Λίγες χώρες εξαρτώνται τόσο πολύ από το ρωσικό αέριο, όσο η Γερμανία. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις που ακολούθησαν (αλλά και τα αντίποινα της Μόσχας), το Βερολίνο έχει κλονιστεί από τις επανειλημμένες μειώσεις στη ροή φυσικού αερίου προς τη χώρα αυτή της κεντρικής Ευρώπης.
Για τις μειωμένες ροές, η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom προβάλει ως αιτία ορισμένα τεχνικά ζητήματα. Σημειώνεται ότι πρόσφατα (στις 16 Ιουνίου) οι ροές αερίου μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream 1 μειώθηκαν στο 40% της συνηθισμένης ποσότητας.
Το Βερολίνο πλέον προσανατολίζεται σε μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και αύξηση της παραγωγής ηλεκτρισμού. Καθοριστική είναι επίσης η ευρύτερη χρήση των σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα.
«Η κατάσταση είναι σοβαρή. Ως εκ τούτου, ενισχύουμε περαιτέρω τα προληπτικά μέτρα και λαμβάνουμε πρόσθετα μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομίας και Δράσης για το κλίμα, σε γραπτή δήλωσή του χθες, Κυριακή (19 Ιουνίου), προσθέτοντας ότι «η κατανάλωση φυσικού αερίου πρέπει να συνεχίσει να μειώνεται, αλλά πρέπει να μπει περισσότερο αέριο στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Διαφορετικά, θα είναι πολύ σκληρός ο χειμώνας. Τώρα θα κάνουμε τα επόμενα βήματα».
Άνθρακας, δάνεια και κίνητρα
Το γερμανικό σχέδιο «απεξάρτησης» από το ρωσικό αέριο περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων με στόχο τη μείωση της ζήτησης αερίου από τη βιομηχανία, της αύξησης της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και την παροχή δανείων προς τους εμπόρους αερίου.
Μέσα στο καλοκαίρι, η γερμανική κυβέρνηση θα εφαρμόσει ένα μοντέλο δημοπρασίας φυσικού αερίου, το οποίο θα δίνει κίνητρα στις βιομηχανίες να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου. Παρόμοια προγράμματα εφαρμόζονται ήδη στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και αποκαλούνται συστήματα μείωσης της ζήτησης. Οι εταιρείες θα αμείβονται για να μην καταναλώνουν φυσικό αέριο. «Αυτό δημιουργεί ένα κίνητρο για μείωση της κατανάλωσης στη βιομηχανία, ώστε να διατίθεται περισσότερη ενέργεια για αποθήκευση», τόνισε ο υπουργός. Το σχέδιο αυτό έχει ήδη την υποστήριξη της γερμανικής βιομηχανίας.
Εξάλλου, η Trading Hub Europe, μια θυγατρική έντεκα παρόχων μεταφοράς φυσικού αερίου που είναι υπεύθυνοι για τις γερμανικές αγορές φυσικού αερίου, θα αναλάβει να αγοράσει επιπλέον όγκους αερίου. Για το σκοπό αυτό, θα λάβει δάνειο 15 δισ. ευρώ από την κρατική τράπεζα KfW (όπως μετέδωσε το γερμανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο tagesschau, επικαλούμενο κυβερνητικούς κύκλους), προκειμένου να διαθέτει την απαραίτητη ρευστότητα, ώστε να αγοράσει φυσικό αέριο και να αυξήσει τα επίπεδα αποθήκευσης αερίου της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, η Γερμανία σκοπεύει να καίει περισσότερο άνθρακα τους επόμενους μήνες, με την κυβέρνηση συνασπισμού να εγκαταλείπει ουσιαστικά τις δεσμεύσεις της για τέλος της χρήσης άνθρακα έως το 2030. Συνεπώς, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων, πάνε... περίπατο πάνε οι εξαγγελίες του Βερολίνου για ριζικές αλλαγές στην παραγωγή ενέργειας.
Η Γερμανία εισάγει σχεδόν το 35% του αερίου της από τη Ρωσία (το ποσοστό αυτό ήταν 55% πριν από τον Φεβρουάριο). Μοιραία, σε ένα οριστικό κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Μόσχα, ειδικά μέσα στον επόμενο χειμώνα, το Βερολίνο θα βρεθεί σε δεινή θέση, εάν δεν έχει προετοιμαστεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας