• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 18.0°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 20.3°C
  1 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.5°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.5°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.4°C
  2 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 20.0°C
  1 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 12.9°C / 16.4°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 24.8°C
  5 BF
  40%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.3°C / 19.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 15.7°C / 18.7°C
  2 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.9°C
  2 BF
  48%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 18.2°C
  0 BF
  81%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.3°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.2°C
  2 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.2°C / 17.2°C
  1 BF
  53%
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το κόστος της ομοφωνίας

 • A-
 • A+
Αρθρο του Διονύση Γ. Δημητρακόπουλου που αμφισβητεί τη δημοκρατικότητα του κανόνα της ομοφωνίας στις αποφάσεις της Ε.Ε.

Καθώς η κατάργηση της υποχρεωτική ομοφωνίας στην Ε.Ε. έχει ήδη εγερθεί ως πρόταση στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και έχει υποστηριχτεί από αρχηγούς κρατών-μελών, αποκτά ιδιαίτερη σημασία το άρθρο του Διονύση Γ. Δημητρακόπουλου, αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στην έδρα Jean Monnet, στο Κολέγιο Birkbeck, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

● Η ενδιαφέρουσα άποψη της κ. Ψαρά περί ομοφωνίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση («Εφ.Συν.» 22 Ιουνίου 2022) χρήζει απάντησης για τέσσερις βασικούς λόγους.

Πρώτον, η υποστήριξη της ομοφωνίας γενικά δεν λαμβάνει υπ’ όψιν το κόστος που έχει αυτή για την ποιότητα των αποφάσεων. Αντί πολλών παραδειγμάτων, παραπέμπω απλώς στα συνεχή προσκόμματα που θέτει -μέσω βέτο- η κυβέρνηση Ορμπαν με πιο πρόσφατο παράδειγμα το μπλοκάρισμα της συμφωνίας περί ελάχιστης φορολόγησης επιχειρήσεων, που είναι επί δεκαετίες στόχος και αίτημα όλων το προοδευτικών δυνάμεων εντός και εκτός της Ε.Ε. Ομόφωνες αποφάσεις είναι συχνά κακές αποφάσεις γιατί «κοιτούν» τους πολιτικούς παίκτες και όχι το πρόβλημα που πρέπει να λυθεί.

Δεύτερον, το αν είναι πράγματι «όπλο» η ομοφωνία, δεν περιορίζεται στα «μικρά» κράτη. Αντιθέτως, είναι εργαλείο κυρίως για τα μεγάλα κράτη που είναι πολύ πιο ευεπίφορα σε συμπεριφορές που δεν δίνουν τη δέουσα σημασία στο κοινό καλό. Η «κρίση της κενής έδρας», που προκάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος Ντε Γκολ το 1965, το «τσεκ της κ. Θάτσερ» τη δεκαετία του 1980, η στάση της Γερμανίας σε πολλές πρόσφατες περιπτώσεις δείχνουν ότι ο ατομισμός που εμπεριέχει ο κανόνας της ομοφωνίας δεν περιορίζεται στα μικρά κράτη που πρέπει να «αμυνθούν».

Τρίτον, η ομοφωνία είναι βαθύτατα αντιδημοκρατικός κανόνας διότι κρύβει τις διαφωνίες (αδιαφάνεια) που υπάρχουν εντός των κρατών-μελών της Ε.Ε. σχετικά με τη φύση του ενοποιητικού εγχειρήματος αλλά και τις απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες. «Τσουβαλιάζει» δηλ. την προοδευτική μαζί με τη συντηρητική αντίληψη για οποιοδήποτε θέμα που υπόκειται στον κανόνα της ομοφωνίας – αρκεί η «εθνική» κυβέρνηση να πάρει θέση. Συνέπεια αυτού είναι να εγκλωβίζει τον πολίτη σε μια θεώρηση των περί την Ε.Ε. πραγμάτων που παραμένει εθνοκεντρική, τη στιγμή που η ίδια η κοινωνία αντιλαμβάνεται τη διαφορά π.χ. μεταξύ κοινωνικών τάξεων, άρα και μεταξύ αριστερής και δεξιάς αντίληψης. Με άλλα λόγια η ομοφωνία παραπέμπει σε «γαλλική», «γερμανική», «ελληνική», «ουγγρική» Ευρώπη κι όχι στην αριστερή ή δεξιά Ευρώπη. Η δε χρήση της από τα διακυβερνητικά όργανα της Ε.Ε. ακυρώνει στην πράξη την ισοτιμία μεταξύ των πολιτών που από τη φύση της εκφράζει το μόνο άμεσα εκλεγμένο όργανό της το οποίο είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τέλος, η ομοφωνία είναι αμυντικό εργαλείο, δηλαδή υπονομεύει αντί να προωθεί το ενοποιητικό εγχείρημα. Η υποστήριξη της ομοφωνίας συνιστά δήλωση ότι πρέπει η Ε.Ε. να περιμένει π.χ. να γίνει η Ουγγαρία δημοκρατική, μετά προοδευτική, για να προχωρήσουμε στις λύσεις που απαιτούν οι καιροί.

Πλαφόν στην τιμή της ενέργειας αντί για μελέτες

Ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων Luca Visentini

«Το Συμβούλιο απέτυχε να κατανοήσει τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη, με συμπεράσματα που δεν ανταποκρίνονται στις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, Luca Visentini, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου, που απέτυχε να λάβει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών ενεργειακών τιμών.

«Καλούμε το Συμβούλιο να συγκαλέσει επειγόντως Σύνοδο Κορυφής σε ευρωπαϊκό επίπεδο –στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο και με τη συμμετοχή κοινωνικών εταίρων–, για να λάβει τις απαραίτητες ενέργειες σε αυτόν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης και της αναχρηματοδότησης του SURE και της διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής του», επισήμανε ο γενικός γραμματέας της ΣΕΣ (ETUC) και πρόσθεσε:

«Είναι σημαντικό να ενταθούν οι προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες, για να σταματήσει ο φρικτός πόλεμος μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και να επιτευχθεί ειρήνη, καθώς και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και υποστήριξης στον ουκρανικό λαό, για την υποδοχή και την προστασία των προσφύγων στην Ε.Ε. και στις γειτονικές χώρες.

Περίπου 9,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι είχαν προβλήματα να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους στο παρελθόν και ο πόλεμος έχει βυθίσει εκατομμύρια ακόμη στη φτώχεια καυσίμων. Την ίδια στιγμή, οι ενεργειακές εταιρείες σημειώνουν τραπεζικά κέρδη - ρεκόρ. Οι άνθρωποι χρειάζονται ένα ανώτατο όριο τιμής ενέργειας τώρα, όχι μια μελέτη “σκοπιμότητας”.

ΑΤΖΕΝΤΑ

Επιλογές από τις συνεδριάσεις των ευρωκοινοβουλευτικών επιτροπών

Σήμερα

● Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (15.30-19.30)

 • α. Ανταλλαγή απόψεων για τη μεταναστευτική κατάσταση στην Ελλάδα με τον Ελληνα υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη
 • β. Ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση της εφαρμογής της Οδηγίας για την Προσωρινή Προστασία - Ανταλλαγή απόψεων με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ylva Johansson

● Υποεπιτροπή Φορολογικών Θεμάτων (16.00-19.30)

Ανταλλαγή απόψεων με τον επίτροπο Paolo Gentiloni, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την Οικονομία, με θέμα «Η αξιολόγηση της πολιτικής και νομοθετικής συνέχειας των εργασιών της Υποεπιτροπής FISC»

Πέμπτη 30/6/22

● Kοινοβουλευτικές Επιτροπές Ανάπτυξης και Γεωργίας (10.00-11.30)

Ανταλλαγή απόψεων με τον εκτελεστικό διευθυντή του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων, David Beasley, με θέμα «Ασφάλεια τροφίμων: Πώς να αποτρέψετε μια μεγάλη παγκόσμια κρίση πείνας».

● Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής

Ψηφοφορία - Ο αντίκτυπος των νέων τεχνολογιών στη φορολογία: crypto και blockchain (INI) - Εγκριση σχεδίου έκθεσης - Εισηγητής

● Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (10.00-12.15)

Συζητήσεις

 • α. Για τον γενικό προϋπολογισμός της Ε.Ε. για το οικονομικό έτος 2023
 • β. Ανταλλαγή απόψεων με τ Στέλλα Κυριακίδη, επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη βιώσιμη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων και την τροποποίηση του κανονισμού (Ε.Ε.) 2021

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming?d=20220630&lv=COMMITTEES.


Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Φρένο στο «πράσινο πλυντήριο»
Η Κομισιόν... πήρε το όπλο της κατά του «πράσινου ξεπλύματος» σε ετικέτες προϊόντων. Με πρόταση Οδηγίας που παρουσίασε, την περασμένη Τετάρτη 22 Μαρτίου, θέλει να θεσπίσει κοινά ευρωπαϊκά κριτήρια κατά της...
Φρένο στο «πράσινο πλυντήριο»
ΕΥΡΩΠΗ
Βήματα για ενεργειακή αυτονομία
Προς ψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο αυτήν την εβδομάδα η προσωρινή συμφωνία για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, με στόχο την ετήσια εξοικονόμηση από 1,3% έως 1,9% μέχρι το 2030.
Βήματα για ενεργειακή αυτονομία
ΕΥΡΩΠΗ
Φρένο στην αυθαιρεσία του αλγόριθμου
Οι νέοι κανόνες θα ρυθμίζουν τον τρόπο ορθού προσδιορισμού του καθεστώτος απασχόλησης (ελεύθεροι επαγγελματίες ή έμμισθο προσωπικό) των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες και τον τρόπο με τον οποίο οι...
Φρένο στην αυθαιρεσία του αλγόριθμου
ΕΥΡΩΠΗ
Στην εποχή της νέας αβεβαιότητας
Πολλοί έλπιζαν ότι μετά την έξαρση της πανδημίας, η επιστροφή των πολιτών στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. σε μια καθημερινότητα χωρίς αυστηρούς περιορισμούς θα οδηγούσε και σε βελτίωση των ψυχοσωματικών δεικτών.
Στην εποχή της νέας αβεβαιότητας
ΕΥΡΩΠΗ
Δικαίωμα στην επισκευή
Οκτώ στους δέκα πολίτες της Ε.Ε., σύμφωνα με έρευνα, δηλώνουν ότι οι παρασκευαστές θα πρέπει να είναι υποχρεωμένοι να διευκολύνουν την επισκευή των ψηφιακών συσκευών ή την αντικατάσταση μεμονωμένων εξαρτημάτων...
Δικαίωμα στην επισκευή
ΕΥΡΩΠΗ
«Ωρα μηδέν» για τον μηχανισμό του κράτους δικαίου
Την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου συζητείται το επίμαχο ζήτημα, στο φως της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου που αναμένεται την ίδια μέρα και των οικονομικών κυρώσεων που αντιμετωπίζουν Πολωνία και...
«Ωρα μηδέν» για τον μηχανισμό του κράτους δικαίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας