Αθήνα, 10°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
10.2° 8.1°
3 BF
74%
Θεσσαλονίκη
Αραιές νεφώσεις
5°C
5.6° 4.3°
0 BF
80%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
11°C
11.0° 9.3°
5 BF
70%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
1°C
0.9° 0.9°
1 BF
93%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
0°C
1.3° -0.1°
0 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
4°C
4.3° 3.2°
1 BF
86%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
0°C
1.5° 0.4°
1 BF
93%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
7°C
7.4° 7.4°
2 BF
91%
Ηράκλειο
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.8° 11.5°
3 BF
80%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
8°C
8.2° 6.8°
0 BF
75%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
11.7° 11.1°
5 BF
63%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
7.3° 7.3°
4 BF
66%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
4 BF
81%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
5°C
5.2° 4.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
7.3° 5.5°
1 BF
93%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.8°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
8°C
9.9° 7.8°
2 BF
91%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
6°C
6.0° 6.0°
2 BF
80%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
5°C
5.0° 0.7°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
2°C
1.9° 1.9°
1 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo/Javier Bernardo

Διεθνής κατακραυγή για τη σφαγή των 37 μεταναστών

«Εκφράζω βαθιά ταραχή και ανησυχία απέναντι στη βίαιη μεταχείριση και τον εξευτελισμό των Αφρικανών μεταναστών που προσπαθούν να διασχίσουν διεθνή σύνορα μεταξύ του Μαρόκου και της Ισπανίας», ανέφερε ο επικεφαλής της Αφρικανικής Ενωσης, Μούσα Φάκι Μαχαμά, σε ανάρτηση στο twitter, μετά τη σφαγή της περασμένης Παρασκευής στη Μελίγια, ισπανικό θύλακα επί βορειοαφρικανικού εδάφους, που μαζί με τον γειτονικό της, Θέουτα, αποτελούν τα μοναδικά χερσαία σύνορα της Ε.Ε. με την Αφρική.

Από εκεί, λοιπόν, περίπου 2.000 εξαθλιωμένοι από την υποσαχάρια Αφρική -μετανάστες αλλά και πολλοί Σουδανοί πρόσφυγες, σύμφωνα με την ισπανική MKO CEAR- προσπάθησαν να περάσουν τον φράχτη προς την Ισπανία. Ομως, σε πλήρη συνεργασία οι μαροκινές αρχές και οι Ισπανοί συνοροφύλακες απάντησαν με πρωτοφανή αγριότητα, που άφησε πίσω της τουλάχιστον 37 νεκρούς, καθώς και με μνημειώδη αδιαφορία απέναντι σε δεκάδες τραυματίες που αργόσβηναν αιμόφυρτοι στο έδαφος.

«Ζητώ άμεση έρευνα», τόνισε ο Μούσα Φάκι Μαχαμά, υπενθυμίζοντας τις υποχρεώσεις όλων των κρατών που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι ο μόνος που τη ζητά. Αποτελεί επίσης αίτημα του κυβερνητικού εταίρου των Ισπανών Σοσιαλιστών, των αριστερών Podemos, καθώς και πολλών οργανώσεων. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται η Μαροκινή Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (AMDH), η ισπανική ΜΚΟ Walking Borders και το ισπανικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, που εκφράζουν φόβους ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πολύ υψηλότερος.

Ομαδικοί τάφοι

Η AMDH, μάλιστα, κατήγγειλε ότι οι μαροκινές αρχές ανοίγουν τώρα ομαδικούς τάφους, για να θάψουν άρον άρον τους νεκρούς και μαζί με αυτούς τη χειρότερη τραγωδία στον φράχτη της Μελίγια: έναν από τους πολλούς στο «φρούριο» της φιλόξενης μόνο α λα καρτ (όπως είδαμε στο ουκρανικό δράμα) Ευρώπης. Με φόντο, ωστόσο, την πρόσφατη βαριά ήττα των Σοσιαλιστών στην Ανδαλουσία και με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές (το αργότερο τον Δεκέμβριο του 2023), ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει κάνει πλήρη πολιτική μεταστροφή.

Κωφεύοντας στην κατακραυγή, χαιρέτισε ως «εξαιρετική» τη φονική επέμβαση του Βασιλείου του Μαρόκου. Προς τούτο, άλλωστε, επέλεξε πρόσφατα να συνθηκολογήσει με το Ραμπάτ στο θέμα της Δυτικής Σαχάρας, χρίζοντας τις καταγγελλόμενες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αρχές του ως ανεπίσημο συνοροφύλακα του νοτιοδυτικού άκρου της Ε.Ε. Υιοθέτησε, δε, την ακραία αντιμεταναστευτική ρητορική της Ακροδεξιάς, χαρακτηρίζοντας τις εξελίξεις της Παρασκευής και κατ’ επέκταση τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές «βίαιη επίθεση στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας».

Με αυτό το επιχείρημα, εξάλλου, καθώς και επίκληση ρωσικής μόχλευσης στην Αφρική -εν αναμονή όξυνσης και της επισιτιστικής κρίσης-, ζητά από το ΝΑΤΟ να εξετάσει τη μετανάστευση ως «υβριδική απειλή» στη νότια πτέρυγά του. Θέμα που ο Σάντσεθ θα θέσει μετ’ επιτάσεως στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, η οποία αρχίζει αύριο με τον ίδιο «οικοδεσπότη» στη Μαδρίτη. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μπαίνει, όμως, στον πέμπτο μήνα του, η προτεραιότητα για τους ισχυρούς ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της Ισπανίας παραμένει σταθερά το ανατολικό μέτωπο απέναντι στη Ρωσία.

Σε σαββατιάτικη συνέντευξη, πάντως, στην ισπανική εφημερίδα El Pais, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, άφησε ανοιχτό ένα «παραθυράκι». Η Συμμαχία, ανέφερε, «θα ενισχύσει τη συνεργασία με τις νότιες χώρες», μνημονεύοντας ειδικά τη Μαυριτανία για «την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τον έλεγχο των συνόρων και την ενίσχυση της άμυνας και της ασφάλειάς της».

Φαντάζει το λιγότερο παράδοξο, επισημαίνει και το καταναλανικό Κέντρο Delàs Μελετών για την Ειρήνη, να ζητείται για το μεταναστευτικό η συμβολή του ΝΑΤΟ, το οποίο «κάθε άλλο παρά έχει συμβάλει στη σταθεροποίηση και την παροχή ασφάλειας στους πληθυσμούς των χωρών, όπου έχει παρέμβει». Πολλώ μάλλον, όταν παραμένουν αντικρουόμενες οι βλέψεις και επιδιώξεις χωρών του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διεθνής κατακραυγή για τη σφαγή των 37 μεταναστών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας