• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.5°C / 5.1°C
  3 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 4.6°C
  5 BF
  40%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 7.0°C
  4 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.1°C
  4 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 2.4°C
  4 BF
  55%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.0°C / 2.9°C
  2 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.6°C / -1.6°C
  3 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 8.2°C
  6 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 3.9°C
  5 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 6.4°C
  7 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.2°C / 4.7°C
  2 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.1°C / 2.9°C
  4 BF
  41%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.7°C / 3.5°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  5 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 4.3°C
  0 BF
  88%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 5.3°C
  4 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.8°C / 4.7°C
  1 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  2 BF
  53%

Από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι

AP Photo/Andreea Alexandru

Το ΝΑΤΟ επαναβεβαιώνει τη στήριξη στο Κίεβο, που ζητά αντιαεροπορικά και γεννήτριες

 • A-
 • A+

Περαιτέρω στήριξη και βοήθεια στο Κίεβο υποσχέθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, έπειτα από τη σύνοδο στο Βουκουρέστι, από όπου για μια ακόμη φορά καταδίκασαν τη Ρωσία. Μάλιστα, στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε, αναφέρουν ότι η Μόσχα θα πρέπει να λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου.

Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν σήμερα, πρώτη ημέρα της συνόδου, ότι θα θα βοηθήσουν την Ουκρανία να επισκευάσει τις ενεργειακές υποδομές της, μετά τις ρωσικές επιθέσεις που έθεσαν εκτός λειτουργίας το δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος και της θέρμανσης για εκατομμύρια Ουκρανούς.

«Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε περαιτέρω την πολιτική και πρακτική υποστήριξή μας στην Ουκρανία όσο συνεχίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της (…) και θα διατηρήσουμε την υποστήριξή μας για όσο χρειαστεί», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ επανέλαβαν την απόφαση που έλαβε το ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής του 2008 ότι η Ουκρανία και η Γεωργία θα γίνουν τελικά μέλη της συμμαχίας, παρά το γεγονός ότι από το 2008 οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ δεν έχουν κάνει συγκεκριμένα βήματα, όπως να χορηγήσουν στο Κίεβο ένα σχέδιο δράσης που θα καθόριζε ένα χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της χώρας.

Στη σύνοδο παρέστη ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος κάλεσε τους Δυτικούς εταίρους της χώρας του να εφοδιάσουν το Κίεβο με αντιαεροπορικά συστήματα, αλλά και με μετασχηματιστές, ώστε να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις της Ρωσίας στο ενεργειακό δίκτυό της και να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ντμίτρο Κουλέμπα επισήμανε ότι η Ουκρανία χρειάζεται «αντιαεροπορικά συστήματα, IRIS, Hawks Patriots, χρειαζόμαστε μετασχηματιστές. Εάν έχουμε μετασχηματιστές και γεννήτριες, μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις ενεργειακές ανάγκες μας. Αν έχουμε αντιαεροπορικά συστήματα, μπορούμε να προστατεύσουμε τις υποδομές από τα επόμενα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα. Εν ολίγοις: Patriots και μετασχηματιστές είναι αυτό που χρειάζεται περισσότερο η Ουκρανία».

Το ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ

AP Photo/Andreea Alexandru

1. Συγκεντρωθήκαμε στο Βουκουρέστι, κοντά στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, σε μια εποχή που η συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί την ευρωατλαντική ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία. Η Ρωσία φέρει ακέραια την ευθύνη για αυτόν τον πόλεμο, μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των αρχών του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Η επιθετικότητα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των επίμονων και ασυνείδητων επιθέσεων κατά των ουκρανικών πολιτικών και ενεργειακών υποδομών, στερεί από εκατομμύρια Ουκρανούς βασικές ανθρώπινες υπηρεσίες. Έχει επηρεάσει τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων και θέτει σε κίνδυνο τις πιο ευάλωτες χώρες και λαούς του κόσμου. Οι απαράδεκτες ενέργειες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών δραστηριοτήτων, του ενεργειακού εκβιασμού και της απερίσκεπτης πυρηνικής ρητορικής, υπονομεύουν τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην Πολωνία μετά το περιστατικό της 15ης Νοεμβρίου που οδήγησε στην τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών ως αποτέλεσμα των πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Καταδικάζουμε τη σκληρότητα της Ρωσίας κατά του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας και τις παραβιάσεις και καταχρήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως οι βίαιες απελάσεις, τα βασανιστήρια και η βάρβαρη μεταχείριση των γυναικών, των παιδιών και των ατόμων σε ευάλωτες καταστάσεις. Όλοι οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας που σχετίζεται με τις συγκρούσεις, πρέπει να λογοδοτήσουν. Καταδικάζουμε επίσης όλους εκείνους, συμπεριλαμβανομένης της Λευκορωσίας, που διευκολύνουν ενεργά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

2. Καλωσορίζουμε σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών Kuleba, στεκόμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με την κυβέρνηση και το λαό της Ουκρανίας στην ηρωική υπεράσπιση του έθνους και της χώρας τους και αποτίουμε φόρο τιμής σε όλες τις ζωές που χάθηκαν. Παραμένουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τις παράνομες προσαρτήσεις της Ρωσίας, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε περαιτέρω την πολιτική και πρακτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, καθώς συνεχίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα και τις κοινές μας αξίες έναντι της ρωσικής επίθεσης, και θα διατηρήσουμε την υποστήριξή μας για όσο διάστημα χρειαστεί. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να συντονίζεται στενά με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών οργανισμών, ιδίως της ΕΕ, καθώς και των ομοϊδεατών χωρών. Βασιζόμενοι στην υποστήριξη που έχει παρασχεθεί μέχρι σήμερα, θα βοηθήσουμε την Ουκρανία τώρα να ενισχύσει την ανθεκτικότητά της, να προστατεύσει τον λαό της και να αντιμετωπίσει τις εκστρατείες παραπληροφόρησης και τα ψέματα της Ρωσίας. Οι σύμμαχοι θα βοηθήσουν την Ουκρανία καθώς επισκευάζει τις ενεργειακές υποδομές της και προστατεύει τον λαό της από πυραυλικές επιθέσεις. Παραμένουμε επίσης αποφασισμένοι να στηρίξουμε τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες της Ουκρανίας στην πορεία της προς τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση και τις μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να διασφαλίσει το ελεύθερο και δημοκρατικό της μέλλον, να εκσυγχρονίσει τον αμυντικό της τομέα, να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη διαλειτουργικότητα και να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την εταιρική μας σχέση με την Ουκρανία καθώς αυτή προωθεί τις ευρωατλαντικές της φιλοδοξίες.

3. Η Φινλανδία και η Σουηδία συμμετέχουν σήμερα ως κράτη που προσκαλούνται να προσχωρήσουν στη Συμμαχία. Η προσχώρησή τους θα καταστήσει τα κράτη αυτά ασφαλέστερα, το ΝΑΤΟ ισχυρότερο και τον ευρωατλαντικό χώρο ασφαλέστερο. Η ασφάλειά τους είναι άμεσης σημασίας για τη Συμμαχία, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προσχώρησης.

4. Υπενθυμίζοντας ότι τα Δυτικά Βαλκάνια και οι περιοχές της Μαύρης Θάλασσας είναι στρατηγικής σημασίας για τη Συμμαχία, χαιρετίζουμε τη συνάντησή μας με τους Υπουργούς Εξωτερικών των εταίρων του ΝΑΤΟ Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Γεωργίας και Δημοκρατίας της Μολδαβίας, καθώς το ΝΑΤΟ ενισχύει την προσαρμοσμένη υποστήριξή του για την οικοδόμηση της ακεραιότητας και της ανθεκτικότητάς τους, την ανάπτυξη ικανοτήτων και τη διατήρηση της πολιτικής τους ανεξαρτησίας. Υποστηρίζουμε σταθερά τη δέσμευσή μας στην πολιτική των Ανοιχτών Θυρών της Συμμαχίας. Επαναβεβαιώνουμε τις αποφάσεις που λάβαμε στη Σύνοδο Κορυφής του 2008 στο Βουκουρέστι και όλες τις επακόλουθες αποφάσεις όσον αφορά τη Γεωργία και την Ουκρανία.

5. Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να προστατεύει τους πληθυσμούς μας και να υπερασπίζεται κάθε σπιθαμή του συμμαχικού εδάφους ανά πάσα στιγμή. Θα το κάνουμε αυτό σύμφωνα με την 360-βαθμιαία προσέγγισή μας και ενάντια σε όλες τις απειλές και προκλήσεις. Καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της και στεκόμαστε αλληλέγγυοι με την Τουρκία που θρηνεί την απώλεια ανθρώπινων ζωών μετά τις πρόσφατες φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις. Αντιμετωπίζουμε απειλές και προκλήσεις από αυταρχικούς παράγοντες και στρατηγικούς ανταγωνιστές από όλες τις στρατηγικές κατευθύνσεις. Υπό το πρίσμα της σοβαρότερης απειλής για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες και σύμφωνα με τη Στρατηγική Αντίληψη, εφαρμόζουμε μια νέα βασική γραμμή για την αποτροπή και την αμυντική μας στάση, ενισχύοντάς την σημαντικά και αναπτύσσοντας περαιτέρω το πλήρες φάσμα ισχυρών, ετοιμοπόλεμων δυνάμεων και δυνατοτήτων. Όλα αυτά τα βήματα θα ενισχύσουν σημαντικά την αποτροπή και την εμπροσθοφυλακή του ΝΑΤΟ. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην προετοιμασία, την αποτροπή και την άμυνα έναντι εχθρικών επιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές των Συμμάχων. Οποιαδήποτε επίθεση κατά των Συμμάχων θα αντιμετωπιστεί με ενιαία και αποφασιστική απάντηση. Στεκόμαστε μαζί με ενότητα και αλληλεγγύη και επιβεβαιώνουμε τον διαρκή διατλαντικό δεσμό μεταξύ των εθνών μας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την ευρωατλαντική περιοχή.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Έφτασαν στη Ρουμανία τα αναγνωριστικά ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη AWACS
Τα αεροσκάφη του Συστήματος Αερομεταφερόμενης Προειδοποίησης και Ελέγχου AWACS προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Οτοπένι. Θα χρησιμοποιηθούν σε αποστολές παρακολούθησης της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας...
Έφτασαν στη Ρουμανία τα αναγνωριστικά ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη AWACS
ΕΥΡΩΠΗ
Στο στόχαστρο της Μόσχας οι ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας
Μόνο στην ουκρανική πρωτεύουσα, πάνω από 350.000 νοικοκυριά βρίσκονται χωρίς ρεύμα, ενώ το 80% των πολιτών έχουν μείνει χωρίς νερό • Εμμένει για ένταξη στο ΝΑΤΟ ο Ζελένσκι.
Στο στόχαστρο της Μόσχας οι ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας
ΕΥΡΩΠΗ
Δημοψηφίσματα: Αναμενόμενος ρωσικός... θρίαμβος και μπαράζ αντιδράσεων
Ποσοστά από άλλες εποχές στη διαδικασία προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία. Οργισμένες απαντήσεις από Κίεβο και ΝΑΤΟ.
Δημοψηφίσματα: Αναμενόμενος ρωσικός... θρίαμβος και μπαράζ αντιδράσεων
ΕΥΡΩΠΗ
Αποφασισμένη η Ρωσία να συνεχίσει, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του Κιέβου για το ΝΑΤΟ
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι η εγκατάλειψη των βλέψεων της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν είναι πλέον επαρκής συνθήκη για τον τερματισμό του πολέμου.
Αποφασισμένη η Ρωσία να συνεχίσει, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του Κιέβου για το ΝΑΤΟ
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Ζελένσκι ζητά περισσότερα όπλα
Στις 100 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία, που συμπληρώνονται σήμερα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το 20% της επικράτειας της χώρας, κατά παραδοχή του ίδιου του προέδρου της.
Ο Ζελένσκι ζητά περισσότερα όπλα
ΕΥΡΩΠΗ
Στασιμότητα στο μέτωπο, «φωτιά»... στα λόγια
Χωρίς δραματικές εξελίξεις ολοκληρώθηκε άλλη μια μέρα από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ μαίνεται ο «πόλεμος» δηλώσεων μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσίας.
Στασιμότητα στο μέτωπο, «φωτιά»... στα λόγια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας