Αθήνα, 23°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
23.4° 21.8°
3 BF
72%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
28.3° 24.9°
3 BF
45%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.0° 21.5°
5 BF
79%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
23°C
23.9° 22.7°
2 BF
40%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.4°
5 BF
42%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
26°C
25.7° 24.0°
1 BF
39%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
1 BF
46%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
2 BF
89%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
25.8° 23.8°
3 BF
74%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
27.3° 26.9°
2 BF
50%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
24°C
24.8° 23.3°
3 BF
69%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
94%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
25.9° 24.2°
0 BF
50%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
2 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
19.0° 15.5°
2 BF
88%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
28.8° 27.7°
2 BF
72%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.2° 22.0°
2 BF
72%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
28°C
27.7° 26.3°
4 BF
43%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
26.7° 26.4°
1 BF
47%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.0° 22.0°
3 BF
39%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΤΣΟΜΩΚΟΣ ΑΕ/ΒΑΙΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Politico: Το νέο αφήγημα της Εύας Καϊλή περιλαμβάνει συνωμοσία εις βάρος της

Τη δυσπιστία που έχει προκαλέσει ο ισχυρισμός της Εύας Καϊλή, κατηγορούμενης για το σκάνδαλο Qatargate, ότι οι αρχές την έθεσαν στο στόχαστρό τους στο πλαίσιο μιας «συνωμοσίας» επειδή γνώριζε πάρα πολλά για την κυβερνητική κατασκοπία και την υπόθεση Pegasus, επισημαίνει η πολιτική επθεώρηση Politico.

Με αφορμή το μπαράζ συνεντεύξεων που έχει δώσε σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, το Politico επισημαίνει ότι «πολλά φρύδια ανασηκώθηκαν», όταν έπειτα από μήνες σιωπής, λόγω της κράτησής της, προσπαθεί να αλλάξει το αφήγημα για τη δίωξη εις βάρος της σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει πλήξει το Ευρωκοινοβούλιο.

Επισημαίνει ότι με τρεις συνεντεύξεις που έδωσε μέσα στο σαββατοκύριακο 3 και 4 Ιουνίου, η Ελληνίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήθελε «να διακηρύξει την αθωότητά της», λέγοντας ότι δεν δωροδοκήκε ποτέ από το Κατάρ και το Μαρόκο, ώστε να επηρεάσει τις αποφάσεις του μηχανισμού των Βρυξελλών, ενώ το πήγε ακόμη πιο πέρα, με υπαινιγμούς ότι, ίσως, η φυλάκισή της είχε πολιτικά κίνητρα, τα οποία αφορούσαν τη δουλειά της για τη διερεύνηση της παράνομης χρήσης του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus στην Ευρώπη, και αυτό, υποστήριξε, την έβαλε στο στόχαστρο των κυβερνήσεων της ίδιας της Ευρώπης.

«Από τη δικογραφία, οι δικηγόροι μου ανακάλυψαν ότι οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες φέρεται να παρακολουθούσαν τις δραστηριότητες των μελών της ειδικής επιτροπής Pegasus», είπε στην Corriere Della Sera, τονίζοντας ότι «το γεγονός ότι τα εκλεγμένα μέλη του Κοινοβουλίου κατασκοπεύονται από τις μυστικές υπηρεσίες θα πρέπει να εγείρει περισσότερες ανησυχίες για την υγεία της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Νομίζω ότι αυτό είναι το “πραγματικό σκάνδαλο”».

Εκπρόσωπος της βελγικής εισαγγελίας, πάντως, τόνισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί απάντηση στην Εύα Καϊλή, διότι «αυτό θα παραβίαζε το απόρρητο της έρευνας και το τεκμήριο της αθωότητας. Τα αποδεικτικά στοιχεία θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο εν ευθέτω χρόνω».

Όπως επισημαίνει το Politico, η προσπάθεια της Εύας Καϊλή είναι να κερδίσει τις εντυπώσεις στη δημόσια σφαίρα μέσω μιας «περιοδείας δημοσίων σχέσεων». Και εκτιμά ότι γι' αυτό έχει δίνει συνεντεύξεις, καθώς εκτός από την Corriere Della Sera, μίλησε στην ισπανική El Mundo και σε γαλλικά ΜΜΕ.

Στη βιντεοσκοπημένη συνέντευξη που έδωσε στην El Mundo, η Εύα Καϊλή είπε ότι η νομική της ομάδα έχει αποδείξεις ότι ολόκληρη η επιτροπή PEGA παρακολουθούνταν παράνομα, υποστηρίζοντας ότι δεν γνωρίζει πώς η αστυνομία παρέκοψε ορισμένες συνομιλίες μεταξύ της ίδιας και άλλων πολιτικών.

«Δεν με κατασκόπευαν με το σύστημα Pegasus, αλλά γι' αυτό. Πιστεύουμε ότι το Μαρόκο, η Ισπανία, η Γαλλία και το Βέλγιο κατασκόπευαν την επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», είπε, αν και οι ισχυρισμοί της δεν έχουν τεκμηριωθεί από δημόσια στοιχεία. 

«Το γεγονός ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας παρακολουθούσαν εκλεγμένα μέλη του κοινοβουλίου θα πρέπει να εγείρει τεράστιες ανησυχίες για την κατάσταση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας», είπε η Καϊλή. «Αυτό ξεπερνά το προσωπικό: Πρέπει να υπερασπιστούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το έργο των μελών του».

Η Εύα Καϊλή φυλακίστηκε τον Δεκέμβριο στο πλαίσιο της έρευνας για διαφθορά που διεξήγαγαν οι βελγικές αρχές για το εάν ξένες χώρες επηρέαζαν παράνομα το έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η σύλληψή της έγινε αφότου η βελγική αστυνομία ανέκτησε 150.000 ευρώ σε μετρητά από το διαμέρισμά της όπου έμενε με τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζορτζί, ο οποίος επίσης συνελήφθη, και μια τσάντα γεμάτη χρήματα που μετέφερε ο πατέρας της. Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψής της, η Καϊλή είναι ύποπτη ως «ο κύριος οργανωτής ή συνδιοργανωτής» της υπόθεσης διαφθοράς και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Η ίδια απορρίπτει κατηγορηματικά την εμπλοκή της στο σκάνδαλο σε όλες τις συνεντεύξεις της. «Καμία χώρα δεν μου έχει προσφέρει ποτέ χρήματα και δεν έχω δωροδοκηθεί ποτέ. Ούτε καν η Ρωσία, όπως έχει υποστηριχθεί», είπε στην El Mundo. «Οι δικηγόροι μου και εγώ πιστεύουμε ότι αυτή ήταν μια αστυνομική επιχείρηση βασισμένη σε ψευδή στοιχεία».

Ο συνήγορός της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος υποστήριξε πάντως ότι η Εύα Καϊλή είπε στον δημοσιογράφο της «El Mundo» να μη δημοσιεύσει τη συνέντευξή της, μέχρι να τους δώσει το τελικό ΟΚ. Δυστυχώς, η συμφωνία δεν τηρήθηκε».

Δεν πείθει...

Οι ισχυρισμοί της πάντως σύμφωνα με το Politico, προκάλεσαν άφθονη δυσπιστία, μεταξύ άλλων από εκείνους που συνεργάστηκαν μαζί της στην επιτροπή Pegasus ή PEGA, καθώς «θυμήθηκαν ότι η Καϊλή είχε αντιμετωπίσει κατηγορίες για υπονόμευση του έργου της επιτροπής» αναφέρει.

«Δεν έχω κανέναν απολύτως λόγο να πιστεύω ότι οι βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών κατασκόπευαν την PEGA», είπε η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σόφι Ιντ Βελτ, η οποία συνέβαλε στην προετοιμασία της τελικής έκθεσης της επιτροπής. «Ό,τι κάνουμε είναι δημόσιο ούτως ή άλλως. Και ελέγχουμε τακτικά τα τηλέφωνά μας, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα».

Επίσης, το Politico χαρακτηρίζει «ενδιαφέρουσα» την απόφαση της Ελληνίδας ευρωβουλευτή να επικαλεστεί το έργο της στην Επιτροπή PEGA, σημειώνοντας ότι «βρίσκεται σε μια αμφιλεγόμενη περίοδο της καριέρας της» και θυμίζοντας ότι η Επιτροπή PEGA είχε προχωρήσει αρκετά την έρευνά της το 2022, όταν η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε ότι είχε υποκλέψει τις επικοινωνίες του αρχηγού του κόμματος στο οποίο ανήκει η Εύα Καϊλή, Νίκου Ανδρουλάκη.

Τότε, η Εύα Καϊλή, γράφει η πολιτική επιθεώρηση, «μπέρδεψε πολλούς όταν άρχισε να υποστηρίζει δημόσια ότι η παρακολούθηση ήταν συνηθισμένη και συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, απηχώντας τα σημεία συζήτησης της κυβερνώσας συντηρητικής κυβέρνησης αντί του δικού της κόμματος, ενώ ενθάρρυνε επίσης την επιτροπή PEGA να μην επισκεφθεί την Ελλάδα στο πλαίσιο της έρευνάς της».

Η νέα αυτή προσπάθεια της Εύας Καϊλή, σημειώνει το Politico, εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς θα εκτυλιχθεί η έρευνα του Qatargate τους επόμενους μήνες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Politico: Το νέο αφήγημα της Εύας Καϊλή περιλαμβάνει συνωμοσία εις βάρος της

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ