Αθήνα, 12°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
12°C
12.4° 11.5°
2 BF
44%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
10°C
12.3° 7.5°
1 BF
67%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
10°C
11.6° 9.9°
1 BF
71%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
3°C
2.9° 2.9°
1 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
5°C
4.9° 4.9°
2 BF
60%
Βέροια
Αίθριος καιρός
10°C
9.8° 9.8°
1 BF
59%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
6°C
6.4° 6.4°
0 BF
45%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
12°C
11.8° 11.8°
1 BF
53%
Ηράκλειο
Αραιές νεφώσεις
12°C
13.6° 11.8°
5 BF
58%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
10.0° 9.3°
3 BF
43%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
4 BF
50%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
11°C
11.1° 11.1°
1 BF
44%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
71%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
6°C
5.9° 5.9°
0 BF
75%
Λαμία
Αίθριος καιρός
10°C
10.5° 9.5°
1 BF
61%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
10.8° 10.4°
3 BF
35%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
9°C
8.8° 7.7°
2 BF
71%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.3°
2 BF
60%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
9°C
9.2° 9.2°
1 BF
67%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
6°C
5.7° 5.7°
0 BF
60%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 21 Μαρτίου, 2025
Βλαντιμίρ Ζελένσκι
Φωτογραφία αρχείου / | Ukrainian Presidential Press Office via AP

Η αποτυχία του Ζελένσκι να «παραιτήσει» τον αρχηγό του στρατού και το παρασκήνιο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε προχθές από τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, τον Βαλέρι Ζαλουζνί, να παραιτηθεί αλλά ο ίδιος αρνήθηκε. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, του πρότεινε νέο ρόλο αλλά ο στρατηγός αρνήθηκε, πυροδοτώντας σενάρια περί επικείμενης καρατόμησης.

Ωστόσο, κανείς άλλος δεν δέχτηκε να αναλάβει τη θέση του ανώτατου στρατιωτικού. Ο πιθανότερος αντικαταστάτης του πάντως είναι ο Κύριλλος Μπουντάνοφ, επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας και υπεύθυνος για μυστικές επιχειρήσεις κατά της Μόσχας.  

Ο βουλευτής της ουκρανικής αντιπολίτευσης και σύμμαχος του στρατηγού, Ολέκσιγι Γκοντσαρένκο, δήλωσε στον Guardian ότι κατάλαβε πως Ζαλουζνί αρνήθηκε να παραιτηθεί και χαρακτήρισε κακή ιδέα την κίνηση του Ζελένσκι.

Ο Γκοντσαρένκο υποστήριξε ότι Ζελένσκι θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Ζαλουζνί, αφού αξιολογήσει τις δημόσιες και διεθνείς αντιδράσεις.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας αντέκρουσε τα δημοσιεύματα περί απομάκρυνσης του Ζαλούζνι σε ανάρτησή του στο Telegram.

H διαφωνία για την ουκρανική αντεπίθεση

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο ανδρών υποβόσκουν εδώ και καιρό εν μέσω της αποτυχίας της καλοκαιρινής αντεπίθεσης της Ουκρανίας, που ξεκίνησε τον Ιούνιο και δεν κατάφερε να διασπάσει τις ρωσικές γραμμές.

Επικριτές ανέφεραν πως η επίθεση εκτεινόταν σε πάρα πολλούς άξονες, αλλά μάλλον η πραγματική διαμάχη μεταξύ του προέδρου και του κορυφαίου στρατηγού του φαίνεται να είναι πολιτική.

Σε μια σπάνια συνέντευξη τον Νοέμβριο στον Economist ο Ζαλουζνί εξέφραζε την πεποίθηση ότι ο πόλεμος βρίσκεται σε αδιέξοδο και ζήτησε νέα βοήθεια από τη Δύση. «Όλοι κουράζονται, ανεξάρτητα από την κατάστασή τους. Και έχουμε διαφορετικές απόψεις. Αλλά δεν είναι αδιέξοδο» απάντησε τότε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η φημολογία περί υποψηφιότητας του Ζαλουζνί 

Ο διοικητής είναι πολύ δημοφιλής στη χώρα με το γραφείο του Ζελένσκι να ενοχλείται από το γεγονός, καθώς φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων εκλογών, οι οποίες έχουν αποκλειστεί προς το παρόν ανασταλεί λόγω του στρατιωτικού νόμου.

Στα ουκρανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρθηκαν εικασίες αλλά και δημοσκοπήσεις ότι ο στρατηγός είναι ο μόνος, που θα μπορούσε να διεκδικήσει την προεδρία, εάν προκηρύσσονταν νέες εκλογές ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται. Παρόλο που ο Ζαλουζνί δεν δήλωσε ποτέ δημοσίως ότι θα ασχοληθεί με την πολιτική, αναρτήσεις στο Facebook με φωτογραφίες του με τη σύζυγό του ερμηνεύτηκαν ως μήνυμα πρόθεσης.

Τον Νοέμβριο, ο Ζελένσκι προειδοποίησε μέσω συνέντευξης στη Sun τους στρατηγούς με στόχο να μπουν στην πολιτική. Είπε ότι θα ήταν «τεράστιο λάθος» αν οι διοικητές «διαχειρίζονται τον πόλεμο έχοντας κατά νου ότι αύριο θα κάνετε πολιτική ή εκλογές».

Απευθυνόμενος απευθείας στον αρχηγό του στρατού έλεγε ότι «με όλο το σεβασμό προς τον στρατηγό και προς όλους τους διοικητές στο πεδίο της μάχης, υπάρχει απόλυτη κατανόηση της ιεραρχίας», στην οποία ο πρόεδρος βρίσκεται στην κορυφή.

Ο Ζαλούζνι έγινε αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων λίγους μήνες πριν τη ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο 2022. Υπό τη διοίκησή του τα ουκρανικά στρατεύματα αντιστάθηκαν στην εισβολή και κατάφεραν να ανακτήσουν κάποια εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία. 

Το σχόλιο του Κρεμλίνου 

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε πως το εξής: «Ασφαλώς το παρακολουθούμε. Υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα. (Όμως) ένα πράγμα παραμένει φανερό -- το καθεστώς του Κιέβου έχει πολλά προβλήματα, τα πράγματα δεν πάνε καλά εκεί».

Ο Πεσκόφ ισχυρίστηκε πως «η αποτυχημένη αντεπίθεση και τα προβλήματα στο μέτωπο οδηγούν σε αυξανόμενες αντιφάσεις μεταξύ των αντιπροσώπων αυτού του καθεστώτος του Κιέβου. Αυτές οι αντιφάσεις θα αυξηθούν, καθώς συνεχίζει να είναι επιτυχής η ειδική στρατιωτική επιχείρηση (της Ρωσίας)», όπως αποκαλεί η Μόσχα τον πόλεμο. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η αποτυχία του Ζελένσκι να «παραιτήσει» τον αρχηγό του στρατού και το παρασκήνιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας