• Αθήνα
    Αραιές νεφώσεις
    24°C 22.6°C / 26.3°C
    3 BF
    61%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    25°C 21.6°C / 26.9°C
    2 BF
    58%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    26°C 24.3°C / 26.0°C
    2 BF
    53%
  • Ιωάννινα
    Σποραδικές νεφώσεις
    24°C 21.9°C / 23.8°C
    3 BF
    46%
  • Αλεξανδρούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    21°C 20.9°C / 24.6°C
    2 BF
    83%
  • Βέροια
    Ελαφρές νεφώσεις
    25°C 22.3°C / 24.8°C
    0 BF
    58%
  • Κοζάνη
    Θύελλα
    20°C 20.4°C / 21.2°C
    2 BF
    52%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    24°C 24.1°C / 24.1°C
    2 BF
    46%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 21.5°C / 23.3°C
    3 BF
    68%
  • Μυτιλήνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    24°C 22.3°C / 23.9°C
    3 BF
    64%
  • Ερμούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 22.4°C / 22.8°C
    3 BF
    64%
  • Σκόπελος
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 21.7°C / 21.8°C
    2 BF
    68%
  • Κεφαλονιά
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 21.9°C / 21.9°C
    0 BF
    83%
  • Λάρισα
    Σποραδικές νεφώσεις
    25°C 24.9°C / 25.6°C
    2 BF
    47%
  • Λαμία
    Ελαφρές νεφώσεις
    25°C 23.4°C / 26.0°C
    3 BF
    58%
  • Ρόδος
    Αραιές νεφώσεις
    23°C 21.8°C / 22.7°C
    2 BF
    77%
  • Χαλκίδα
    Σποραδικές νεφώσεις
    25°C 23.2°C / 26.0°C
    2 BF
    41%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 22.3°C / 22.7°C
    2 BF
    66%
  • Κατερίνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 21.7°C / 25.5°C
    2 BF
    78%
  • Καστοριά
    Σποραδικές νεφώσεις
    22°C 22.2°C / 22.2°C
    2 BF
    67%
© Kirill Makarov | Dreamstime.com

Στο τραπέζι της Δύσης σχέδια ειρήνευσης με «κίνητρα» για παραχωρήσεις από το Κίεβο

  • A-
  • A+

Ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις των ισχυρών χωρών της Δύσης για πλήρη στήριξη του Κιέβου το παρασκήνιο πίσω από τις κλειστές πόρτες είναι πλούσιο και ίσως να φανερώνει τις αληθινές προθέσεις των ηγετών που ορίζουν (κατά κάποιον τρόπο) τις τύχες της δοκιμαζόμενης χώρας.

Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος δρόμος για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παρά το ειρηνευτικό σχέδιο των 12 σημείων που κατέθεσε η Κίνα, τρεις ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν φόρμουλα επανεκκίνησης του διαλόγου που έχει βαλτώσει.

Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία θεωρούν ότι η ισχυροποίηση των δεσμών του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία είναι ένας τρόπος να ενθαρρυνθεί το Κίεβο ώστε να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, ακόμη και αν συνεχιστεί η κατοχή ουκρανικών εδαφών από τη Μόσχα, υποστηρίζει η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους των τριών χωρών.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα το γενικό πλαίσιο μιας συμφωνίας με την οποία η Ουκρανία θα αποκτούσε ευρύτερη πρόσβαση σε προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό, όπλα και πυρομαχικά για την άμυνά της, όταν τελειώσει ο πόλεμος. Είπε ότι το σχέδιο αυτό θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο.

Το εν λόγω σύμφωνο δεν θα περιλαμβάνει καμία δέσμευση για ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Ούτε θα προσφέρει στο Κίεβο την «προστασία» του άρθρου 5 περί συλλογικής άμυνας. Αλλά οι πηγές λένε ότι θα παρέχει στην Ουκρανία τα στρατιωτικά μέσα για να αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επίθεση.

Με όλα να είναι ανοιχτά και τους αξιωματούχος να υποστηρίζουν δημόσια «το πότε και υπό ποιες συνθήκες θα ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες επαφίεται στην Ουκρανία», εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αποκαλύψεις της WSJ στο τι συμβαίνει σε ιδιωτικό επίπεδο.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, Γάλλοι, Βρετανοί και Γερμανοί εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο η Ουκρανία θα καταφέρει να εκδιώξει τους Ρώσους από την Κριμαία και τις ανατολικές επαρχίες της (Ντονμπάς) ή για πόσο διάστημα θα συνεχίσει η Δύση να στηρίζει την πολεμική προσπάθεια, ιδίως αν η σύγκρουση καταλήξει σε αδιέξοδο. «Επαναλαμβάνουμε συνεχώς ότι η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει, όμως τι σημαίνει αυτό; Αν ο πόλεμος συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα με αυτήν την ένταση, οι απώλειες για την Ουκρανία θα γίνουν αφόρητες. Και κανείς δεν πιστεύει ότι θα καταφέρει να ανακτήσει την Κριμαία», φέρεται να δήλωσε ένας Γάλλος αξιωματούχος.

Πρόκειται για μια παραδοχή που αν επιβεβαιωθεί αλλάζει όλα τα δεδομένα που με κόπο φρόντιζαν (σ.σ. αυτήν την εβδομάδα) να καλλιεργήσουν στην κοινή γνώμη τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν όσο και άλλοι Δυτικοί ηγέτες περί ενότητας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

Αυτό γιατί στις αρχές του μήνα, πηγές τις οποίες επικαλείται η WSJ είπαν ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς διεμήνυσαν στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι (όταν συναντήθηκαν μαζί του στο Παρίσι) ότι πρέπει να ξεκινήσει να εξετάζει την πιθανότητα έναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών. Ο Μακρόν φέρεται επίσης να του είπε ότι ακόμη και θανάσιμοι εχθροί όπως η Γαλλία και η Γερμανία έκαναν ειρήνη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Η ΕΕ είναι «προετοιμασμένη για έναν μακρύ πόλεμο» στην Ουκρανία
Με τις μάχες για τον έλεγχο των πόλεων Σολεντάρ και Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται «προετοιμασμένη για έναν μακρύ πόλεμο» σύμφωνα με όσα...
Η ΕΕ είναι «προετοιμασμένη για έναν μακρύ πόλεμο» στην Ουκρανία
ΕΥΡΩΠΗ
Οι «σημερινές πραγματικότητες» και η απόρριψη του ειρηνευτικού σχεδίου του Κιέβου
Όπως αναμενόταν, η Μόσχα, έστειλε στον «κάλαθο των αχρήστων» το ειρηνευτικό σχέδιο δέκα σημείων του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Οι «σημερινές πραγματικότητες» και η απόρριψη του ειρηνευτικού σχεδίου του Κιέβου
ΕΥΡΩΠΗ
Τι θα ανοίξει τον δρόμο για απευθείας συνομιλίες Πούτιν-Ζελένσκι
Δύο μήνες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν ήταν ξεκάθαρος για τον τρόπο που θα βρεθεί σε κοινό τραπέζι με τον Ζελένσκι.
Τι θα ανοίξει τον δρόμο για απευθείας συνομιλίες Πούτιν-Ζελένσκι
ΕΥΡΩΠΗ
Νέο ρωσικό τελεσίγραφο για το Αζοφστάλ
Σε κρίσιμη φάση περνάει η πολιορκία της Μαριούπολης. Η Μόσχα απηύθυνε νέο κάλεσμα προς τους εγκλωβισμένους στρατιώτες στο εργοστάσιο χαλυβουργίας.
Νέο ρωσικό τελεσίγραφο για το Αζοφστάλ
ΕΥΡΩΠΗ
«Η Ουκρανία είναι αυτή που θα αποφασίσει αλλά... υπάρχουν και όρια»
Σε ένα άρθρο για την πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας η αμερικανική Washington Post στην ουσία υποστηρίζει ότι υπάρχουν χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που επιθυμούν την παράταση αυτού του...
«Η Ουκρανία είναι αυτή που θα αποφασίσει αλλά... υπάρχουν και όρια»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας