Ζωτικής σημασίας χαρακτήρισε τον συντονισμό των εθνικών κρατών έναντι διασυνοριακών υγειονομικών απειλών η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της Ε.Ε., που συνεδρίασε με θέμα την κατάσταση σχετικά με την Covid-19 στην Κίνα και με αφορμή το άνοιγμα των ταξιδιών που αποφάσισε το Πεκίνο.
Η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης έρχεται την ώρα που υπάρχει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων από την ασθένεια και η ανησυχία είναι διάχυτη, καθώς υπάρχει κίνδυνος διασποράς νέων άγνωστων παραλλαγών. Τον κώδωνα του κινδύνου έχει χτυπήσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ πολλές χώρες ήδη λαμβάνουν μέτρα και ανακοινώνουν περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα.
Μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των υπουργείων Υγείας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής ένωσης, η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ανάρτησή της στο Twitter αναφέρει:
«Ο συντονισμός των εθνικών απαντήσεων σε σοβαρές διασυνοριακές υγειονομικές απειλές είναι ζωτικής σημασίας. Σήμερα, η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ συνεδρίασε για να συζητήσει την κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Πρέπει να δράσουμε από κοινού και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας».
Αντικρουόμενες αποφάσεις
Πάντως, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση, ενώ τα κράτη-μέλη λαμβάνουν διαφορετικές αποφάσεις, είτε υποβαθμίζοντας την ανησυχία είτε λαμβάνοντας περιοριστικά μέτρα.
Η Γερμανία και η Γαλλία είναι μεταξύ των χωρών που για την ώρα εκτιμούν ότι δεν υπάρχει λόγος επιβολής ελέγχων στα σύνορα.
Η επικεφαλής της επιτροπής της Γαλλίας για την αποτίμηση των κινδύνων για την υγεία COVARS, Μπριζίτ Οτράν, δήλωσε σε ΜΜΕ της χώρας της ότι «από επιστημονικής άποψης, δεν υπάρχει λόγος επαναφοράς των ελέγχων στα σύνορα (...), ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει οποιαδήποτε μέρα». Όπως είπε, προς το παρόν «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο» και δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανησυχητικά νέα παραλλαγμένα στελέχη της COVID-19 στην Κίνα.
«Οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα είναι όλες παραλλαγές της Όμικρον, που έχουν κυκλοφορήσει στη Γαλλία και κατά των οποίων έχουμε αποκτήσει ανοσία», πρόσθεσε.
Στη Γερμανία, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν βλέπει προς το παρόν ανάγκη να επιβάλει νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για αυτούς που ταξιδεύουν στη χώρα από την Κίνα. «Παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση στην Κίνα, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι έχει αναπτυχθεί μια πιο επικίνδυνη μετάλλαξη» είπε.
Η Ιταλία, από την άλλη πλευρά, που στο πρώτο κύμα της πανδημίας είχε τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, αποφάσισε ότι όλοι οι επιβάτες που φθάνουν στη χώρα από την Κίνα, θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικό τεστ για τον κορονοϊό, για την ανίχνευση τυχόν μεταλλάξεων. Στο Μιλάνο, τις δυο περασμένες ημέρες πραγματοποιήθηκαν τεστ σε εθελοντική βάση και το 38% και 52% των επιβατών, στις δύο πρώτες πτήσεις από την Κίνα όπου έγιναν τα τεστ, προέκυψε θετικό.
Στάση αναμονής και από τη Βρετανία, που για την ώρα δεν σχεδιάζει να επαναφέρει τα τεστ για την COVID-19 για αυτούς που έρχονται στη χώρα. «Δεν υπάρχουν σχέδια για την εκ νέου εισαγωγή των τεστ για την COVID-19 ή επιπρόσθετων αξιώσεων για τις αφίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε εκπρόσωπος των αρμόδιων αρχών, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph, αξιωματούχοι από το υπουργείο Μεταφορών, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας αναμενόταν να αποφασίσουν αν η Βρετανία θα πρέπει να ακολουθήσει άλλες χώρες στην επιβολή περιορισμών στους ταξιδιώτες από την Κίνα.
Χθες, Τετάρτη, εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση όσον αφορά τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη Βρετανία, αλλά όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για περιορισμούς σε αυτούς που έρχονται στη χώρα από την Κίνα, απάντησε: «Δεν είναι κάτι που εξετάζουμε».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας