Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Περαιτέρω στήριξη και βοήθεια στο Κίεβο υποσχέθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, έπειτα από τη σύνοδο στο Βουκουρέστι, από όπου για μια ακόμη φορά καταδίκασαν τη Ρωσία. Μάλιστα, στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε, αναφέρουν ότι η Μόσχα θα πρέπει να λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου.

Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν σήμερα, πρώτη ημέρα της συνόδου, ότι θα θα βοηθήσουν την Ουκρανία να επισκευάσει τις ενεργειακές υποδομές της, μετά τις ρωσικές επιθέσεις που έθεσαν εκτός λειτουργίας το δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος και της θέρμανσης για εκατομμύρια Ουκρανούς.

«Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε περαιτέρω την πολιτική και πρακτική υποστήριξή μας στην Ουκρανία όσο συνεχίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της (…) και θα διατηρήσουμε την υποστήριξή μας για όσο χρειαστεί», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ επανέλαβαν την απόφαση που έλαβε το ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής του 2008 ότι η Ουκρανία και η Γεωργία θα γίνουν τελικά μέλη της συμμαχίας, παρά το γεγονός ότι από το 2008 οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ δεν έχουν κάνει συγκεκριμένα βήματα, όπως να χορηγήσουν στο Κίεβο ένα σχέδιο δράσης που θα καθόριζε ένα χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της χώρας.

Στη σύνοδο παρέστη ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος κάλεσε τους Δυτικούς εταίρους της χώρας του να εφοδιάσουν το Κίεβο με αντιαεροπορικά συστήματα, αλλά και με μετασχηματιστές, ώστε να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις της Ρωσίας στο ενεργειακό δίκτυό της και να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ντμίτρο Κουλέμπα επισήμανε ότι η Ουκρανία χρειάζεται «αντιαεροπορικά συστήματα, IRIS, Hawks Patriots, χρειαζόμαστε μετασχηματιστές. Εάν έχουμε μετασχηματιστές και γεννήτριες, μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις ενεργειακές ανάγκες μας. Αν έχουμε αντιαεροπορικά συστήματα, μπορούμε να προστατεύσουμε τις υποδομές από τα επόμενα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα. Εν ολίγοις: Patriots και μετασχηματιστές είναι αυτό που χρειάζεται περισσότερο η Ουκρανία».