Αθήνα, 22°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
22°C
23.0° 18.6°
1 BF
67%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
19°C
20.1° 16.2°
2 BF
75%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
22°C
21.6° 19.0°
2 BF
70%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
94%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
17°C
16.9° 15.2°
2 BF
72%
Βέροια
Αίθριος καιρός
18°C
18.2° 16.2°
0 BF
79%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
13°C
14.5° 13.4°
1 BF
88%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
1 BF
78%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
26.6° 19.8°
2 BF
68%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
22°C
22.2° 18.5°
1 BF
60%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.8° 17.7°
1 BF
88%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.5° 18.5°
2 BF
76%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
1 BF
86%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 15.9°
0 BF
55%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
22.3° 14.5°
0 BF
65%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
25.8° 24.9°
0 BF
60%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
23.2° 18.8°
1 BF
65%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
20°C
19.9° 19.9°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
17°C
18.9° 16.7°
1 BF
76%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
14°C
14.3° 14.3°
0 BF
93%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
Ευρώπη, δικαίωμα στην άμβλωση
Σορβόνη, διαδήλωση υπέρ της άμβλωσης: «Η άμβλωση είναι θεμελιώδες δικαίωμα» γράφει το πανό | AP Photo/Michel Euler, File

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί να αναγνωριστεί ως θεμελιώδες το δικαίωμα στην άμβλωση UPD

Ιστορική ψήφισμα για τα δικαιώματα των γυναικών

Με ένα ιστορικό ψήφισμα για τα δικαιώματα των γυναικών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφισμα που εγκρίθηκε με 336 ψήφους υπέρ, έναντι 163 κατά και 39 αποχές, καλεί το Συμβούλιο της Ε.Ε. να συμπεριλάβει τη σεξουαλική και υγειονομική περίθαλψη και το δικαίωμα στην άμβλωση στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Το ψήφισμα έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια εποχή που παρατηρείται συντηρητικοποίησης της κοινωνίας σε πολλές χώρες, ενώ ακόμη και στην προηγμένη Ευρώπη αυξάνονται οι φωνές κατά του δικαιώματος στην άμβλωση.

Οι ευρωβουλευτές, που καταδικάζουν την οπισθοδρόμηση όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων, καθώς και όλες τις προσπάθειες περιορισμού ή κατάργησης των υφιστάμενων μέτρων προστασίας της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων που παρατηρούνται παγκόσμια, συμπεριλαμβανομένων χωρών της Ε.Ε., ζητούν την τροποποίηση του άρθρου 3 του Χάρτη, ώστε να αναφέρεται εφεξής ότι «κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματός του και στην ελεύθερη, εν επιγνώσει, πλήρη και καθολική πρόσβαση στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα, καθώς και σε όλες τις συναφείς υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης χωρίς διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση».

Το κείμενο παροτρύνει τα κράτη μέλη να αποποινικοποιήσουν πλήρως την άμβλωση σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ του 2022, καθώς και να άρουν και να καταπολεμήσουν τα εμπόδια στην άμβλωση.

Κάνουν ιδιαίτερη μνεία στην Πολωνία και τη Μάλτα, που στη νομοθεσία τους είτε δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση είτε την περιορίζουν και την απαγορεύουν, ενώ καταδικάζουν το γεγονός ότι, σε ορισμένα κράτη μέλη, γιατροί (και σε ορισμένες περιπτώσεις ολόκληρα ιατρικά ιδρύματα) αρνούνται να προβούν σε άμβλωση, βάσει ρήτρας «συνείδησης», ακόμη και σε περιπτώσεις όπου οποιαδήποτε καθυστέρηση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία της ασθενούς.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι οι μέθοδοι και οι διαδικασίες αμβλώσεων θα πρέπει να αποτελούν υποχρεωτικό μέρος του προγράμματος σπουδών για τους γιατρούς και τους φοιτητές ιατρικής και τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν την πρόσβαση σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ολοκληρωμένης και κατάλληλης για την ηλικία σεξουαλικής αγωγής και της διαπαιδαγώγησης για τις σχέσεις. 

Επίσης, επισημαίνει ότι θα πρέπει να διατίθενται προσβάσιμες, ασφαλείς και δωρεάν μέθοδοι και προμήθειες αντισύλληψης, καθώς και συμβουλές οικογενειακού προγραμματισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στην κάλυψη των ευάλωτων ομάδων, επισημαίνοντας ότι οι γυναίκες σε συνθήκες φτώχειας επηρεάζονται δυσανάλογα από νομικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς και πρακτικούς φραγμούς και περιορισμούς στην άμβλωση. Συνεπώς, καλεί τα κράτη-μέλη να άρουν αυτούς τους φραγμούς.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους για τη σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης ομάδων κατά της ισότητας των φύλων και κατά του δικαιώματος στην επιλογή σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ. Και για τον λόγο αυτό καλούν την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην κατεύθυνση αυτή δεν θα λαμβάνουν χρηματοδότηση από την Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι τα κράτη-μέλη και οι τοπικές κυβερνήσεις πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες τους για προγράμματα και τις επιδοτήσεις για υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και οικογενειακού προγραμματισμού.

«Κόσμος»: Κάποιοι «μένουν Ευρώπη» μόνο στα λόγια

Ιστορικό, χαρακτηρίζει ο «Κόσμος» το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το οποίο το δικαίωμα στην άμβλωση θεωρείται «θεμελιώδες δικαίωμα» και καλεί το Συμβούλιο της ΕΕ να το συμπεριλάβει στη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον γραμματέα του κόμματος και ευρωβουλευτή των Πρασίνων, Πέτρος Κόκκαλης, «σε ένα κλίμα όπου οι γυναικοκτονίες αυξάνονται με τρομερό ρυθμό και η αυτοδιάθεση, η υγεία και η ασφάλεια είναι κατεπείγοντα, κάποιοι “ξέχασαν” να ψηφίσουν. Δυστυχώς, για μία ακόμα φορά αποδείχτηκε ότι ορισμένοι “μένουν Ευρώπη” μόνο στα λόγια».

Και επισήμανε ότι η ομάδα των Πρασίνων βρίσκεται εδώ και καιρό στην πρωτοπορία του αγώνα για τη νομιμοποίηση της άμβλωσης σε όλα τα κράτη μέλη.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί να αναγνωριστεί ως θεμελιώδες το δικαίωμα στην άμβλωση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας