Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε επίσημη αντιμονοπωλιακή έρευνα με επίκεντρο τη Microsoft για την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων και τηλεδιάσκεψης Teams της εταιρείας λογισμικού, λόγω ανησυχιών ότι ο συγκερασμός με το πρόγραμμα του Office για τις επιχειρήσεις της δίνει αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της στην αγορά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κορυφαία αρχή διασφάλισης του ανταγωνισμού του μπλοκ των 27 εθνών, δήλωσε ότι θα διεξάγει τη σε βάθος έρευνά της «κατά προτεραιότητα».
Η έρευνα βασίζεται σε μια καταγγελία που υποβλήθηκε το 2020 από την τεχνολογική εταιρεία Slack Technologies, η οποία κατασκευάζει δημοφιλές λογισμικό ανταλλαγής μηνυμάτων στο χώρο εργασίας, ανταγωνιστικό του Teams της Microsoft.
Η Slack, που ανήκει στην εταιρεία παραγωγής επιχειρηματικού λογισμικού Salesforce, ισχυρίστηκε ότι η Microsoft έκανε κατάχρηση της κυριαρχίας της στην αγορά για να εξαλείψει τον ανταγωνισμό -κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ- συνδυάζοντας παράτυπα το Teams με το λογισμικό εργασίας του Office σε ένα πακέτο για τις επιχειρήσεις.
«Τα εργαλεία απομακρυσμένης επικοινωνίας και συνεργασίας όπως το Teams έχουν γίνει απαραίτητα για πολλές επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Πρέπει επομένως να διασφαλίσουμε ότι οι αγορές για αυτά τα προϊόντα θα παραμείνουν ανταγωνιστικές», δήλωσε η Μαργκρέτ Βεστάγκερ, Επίτροπος αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διερευνούμε εάν η πρακτική της Microsoft με τον συνδυασμό Office και Temas ενδέχεται να παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ», σημείωσε.
Η έναρξη μιας τέτοιας έρευνας δεν καθορίζει σε καμία περίπτωση το αποτέλεσμα της ίδιας της έρευνας, ανέφερε η Κομισιόν.
Και μόλις την περασμένη εβδομάδα, η γερμανική εταιρεία τηλεδιάσκεψης alfaview πρόσθεσε το δικό της υπόμνημα παραπόνου, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια ομαδοποίηση δίνει στην αμερικανική πολυεθνική ένα απαράμιλλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα «που δεν δικαιολογείται από την απόδοσή του και το οποίο ανταγωνιστές όπως η alfaview δεν μπορούν να πετύχουν».
Η ΕΕ έχει λάβει πρωτοβουλίες για την εντατικοποίηση του ελέγχου για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας λόγω των ανησυχιών ότι έχουν γίνει υπερβολικά ισχυρές.
Ωστόσο σημειώνεται ότι, όταν οι Βρυξέλλες εξέτασαν τις πρόσφατες συμφωνίες της Microsoft, η εταιρεία δεν κρίθηκε ένοχη για παράβαση της νομοθεσίας.
Η ΕΕ ενέκρινε, μάλιστα, το σχέδιο της Microsoft να αγοράσει την εταιρεία παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard για 69 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού η εταιρεία προσφέρθηκε να χορηγήσει αυτόματα άδεια κυκλοφορίας σε δημοφιλείς τίτλους της Activision όπως το βιντεοπαιχνίδι «Call of Duty» για πλατφόρμες παιχνιδιών cloud.
Η Microsoft έλαβε επίσης την άδεια της ΕΕ για την αγορά της εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών Zenimax και της εταιρείας αναγνώρισης ομιλίας Nuance.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας