Το κοινοβούλιο της Γεωργίας ενέκρινε σήμερα στην τρίτη και τελική ψηφοφορία επί του συνόλου ένα διχαστικό νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων» που πυροδότησε εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων, με τους επικριτές να το θεωρούν απειλή για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τις φιλοδοξίες της χώρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου εντάθηκαν οι διαδηλώσεις έξω από το κοινοβούλιο. Η αστυνομία προχώρησε σε χρήση δακρυγόνων και σε ορισμένους διαδηλωτές παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες, ενώ έγιναν και προσαγωγές.
Η βία εξαπλώθηκε και στην αίθουσα του κοινοβουλίου, με δώδεκα βουλευτές να εμπλέκονται σε καυγά και έναν βουλευτή από το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο να συγκρατείται από φρουρούς ασφαλείας καθώς κινήθηκε βίαια προς τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λεβάν Χαμπεϊσβίλι.
Το επίμαχο νομοσχέδιο απαιτεί από τα μέσα ενημέρωσης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς να εγγραφούν ως «επιδιώκοντας τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης» εάν λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό.
Η κυβέρνηση λέει ότι το νομοσχέδιο είναι απαραίτητο για να σταματήσει αυτό που θεωρεί ως επιζήμια ξένη επιρροή στην πολιτική της χώρας και να αποτρέψει απροσδιόριστους ξένους παράγοντες να προσπαθήσουν να την αποσταθεροποιήσουν.
Η αντιπολίτευση κατήγγειλε το νομοσχέδιο ως «ρωσικό νόμο», επειδή η Μόσχα χρησιμοποιεί παρόμοια νομοθεσία για να πατάξει τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και τους ακτιβιστές που επικρίνουν το Κρεμλίνο.
Μαζικές διαδηλώσεις κατά του νόμου τις τελευταίες εβδομάδες έχουν σαρώσει το έθνος των 3,7 εκατομμυρίων στο Νότιο Καύκασο.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναφέρθηκε στη Γεωργία, ευρισκόμενος σε διάσκεψη για τη δημοκρατία στην Κοπεγχάγη, και είπε ότι «αν θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ, πρέπει να σεβαστούν τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου και τις δημοκρατικές αρχές».
Το νομοσχέδιο είναι σχεδόν πανομοιότυπο με εκείνο που το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο πιέστηκε να αποσύρει πέρυσι μετά από διαδηλώσεις. Νέες διαδηλώσεις συγκλονίζουν τη Γεωργία εδώ και εβδομάδες, με διαδηλωτές να συγκρούονται με την αστυνομία, η οποία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσει τα πλήθη.
Η Πρόεδρος της Γεωργίας Ζουραμπισβίλι, η οποία βρίσκεται όλο και περισσότερο σε αντίθεση με το κυβερνών κόμμα, έχει δεσμευτεί να ασκήσει βέτο στον νόμο, αλλά το Γεωργιανό Όνειρο έχει επαρκή πλειοψηφία για να παρακάμψει ένα προεδρικό βέτο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας