• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 29.7°C
  5 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 31.0°C
  4 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.2°C / 30.0°C
  2 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 29.1°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 25.0°C / 28.2°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 24.5°C
  3 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  3 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.6°C
  5 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.1°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  45%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 28.4°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 29.4°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  2 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 29.9°C
  4 BF
  37%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.3°C / 28.3°C
  3 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 28.9°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  0 BF
  70%
AP PHOTO

«Εμπόδια» για δημοκρατικές εκλογές στην Τουρκία βλέπει το Συμβούλιο της Ευρώπης

 • A-
 • A+
Η μείωση του κατώτατου ορίου για τις βουλευτικές εκλογές είναι ευπρόσδεκτη, ωστόσο άλλες τροπολογίες θα μπορούσαν να εμποδίσουν την περιεκτική δημοκρατία και την αμεροληψία των εκλογών.

Παρά τις ορισμένες θετικές πτυχές του, ένας πρόσφατος νόμος που τροποποιεί τις διαδικασίες των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία (νόμος αριθ. 7393) θα μπορούσε να εμποδίσει τη συμμετοχή των νεότερων (και μικρότερων) κομμάτων, σύμφωνα με γνωμοδότηση που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Επιτροπή Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης που αποτελείται από νομικούς και συνταγματολόγους εμπειρογνώμονες.

Η γνωμοδότηση που συντάχθηκε από κοινού με το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR) και εγκρίθηκε από την Επιτροπή της Βενετίας σε κλειστή συνεδρίαση το περασμένο Σάββατο, ζητήθηκε από την Επιτροπή Παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Με βάση τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα τον Μάιο του τρέχοντος έτους μεταξύ αντιπροσωπείας της Επιτροπής της Βενετίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Τουρκίας, του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, των κομμάτων του Κοινοβουλίου, της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων και ΜΚΟ, η γνωμοδότηση αναγνωρίζει ότι, μετά τη μετάβαση από την κοινοβουλευτική στην προεδρική μορφή διακυβέρνησης το 2018, η Τουρκία έπρεπε να αναθεωρήσει την εκλογική της νομοθεσία.

Εστιάζοντας στη συμμόρφωση του νόμου αριθ. 7323 με τα διεθνή πρότυπα, τους κανόνες και τις πρακτικές, η κοινή γνώμη χαιρετίζει τα θετικά βήματα του εν λόγω νόμου, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του εκλογικού ορίου από 10% σε 7% και της διευκόλυνσης της συμμετοχής στις εκλογές των ψηφοφόρων με προβλήματα όρασης, οι οποίοι, στο παρελθόν, έπρεπε να βασίζονται σε συγγενείς ή άλλους για να κατανοήσουν το ψηφοδέλτιο και να ψηφίσουν.

Ωστόσο, το εκλογικό κατώφλι παραμένει «από τα υψηλότερα στην Ευρώπη», ακόμη και μετά τη μείωσή του. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιούν το αναλογικό σύστημα στις εκλογές είτε δεν έχουν καθόλου νομικό κατώφλι (Φινλανδία, Ιρλανδία, Πορτογαλία ή Ελβετία) είτε ορίζουν ανώτατο όριο 5% (Τσεχική Δημοκρατία, Γερμανία, Πολωνία ή Ρουμανία).

Στην Τουρκία, οι έδρες κατανέμονται σε επίπεδο εκλογικής περιφέρειας και η συντριπτική πλειοψηφία των εκλογικών περιφερειών έχει λιγότερες από δέκα έδρες. Το φυσικό κατώφλι έχει επομένως «σημαντικό αντίκτυπο», σύμφωνα με την Επιτροπή της Βενετίας, καθιστώντας δύσκολο για τα μικρά κόμματα να επιτύχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση ανάλογη με το επίπεδο υποστήριξής τους - ακόμη και αν ξεπεράσουν το εθνικό κατώφλι του 7%.

Τις καλεί να αναθεωρήσουν

Η γνωμοδότηση συνιστά στις αρχές να επανεξετάσουν κατά πόσον η ισορροπία μεταξύ των αρχών της δίκαιης εκπροσώπησης και της σταθερότητας της κυβέρνησης επιτυγχάνεται με τον σωστό τρόπο, σε συνέχεια της εισαγωγής προεδρικής μορφής διακυβέρνησης.

Επιπλέον, η ανεπαρκής διαβούλευση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την κοινωνία των πολιτών πριν από την έγκριση του νόμου αντικατοπτρίζει την έλλειψη «πολιτικής συναίνεσης» για τον νόμο. Οι τουρκικές αρχές απέδωσαν την ταχύτητα υιοθέτησης του νόμου στον σχετικά περιορισμένο αριθμό αλλαγών που εισήγαγε ο νόμος και εξήγησαν ότι οι «ανεπίσημες συζητήσεις» σχετικά με τις τροποποιήσεις «διήρκεσαν πάνω από ένα χρόνο» πριν από την υποβολή του σχεδίου στο Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών θεώρησαν ότι η συμμετοχή τους ήταν ανεπαρκής. Ενημέρωσαν την Επιτροπή της Βενετίας και τον ΟΔΔΥ ότι δεν πραγματοποιήθηκε καμία δημόσια διαβούλευση κατά τη σύνταξη ή μετά την υποβολή του σχεδίου στο Κοινοβούλιο. Πράγματι, οι περισσότερες προτάσεις σχετικά με το νομοσχέδιο που υποβλήθηκαν από την αντιπολίτευση δεν ελήφθησαν υπόψη.

Μια άλλη τροπολογία καθιστά πιο δύσκολο για τα μικρότερα και νεότερα κόμματα να «βρουν το δρόμο τους» προς το Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση. Η απαίτηση να έχουν πραγματοποιηθεί δύο συνέδρια κομμάτων σε εθνικό, επαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο, προτού ένα κόμμα μπορέσει να συμμετάσχει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, αποτελεί «υπερβολικό βάρος» για τα νεότερα κόμματα.

Η γνωμοδότηση εγείρει επίσης ανησυχίες για τα άρθρα 5 και 6 του νέου νόμου, τα οποία αλλάζουν τους κανόνες για τη σύσταση εκλογικών επιτροπών σε επαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο που επιβλέπουν τη διαχείριση της ψηφοφορίας. Η αντικατάσταση ενός συστήματος αρχαιότητας με ένα σύστημα κλήρωσης, σύμφωνα με το οποίο τα δικαστικά μέλη των συμβουλίων θα καθορίζονται «με κλήρωση» μεταξύ των επιλέξιμων δικαστών, οδηγεί σε υποβάθμιση της προβλεψιμότητας του συστήματος και ενδεχομένως καθιστά τον διορισμό πιο επιρρεπή σε πολιτικές πιέσεις και χειραγώγηση.

Επιπλέον, η γνωμοδότηση εγείρει ανησυχίες σχετικά με την κατανομή των εδρών, ακόμη και αν δεν υπάρχει κοινό πρότυπο για την κατανομή των εδρών στον εκλογικό νόμο. Ωστόσο, ενώ τα κράτη είναι ελεύθερα να καθορίσουν τη μέθοδο με την οποία οι ψήφοι που θα δοθούν σε εκλογές μετατρέπονται σε έδρες στο Κοινοβούλιο, η επιλογή της κατανομής των εδρών και ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται μια τέτοια μέθοδος δεν είναι ουδέτερος, αλλά επηρεάζει άμεσα την κατανομή των εδρών. Λαμβάνοντας υπόψη την αρχή των ίσων ευκαιριών - μία από τις θεμελιώδεις αρχές του εκλογικού δικαίου - η Επιτροπή της Βενετίας και ο ΟΔΔΥ προτρέπουν τις τουρκικές αρχές να παρατηρήσουν τις επιπτώσεις της εφαρμογής της τροποποιημένης μεθόδου κατανομής με ιδιαίτερη έμφαση στα μικρότερα κόμματα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Οι «27» δεν βιάζονται για την ακρίβεια
Ραντεβού τον Οκτώβριο για ενεργειακή κρίση και πληθωρισμό ● Εκτακτη σύνοδος, όπως πρότεινε ο Ντράγκι, μόνο «αν επιδεινωθεί η κατάσταση» ● Στην άρνηση Γερμανίας και Ολλανδίας προσκρούει ακόμη το πλαφόν στο...
Οι «27» δεν βιάζονται για την ακρίβεια
ΕΥΡΩΠΗ
Τουρκικός δρόμος για τα ουκρανικά σιτηρά
Στο πώς η Ε.Ε. θα καταφέρει να εξαγάγει τα σιτηρά από την Ουκρανία θα εστιάσουν τις συζητήσεις τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. κατά τη συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα στο...
Τουρκικός δρόμος για τα ουκρανικά σιτηρά
ΕΥΡΩΠΗ
Κομισιόν: 50 εκ. ευρώ στην Τουρκία για τη στήριξη ευάλωτων προσφύγων
Η ανθρωπιστική βοήθεια θα διατεθεί σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση ζητημάτων προστασίας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής νομικών συμβουλών, της...
Κομισιόν: 50 εκ. ευρώ στην Τουρκία για τη στήριξη ευάλωτων προσφύγων
ΕΥΡΩΠΗ
Πιο βαθιά σε ευρωπαϊκή «κατάψυξη» η Τουρκία
Ισχυρή αποδοκιμασία των δηλώσεων αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, αλλά και κριτική στο τουρκικό βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στην ετήσια έκθεση που ενέκρινε με μεγάλη...
Πιο βαθιά σε ευρωπαϊκή «κατάψυξη» η Τουρκία
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρωκοινοβούλιο: Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε το ψήφισμα-κόλαφος για την Τουρκία
Mε 448 ψήφους υπέρ, 67 κατά και 107 αποχές, εγκρίθηκε το ψήφισμα. Οι ευρωβουλευτές διαπιστώνουν συνεχή οπισθοδρόμηση στις δεσμεύσεις της Τουρκίας.
Ευρωκοινοβούλιο: Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε το ψήφισμα-κόλαφος για την Τουρκία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας