Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και τέσσερις συγκατηγορούμενοι της κρίθηκαν σήμερα αθώοι για την κατηγορία της διατάραξης της δημόσιας τάξης που τους είχαν απαγγελθεί λόγω συμμετοχής τους σε διαμαρτυρία κατά της κλιματικής αλλαγής στο Λονδίνο.
Ο δικαστής της περιφέρειας Τζον Λο απέρριψε την κατηγορία επειδή «δεν υπάρχουν στοιχεία» για οποιοδήποτε αδίκημα, προσθέτοντας ότι η αστυνομία προσπάθησε να επιβάλει «παράνομους» όρους.
Η 21χρονη Σουηδή παγκοσμίως γνωστή ακτιβίστρια συνελήφθη σε μια διαδήλωση κοντά στο ξενοδοχείο InterContinental στο Mayfair στις 17 Οκτωβρίου 2023.
Ο δικαστής είπε ότι οι όροι που επιβλήθηκαν στους διαδηλωτές ήταν «τόσο ασαφείς που είναι παράνομοι».
Πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει ότι «όποιος δεν συμμορφώνεται στην πραγματικότητα δεν διαπράττει κανένα αδίκημα».
«Είναι πολύ εντυπωσιακό για μένα ότι δεν υπήρξαν καταθέσεις μαρτύρων από κανέναν στο ξενοδοχείο, περίπου 1.000 άτομα, ή από οποιονδήποτε προσπάθησε να μπει μέσα», είπε. «Δεν υπήρξαν στοιχεία για παρεμπόδιση οχημάτων, καμία παρέμβαση στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ή κίνδυνος για τη ζωή», συμπλήρωσε ο δικαστής.
Είπε ακόμα ότι η διαμαρτυρία ήταν «καθόλη τη διάρκειά της ειρηνική, πολιτισμένη και μη βίαιη» και επέκρινε τα στοιχεία που παρείχε η εισαγγελία σχετικά με την τοποθεσία όπου έπρεπε να μεταφερθούν οι διαδηλωτές, λέγοντας ότι το μόνο χρήσιμο υλικό που έλαβε ήταν από ένα διαδηλωτή.
