Τα κράτη της Ε.Ε. θα πρέπει να αγοράσουν όπλα από κοινού για να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους αφού προμηθεύουν την Ουκρανία, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ), ενώ ο πόλεμος μαίνεται και εκφράζονται φόβοι για νέα μεγάλη ρωσική επίθεση με τη νέα χρονιά και ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάνει έκκληση για αντιπυραυλικά συστήματα. Όπως ανακοινώθηκε, σταδιακά αποκαθίστανται η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση στις πληγείσες περιοχές από την επίθεση της Παρασκευής, ενώ οι μάχες συνεχίζονται.
Ο Γίρι Ζεντιβί, του ΕΟΑ, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να μην είναι πάντα σε θέση να προστατεύσουν την Ευρώπη από απειλές. «Ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας καταδεικνύει τις ελλείψεις των δυνατοτήτων μας», δήλωσε, ενώ επισήμανε ότι η υπηρεσία βρίσκεται σε συνομιλίες με ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων για την ενίσχυση της παραγωγής, καθώς και με χώρες για αγορά εξοπλισμού και πυρομαχικών.
Πάνω από 8 νεκροί λόγω ουκρανικών βομβαρδισμών
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν από ουκρανικούς βομβαρδισμούς στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία περιοχή Λουγκάνσκ.
Ο βομβαρδισμός κατέστρεψε ένα κτίριο στο χωριό Λαντράτιβκα και κάποιοι άνθρωποι παγιδεύτηκαν κάτω από ερείπια, σύμφωνα με το πρακτορείο που επικαλείται τις τοπικές υγειονομικές αρχές και τον επικεφαλής της «λαϊκής πολιτοφυλακής» στο Λουγκάνσκ.
Όπως αναφέρθηκε, υπήρξαν κι άλλες απώλειες αμάχων εξαιτίας του ουκρανικού βομβαρδισμού στην πόλη Σβάτοβε το πρωί της Παρασκευής.
Καλύτερη η κατάσταση στο Κίεβο και το Χάρκοβο
Οι ουκρανικές υπηρεσίες εργάζονται και σήμερα Σάββατο για να αποκαταστήσουν την ηλεκτρική ενέργεια σε νοσοκομεία, συστήματα θέρμανσης και άλλες κρίσιμες υποδομές σε μεγάλες πόλεις, μετά το τελευταίο κύμα επιθέσεων της Ρωσίας που εξαπολύθηκε την Παρασκευή αφήνοντας στο σκοτάδι πολλές πόλεις, κόβοντας νερό και θέρμανση και αναγκάζοντας τους κατοίκους να υπομείνουν τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.
Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε νωρίς το Σάββατο πως το μετρό της πόλης και όλα τα νοικοκυριά είχαν επανασυνδεθεί με την παροχή νερού, ενώ η θέρμανση έχει αποκατασταθεί στη μισή πόλη και η ηλεκτρική ενέργεια έχει επιστρέψει στα δύο τρίτα.
Στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί μόνο στο 55% των νοικοκυριών, με την ελπίδα νε λειτουργήσει πλήρως το δίκτυο μέχρι τα μεσάνυχτα.
«Εγκλήματα πολέμου»
Η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισαν τα δεινά που αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί άμαχοι «εγκλήματα πολέμου», με τον Ζοζέπ Μπορέλ να χαρακτηρίζει τους βομβαρδισμούς «βάρβαρους». «Αυτές οι σκληρές, απάνθρωπες επιθέσεις στοχεύουν να αυξήσουν τον ανθρώπινο πόνο και να στερήσουν τον ουκρανικό λαό», δήλωσε.
Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι η Ρωσία έχει ακόμα μεγάλο απόθεμα σε πυραύλους για νέα μαζικά πλήγματα και προέτρεψε ξανά τους δυτικούς συμμάχους να προμηθεύσουν το Κίεβο με περισσότερα και καλύτερα συστήματα αεράμυνας. «Ό,τι κι αν υπολογίζουν οι λάτρεις των πυραύλων από τη Μόσχα, δεν θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων σε αυτόν τον πόλεμο», είπε.
