Ένταση επικρατεί στο βόρειο Κόσοβο όπου ο σερβικός πληθυσμός σε τέσσερις πόλεις προσπαθεί να αποτρέψει την ανάληψη καθηκόντων από τους νεοεκλεγέντες δημάρχους.,καθώς δεν αναγνωρίζουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές που έγιναν πριν από ένα μήνα.
Στις πόλεις Βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν, Λεποσάβιτς και Ζούμπιν Πότοκ ήχησαν οι σειρήνες το μεσημέρι και Σέρβοι πολίτες δημιούργησαν κλοιό γύρω από τις εισόδους των κτιρίων της τοπικής αυτοδιοίκησης εμποδίζοντας την είσοδο των νέων δημάρχων.
Ακολούθησαν συγκρούσεις στην πόλη Ζβέτσαν με την αστυνομία, που έκανε χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσει, ενώ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων πολλά αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν. Στο Λεπόσαβιτς είχαν αποκλείσει και την κεντρική πλατεία με αυτοκίνητα και φορτηγά.
Σε απάντηση στις συγκρούσεις, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε επίπεδο μάχιμης ετοιμότητας και διέταξε την μετακίνηση μονάδων του στρατού προς τα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο, μετέδωσε η σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS).
Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι λόγω της «βίας» εναντίον των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, ο Βούτσιτς ζήτησε από τα στρατεύματα υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ που σταθμεύουν στο Κοσσυφοπέδιο να τους προστατεύουν από την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου.
Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου αναγνώρισε την αυξημένη παρουσία της στο βορρά «για να βοηθήσει τους δημάρχους των βόρειων κοινοτήτων , Ζβέτσαν, Λεποσάβιτς και Ζούμπιν Πότοκ να ασκήσουν το δικαίωμα εργασίας τους στα επίσημα αντικείμενα».
Ο Βούτσιτς θα συμμετάσχει σε συγκέντρωση υποστήριξής του στο Βελιγράδι μετά τις δύο πολύνεκρες επιθέσεις με μαζικούς πυροβολισμούς νωρίτερα αυτόν τον μήνα που είχαν ως απολογισμό τον θάνατο 18 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 20.
Περίπου 10.000 Σέρβοι από το Κόσοβο μετέβησαν με λεωφορεία στο Βελιγράδι για να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση υποστήριξης του Βούτσιτς. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι εξαιτίας της απουσίας χιλιάδων Σέρβων από τον βορρά του Κοσόβου η κυβέρνηση στην Πρίστινα αποφάσισε σήμερα να επιβάλει το εκλογικό αποτέλεσμα στους αποκαλούμενους σερβικούς δήμους.
Στις πόλεις αυτές διεξήχθησαν δημοτικές εκλογές στις 23 Απριλίου, τις οποίες οι Σέρβοι, που αποτελούν πλειοψηφία στον πληθυσμό, μποϋκόταραν και εξελέγησαν δήμαρχοι αλβανικής εθνότητας. Το αποτέλεσμα τον εκλογών δεν αναγνωρίστηκε από τους εκπροσώπους της σερβικής κοινότητας. Οι Σέρβοι ζητούν να διεξαχθούν εκλογές αφού συσταθεί πρώτα η Ένωση Σερβικών Δήμων, μία υποχρέωση που ανέλαβε η Πρίστινα το 2013 με την Συμφωνία των Βρυξελλών αλλά αρνείται να υλοποιήσει.
Η σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο ξέσπασε το 1998 όταν αυτονομιστές Αλβανοί επαναστάτησαν ενάντια στην κυριαρχία της Σερβίας και η Σερβία απάντησε με μια βάναυση καταστολή. Περίπου 13.000 άνθρωποι, κυρίως Αλβανοί, πέθαναν. Η στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ το 1999 ανάγκασε τελικά τη Σερβία να αποσυρθεί από το έδαφος. Η Ουάσιγκτον και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος, αλλά η Σερβία, η Ρωσία και η Κίνα δεν το έχουν αναγνωρίσει.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας