Συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του πολυδισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη των Tesla, SpaceX και X (Πρώην Twitter) Έλον Μασκ έλαβε χώρα χθες στη Νέα Υόρκη με θέμα συζήτησης πιθανές επενδυτικές δραστηριότητες στην τουρκική οικονομία.
Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο Tesla στην Τουρκία, δήλωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση.
Επικαλέστηκε τον Μασκ λέγοντας ότι πολλοί Τούρκοι προμηθευτές συνεργάζονται ήδη με την Tesla και ότι η Τουρκία ήταν από τους πιο σημαντικούς υποψήφιους για το έβδομο εργοστάσιό της.
Ο Ερντογάν και ο Μασκ συναντήθηκαν στο Turkish House, έναν ουρανοξύστη κοντά στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο ιδιοκτήτης της Tesla είχε στα πόδια του τον μικρό του γιο. Ο Ερντογάν βρίσκεται στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στην 78η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Erdogan: Where is your wife?
Elon Musk: Oh she, she is in San Francisco. We are separated now. That’s why I take care of my son
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) September 18, 2023
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι η Τουρκία είναι ανοικτή σε συνεργασία για την τεχνητή νοημοσύνη και την Starlink, την εταιρεία δορυφορικού διαδικτύου της διαστημικής SpaceX του Μασκ, ανέφερε το Anadolu.
Ο Μασκ φέρεται να απάντησε ότι η SpaceX επιθυμεί να συνεργαστεί με τις τουρκικές αρχές για να αποκτήσει την απαραίτητη άδεια για να προσφέρει τις δορυφορικές υπηρεσίες της Starlink στην Τουρκία.
Επίσης, ο Ερντογάν προσκάλεσε τον Μασκ να παρευρεθεί στο τουρκικό φεστιβάλ αεροδιαστημικής και τεχνολογίας Teknofest στη Σμύρνη στα τέλη Σεπτεμβρίου, με τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο να απαντά ότι θα παρευρεθεί ευχαρίστως.
Ο Μασκ πρόκειται επίσης να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Καλιφόρνια, τη Δευτέρα. Ο μεγιστάνας της τεχνολογίας ανήρτησε στον λογαριασμό του στο X ότι οι συνομιλίες τους θα επικεντρωθούν στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης.
Η Tesla τον Αύγουστο εξέφρασε ενδιαφέρον για την κατασκευή εργοστασίου στην Ινδία με στόχο να παράγει ένα ηλεκτρικό όχημα χαμηλού κόστους.
Με πληροφορίες από Reuters και Anadolu
