Αθήνα, 11°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
12.2° 7.3°
2 BF
81%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
7°C
7.9° 5.8°
1 BF
86%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
11°C
11.0° 9.3°
2 BF
77%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
3°C
2.9° 2.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
3°C
2.9° 2.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
7°C
7.1° 5.7°
2 BF
86%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
3°C
3.7° 3.4°
2 BF
87%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
7°C
6.8° 6.8°
1 BF
95%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.8° 11.1°
2 BF
76%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
8.8° 8.5°
1 BF
91%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
2 BF
82%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
2 BF
73%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
9.2° 9.2°
1 BF
59%
Λάρισα
Ομίχλη
2°C
5.7° 1.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αίθριος καιρός
7°C
7.3° 6.5°
2 BF
92%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
12.1° 10.8°
1 BF
89%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
10.4° 7.0°
1 BF
82%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
8°C
8.3° 8.3°
1 BF
88%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
7.8° 6.4°
1 BF
100%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
4°C
4.1° 4.1°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
Αλεξέι Ναβάλνι
Αλεξέι Ναβάλνι | AP Photo/Pavel Golovkin, File

Διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο του Ρώσου αντικαθεστωτικού Ναβάλνι UPD

Τι απαντά το Κρεμλίνο

Ο Αλεξέι Ναβάλνι και οι διώξεις που υπέστη ως πρόσωπο που ανοιχτά και με δυναμισμό είχε αντιταχθεί στον Βλαντίμιρ Πούτιν, καταγγέλλοντας διαφθορά και παραβιάσεις πολιτικών και άλλων δικαιωμάτων στη Ρωσία. Ο θάνατός του, σε φυλακή του Αρκτικού Κύκλου όπου ήταν φυλακισμένος, προκάλεσε θλίψη και ανακοινώσεις από πολλές προσωπικότητες και ηγέτες χωρών, που αποδίδουν τις ευθύνες στον Ρώσο πρόεδρο και το καθεστώς του.

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι πολέμησε για τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Για τα ιδανικά του, έκανε την απόλυτη θυσία», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, στην οποία τονίζει ότι «η Ε.Ε. θεωρεί το ρωσικό καθεστώς αποκλειστικό υπεύθυνο γι' αυτό τον τραγικό θάνατο».

«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Και σε αυτούς που αγωνίζονται για τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο στις πιο σκοτεινές συνθήκες. Οι μαχητές πεθαίνουν. Αλλά ο αγώνας για ελευθερία δεν τελειώνει ποτέ», καταλήγει.

«Πλήρωσε με τη ζωή του την αντίστασή του σ' ένα σύστημα καταπίεσης», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Στεφάν Σεζουρνέ. «Ο θάνατός του σε φυλακή μας θυμίζει την πραγματικότητα του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν», πρόσθεσε.

«Η Ρωσία δεν είναι εδώ και καιρό δημοκρατία», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ενώ έδινε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και πρόσθεσε: «Ο Ναβάλνι πιθανόν πλήρωσε το θάρρος του με την ζωή του. Τώρα γνωρίζουμε ακριβώς τι είδους καθεστώς βρίσκεται στην εξουσία στη Μόσχα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής (Bundestag), Μίχαελ Ροτ, σχολίασε ότι «ο Πούτιν ενεργεί σαν νονός της μαφίας, σύμφωνα με την παράδοση του Στάλιν: κάθε τόσο μια δολοφονία επί πληρωμή προκειμένου να εκφοβίσει τα επικριτικά μυαλά που αμφισβητούν την παντοδυναμία του». Η Ρωσία είναι «μια τυπική δικτατορία», πρόσθεσε στο «Χ».

Το σχόλιο του Άντονι Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι αν οι αληθεύουν οι αναφορές για τον θάνατο του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή, αυτό υπογραμμίζει την «αδυναμία και σήψη» του συστήματος που έχτισε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Πρώτα και κύρια, αν αυτές οι αναφορές είναι ακριβείς, η σκέψη μας βρίσκεται στη σύζυγό του και την οικογένειά του», δήλωσε ο Μπλίνκεν από το Μόναχο που βρίσκεται.

«Πέρα από αυτό, ο θάνατός του σε μια ρωσική φυλακή και η ψύχωση και ο φόβος για έναν άνθρωπο δείχνουν την αδυναμία και τη σήψη στην καρδιά του συστήματος που έχει χτίσει ο Πούτιν. Η Ρωσία είναι υπεύθυνη για αυτό», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Από την πλευρά του ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι η Ουάσινκτον αναζητά επιβεβαίωση του θανάτου του Ναβάλνι.

«Αν επιβεβαιωθεί, είναι μια τρομερή τραγωδία», είπε ο Σάλιβαν σε συνέντευξή του στο αμερικανικό κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο NPR

«Βαθιά θλιμμένος και ταραγμένος» δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. «Πρέπει να διακριβώσουμε όλα τα γεγονότα και η Ρωσία πρέπει να απαντήσει σε όλα τα σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του», πρόσθεσε.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Μια ζοφερή υπενθύμιση του τι είναι ο Πούτιν και το καθεστώς του

«Για μια «ζοφερή υπενθύμιση του τι είναι ο Πούτιν και το καθεστώς του» έκανε λόγο η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφερόμενη στο θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι.

«Βαθιά αναστατωμένη και λυπημένη από την είδηση του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι. Ο Πούτιν δεν φοβάται τίποτα περισσότερο από τη διαφωνία από τους δικούς του ανθρώπους. Μια ζοφερή υπενθύμιση του τι είναι ο Πούτιν και το καθεστώς του. Ας ενωθούμε στον αγώνα μας για να προστατεύσουμε την ελευθερία και την ασφάλεια όσων τολμούν να αντισταθούν στην απολυταρχία», επισήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Έσπεν Μπαρτ Έιντε, έγραψε πως «η ρωσική κυβέρνηση φέρει βαριά ευθύνη» για το θάνατο του Ναβάλνι, ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών σε σωφρονιστική αποικία στην Αρκτική.

Ο πρόεδρος της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, επίσης στο Χ, έγραψε πως ο Ναβάλνι «δολοφονήθηκε βάναυσα από το Κρεμλίνο. Ό,τι και να σκέφτεται κανείς για τον Αλεξέι Ναβάλνι ως πολιτικό, απλώς δολοφονήθηκε βάναυσα από το Κρεμλίνο. Αυτό είναι ένα γεγονός και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει κανείς να γνωρίζει για την αληθινή φύση του σημερινού καθεστώτος της Ρωσίας. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους φίλους του».

Σε ανάρτησή του στο Χ ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα έγραψε ότι οι ρωσικές αρχές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες και να «λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη».

Ντμίτρι Μουράτοφ: «Δολοφονία»

Ο Ρώσος δημοσιογράφος, βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Ντμίτρι Μουράτοφ δήλωσε στο Reuters ότι ο θάνατος του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι είναι «δολοφονία» και είπε πως πιστεύει ότι οι συνθήκες κράτησης του είναι αυτές που οδήγησαν στον θάνατό του.

Η απάντηση του Κρεμλίνου

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι οι δυτικές κατηγορίες για το θάνατο του φυλακισμένου αντιπολιτευόμενου ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι, είναι «αποκαλυπτικές για την ίδια τη Δύση».

Πρόσθεσε ότι τα ιατροδικαστικά αποτελέσματα για τον θάνατο του Ναβάλνι δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, όμως η Δύση έχει ήδη καταλήξει στα δικά της συμπεράσματα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο του Ρώσου αντικαθεστωτικού Ναβάλνι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας