Οσο περισσότερο η γερμανική καγκελαρία προσπαθεί να στρέψει την Ευρώπη προς έναν άκρατο μονεταρισμό της λιτότητας, τόσο οι ευρωπαϊκοί λαοί αντιστέκονται με κάθε τρόπο, πιέζοντας προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η νίκη του Τζέρεμι Κόρμπιν στο Εργατικό Κόμμα πρέπει να ιδωθεί σ’ αυτό το πλαίσιο.
Κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο σε διαφορετικές περιστάσεις. Σήμερα, κρίνεται απολύτως φυσιολογική. Ως εκφραστής της αριστερής τάσης μέσα σε ένα, κατ’ ουσία και μορφή, νεοφιλελεύθερο κόμμα, έκανε τη στροφή από μέσα και μετατόπισε, παρά τις σπασμωδικές κραυγές του Τόνι Μπλερ και άλλων, τον συσχετισμό δύναμης προς την Αριστερά και τον σοσιαλισμό.
Αυτό είναι ένα τεράστιο κατόρθωμα με πολλά ευεργετικά οφέλη για όλη την ευρωπαϊκή Αριστερά, αν και η νίκη του Κόρμπιν πρέπει να παγιοποιηθεί μέσα στο κόμμα με σειρά μεταρρυθμίσεων.
Αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει απλά να επαναφέρουν τις καταστατικές αρχές που κατάργησε ο Μπλερ στα μέσα της δεκαετίας του 1990, αλλά να δημιουργήσουν νέα «εργαλεία» πολιτικής παρέμβασης στην Ευρώπη, αντισταθμίζοντας την τεράστια επιρροή της Γερμανίας και των πολιτικών λιτότητας.
Ιστορικά, η Βρετανία άφηνε τις ευρωπαϊκές υποθέσεις στη Γαλλία κι όταν αυτή τα έβρισκε σκούρα απέναντι στη Γερμανία, τότε παρενέβαινε για να την υποστηρίξει.
Σήμερα η Γερμανία έχει κυριαρχήσει στην Ευρώπη, και μάλιστα με την ανοχή και υποστήριξη των ΗΠΑ.
Οι συντηρητικοί του Κάμερον απειλούν ακόμη και να βγάλουν τη Βρετανία εντελώς έξω από την Ε.Ε., να απο-βιομηχανοποιήσουν ακόμα περισσότερο τη χώρα μέσω πιο σκληρής λιτότητας και διεθνοποιώντας παραπέρα τις χρηματιστηριακές δραστηριότητες του City του Λονδίνου.
Το χρέος του Κόρμπιν είναι να δημιουργήσει ένα μαζικό Εργατικό Κόμμα που να μπορεί να ανατρέψει αυτό το κατεστημένο. Θα καταφέρει, ως ηγέτης της αντιπολίτευσης και ίσως ως πρωθυπουργός, να αποδεσμεύσει τη Βρετανία από τα δεσμά του City, να σταματήσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και να μετατοπίσει τη βρετανική κοινή γνώμη προς την Ευρώπη με στόχο την ανακοπή της γερμανικής οικονομικής προέλασης; Hic Rhodus, hic salta!
* καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας