Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.8°
2 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.1° 18.2°
3 BF
75%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.8° 17.0°
1 BF
79%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.0°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
22.0° 16.8°
0 BF
72%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 16.2°
3 BF
32%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
3 BF
93%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
21°C
20.8° 20.4°
3 BF
35%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.1°
5 BF
49%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.5° 19.4°
3 BF
72%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
5 BF
71%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
3 BF
89%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
18°C
20.7° 17.9°
2 BF
59%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 18.5°
2 BF
57%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.4° 19.8°
1 BF
83%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
20°C
20.8° 19.0°
2 BF
42%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
2 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
20.5° 17.5°
1 BF
89%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
1 BF
55%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
Dreamstime.com
Φοιτήτριες κατηγορούν καθηγητή για ανάρμοστη συμπεριφορά επί σειρά ετών

Σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης συγκλονίζει το Κολλέγιο της Ευρώπης

Το Κολλέγιο της Ευρώπης στη Μπριζ του Βελγίου διεξάγει έρευνα σε βάρος ισχυρού καθηγητή με βαθιές διασυνδέσεις στην πολιτική σκηνή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος πλέον αναγκάστηκε να αποχωρήσει προσωρινά από το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα αλλά συνεχίζει να εργάζεται σε άλλα

Ομάδα έξι πρώην υπαλλήλων και φοιτητών έστειλε επιστολή στην πρώην επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, ζητώντας την αποπομπή του μετά από πολλές καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση τα τελευταία χρόνια. 

Όταν ο ίδιος ρωτήθηκε από το Politico, που μίλησε με περισσότερους από 20 νυν και πρώην φοιτητές και προσωπικό του Κολεγίου, απάντησε πως έχει ως αρχή να μην μιλάει για μια υπόθεση πριν ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

Μία από τις γυναίκες αποφοίτους, μεταξύ πολλών που σήμερα κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις στις πρωτεύουσες της Ευρώπης, περιέγραψε μια κατάσταση «ομερτά» κατά τη διάρκεια της δικής της παραμονής. «Έτσι θα το περιέγραφα. Είναι "παρακαλώ, σκάστε" είπε. 

Τέσσερις πρώην φοιτήτριες, οι οποίες ήταν στα 20 τους όταν είχαν καθηγητή τον 50χρονο σήμερα άνδρα, μοιράστηκαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που, όπως είπαν, αποδεικνύουν ανάρμοστες επαφές και εκτείνονται σε διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας. 

Όλα ξεκίνησαν όταν μία νυν φοιτήτρια ζήτησε επίσημα την έρευνα εναντίον του με επιστολή, στις 7 Φεβρουαρίου, στη Μογκερίνι. Η 20χρονη για τουλάχιστον δύο μήνες το 2023 αντάλλασσε e-mail με τον άνδρα. Γράφοντας από την εστία της, όπου ο καθηγητής είχε επίσης ένα υπνοδωμάτιο, άρχισαν να επικοινωνούν για ακαδημαϊκές εργασίες αργά τη νύχτα. 

Σύντομα ο καθηγητής, επιβλέπων της διατριβής της, άρχισε να λέει στη φοιτήτρια για την προσωπική του ζωή. Σε ένα email, έγραψε ότι η εικόνα της να περπατάει στη βροχή του ενέπνευσε «συναισθήματα». «Αν τολμούσα, θα σου πρότεινα να σου φτιάξω δείπνο ένα βράδυ» της είχε γράψει τον Νοέμβριο, προτείνοντάς της να φάνε στο σαλόνι του. «Είσαι πραγματικά ένα μυστήριο, αλλά και αυτό με ευχαριστεί. Θα μου άρεσε πολύ να είχα πιει ένα ποτό μαζί σου απόψε» έλεγε σε άλλο.

Σε αυτό το σημείο, η φοιτήτρια ήξερε ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είχαν εκτραπεί εξαιτίας της στάσης ενός άνδρας, που θα μπορούσε να παίξει ρόλο για το μέλλον της. «Τότε ήταν που έπρεπε να τον βάλω στη θέση του» είπε η ίδια.

Σταμάτησε να του απαντά αλλά έπρεπε να τον συναντήσει τον Δεκέμβριο για τη διπλωματική της εργασία. «Είναι γνωστός στον τομέα του, οπότε κανείς δεν θέλει να έρθει αντιμέτωπος με μια τέτοια προσωπικότητα, όταν μπορούμε να εργαστούμε στη συνέχεια στον τομέα της έρευνας ή των ευρωπαϊκών υποθέσεων» δήλωσε.
 
Στην αρχή του δεύτερου εξαμήνου τον Ιανουάριο, η φοιτήτρια - έχοντας 62 σελίδες ηλεκτρονικών μηνυμάτων - ζήτησε συνάντηση με τον αρμόδιο του πανεπιστημίου της. Την ίδια ημέρα, έκανε καταγγελίες για σεξουαλικό και ψυχολογικό εκφοβισμό από τον καθηγητή της σε προσωπική συνάντηση με τον πρύτανη του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου.

Στη συνέχεια πολλές γυναίκες επικοινώνησαν με το κολλέγιο ενώ «πολλές εξακολουθούν να φοβούνται αντίποινα ή ότι θα ξαναζήσουν τέτοια τραύματα». «Όλες μαρτυρούν το κλίμα ανασφάλειας που καλλιεργείται σκόπιμα από [τον καθηγητή] σε μια θέση εξουσίας που του παραχωρήθηκε από το Κολέγιο» σημειώνει το δημοσίευμα.

Όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο καθηγητής έχει καταγγελθεί για παρόμοια συμπεριφορά. Το 2012, το αφεντικό του του είπε να ζητήσει συγγνώμη για ένα περιστατικό που έφερε καταγγελία.

Μετά από βραδινή έξοδο σε  φοιτητικό μπαρ του κολεγίου, ο καθηγητής επικοινώνησε στο Facebook με μια κοπέλα που δεν του είχε μιλήσει τη νύχτα. «Λοιπόν, με σνομπάρεις;» ρώτησε σε μήνυμα που είδε το Politico και το οποίο εστάλη γύρω στις 2 π.μ. 

Αφού η φοιτήτρια διαμαρτυρήθηκε σε ανώτερο μέλος του διοικητικού προσωπικού, τον Tζ. Μονάρ, ο καθηγητής της έστειλε ένα μακροσκελές σημείωμα λέγοντας «Λυπάμαι απόλυτα για αυτή την παρεξήγηση και ζητώ πολύ συγγνώμη για την ανάρμοστη συμπεριφορά μου», έγραψε στην νεαρή, της οποίας τη διπλωματική επέβλεπε. 

Ο Μονάρ έγινε την επόμενη χρονιά πρύτανης και αργότερα ο υπό έρευνα καθηγητής πήρε προαγωγή με τις καταγγελίες ότι αυτή έγινε από τον πρώτο ενώ ήξερε για την ανάρμοστη συμπεριφορά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση από τον ίδιο είχε «θαφτεί» . «Αγόρασα ένα κουζινομάχαιρο και είπα στον εαυτό μου ότι αν μπει στο δωμάτιό μου μια μέρα θα τον μαχαιρώσω. Θα είναι αυτοάμυνα", είπε η γυναίκα, η οποία πρόσθεσε ότι έλεγχε συστηματικά το δωμάτιο του κολεγίου της από φόβο κάθε φορά. Όταν μίλησε στο κολέγιο, δεν την άκουσε κανείς. «Δεν πήγα στην τελετή, ήθελα απλώς να φύγω από την Μπριζ, είχε γίνει κόλαση», είπε.

Συνεργάτης του για αρκετά χρόνια δήλωσε ότι «ποτέ» δεν υπήρξε μάρτυρας οποιασδήποτε ανάρμοστης συμπεριφοράς από αυτόν. Της παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσει ελεύθερα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης συγκλονίζει το Κολλέγιο της Ευρώπης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας