό. «Προειδοποίησα τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων ότι οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή της Συμφωνίας θα έχει σοβαρές συνέπειες ως προς τις διμερείς σχέσεις μας, αλλά και στον δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρώπη», πρόσθεσε. 

Καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στο VMRO και τον κ. Μίτσκοσκι την αρχή του Διεθνούς Δικαίου ‘’pacta sunt servanda’’, καθώς και τις προβλεπόμενες κυρώσεις που απορρέουν από το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο και η πλήρης συμμόρφωση με αυτήν αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε.. Υπενθυμίζουμε παράλληλα την αμερικανική νομοθεσία του 2021 η οποία προβλέπει κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης της Συμφωνίας», αναφέρει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που «καταδικάζει απερίφραστα την νέα προκλητική παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον Πρόεδρο του VMRO και εκλεγμένο πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Μίτσκοσκι και τον καλεί να συμμορφωθεί επιτέλους με το διεθνές δίκαιο».

Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη «να προβεί στις δέουσες ενέργειες όπως αυτές προβλέπονται από την Συμφωνία των Πρεσπών και να διεθνοποιήσει άμεσα το ζήτημα φέρνοντας την νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας αντιμέτωπη με τις ευθύνες της ενώπιον της διεθνούς κοινότητας σε περίπτωση που συνεχίσει να παραβιάζει τη Συμφωνία».

Επίσης, καλεί «τον κύριο Μητσοτάκη να σταματήσει επιτέλους τον ανέξοδο λαϊκισμό τόσο του ίδιου όσο και των στελεχών του, τα οποία έχουν προβεί σε σειρά εθνικιστικών και πατριδοκάπηλων εξάρσεων επιχειρώντας να διχάσουν για άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό, για καθαρά εσωκομματικούς και ψηφοθηρικούς λόγους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει βαρύτατες ευθύνες για την νέα αυτή ζημία που προκαλεί στα εθνικά συμφέροντα, στο όνομα της ΙΧ και ανεύθυνης εξωτερικής πολιτικής της» και την κατηγορεί που δεν έφερε τα Μνημόνια προς κύρωση και δεν συγκάλεσε ποτέ το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. «Το μόνο που έκανε όλα αυτά τα χρόνια ήταν να αποφεύγει οποιαδήποτε ενεργητική εμπλοκή με τη Συμφωνία για να διατηρήσει τις εσωκομματικές της ισορροπίες».


Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Συμφωνία των Πρεσπών: «Μακεδονία» λέει και ο εν αναμονή πρωθυπουργός Μίτσκοσκι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας