Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ενδείξεις για την αποστολή πολεμικού εξοπλισμού από το Ισραήλ στην Ουκρανία για τον πόλεμο ενάντια στη Ρωσία φαίνεται να έχει η Μόσχα, προειδοποιώντας διά στόματος του Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι κάτι τέτοιο «θα κατέστρεφε» τις σχέσεις ρωσοισραηλινές διακρατικές σχέσεις.

«Το Ισραήλ μοιάζει έτοιμο να παραδώσει όπλα στο καθεστώς του Κιέβου. Είναι ένα πολύ απερίσκεπτο μέτρο. Θα καταστρέψει όλες τις διακρατικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας», σημείωσε στο κανάλι του στο Τelegram Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μια στιγμή που φαίνεται να υπάρχει κινητικότητα και ανακατατάξεις στις διακρατικές συμμαχίες και τοποθετήσεις μεγαλύτερων και μικρότερων δυνάμεων αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, είτε αυτό γίνεται με έμμεσο είτε με άμεσο τρόπο. Πάντως, όσο βαθαίνει ο πόλεμος και οξύνεται η αντιπαράθεση και αντικειμενικά ανεβαίνει το γεωπολιτικό θερμόμετρο, τόσο πιο επιθετικές είναι οι κινήσεις Δύσης και Ρωσίας, οι οποίες συμπαρασύρουν στην κόντρα και άλλοτε ουδέτερες περιφερειακές δυνάμεις.

Επίσης, ο Μεντβέντεφ επανάλαβε τις επίσημες θέσεις της Ρωσίας για καταπολέμηση του ναζισμού ως κίνητρο για την επίθεση στην Ουκρανία, στη βάση του οποίου η Μόσχα στηρίζει μεγάλο μέρος της αφήγησής της για τον πόλεμο.

Απαντώντας σε ερώτηση του AFP για τις δηλώσεις αυτές, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε από την πλευρά του πως το γραφείο του δεν θα σχολιάσει τις δηλώσεις του Μεντβέντεφ.

Η Ουκρανία έχει καλέσει στο παρελθόν το Ισραήλ να την υποστηρίξει απέναντι στη Ρωσία. Η αντίθεση εδώ είναι ότι Ρωσία και Ισραήλ διατηρούν μέχρι και σήμερα στενές διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις.

Το Τελ Αβίβ κρατάει, μέχρι στιγμής, μετριοπαθή στάση ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχοντας στείλει μονάχα ανθρωπιστική βοήθεια και αμυντικό εξοπλισμό στην κυβέρνηση του Κίεβου προκειμένου να μην επηρεαστούν αρνητικά οι σχέσεις του με τη Μόσχα.

Το Ισραήλ έχει γίνει επίσης καταφύγιο για τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης Πούτιν. Μέχρι και ρωσικές διασημότητες έχουν εγκατασταθεί εκεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.