Στο Κίεβο βρίσκεται για δεύτερη φορά η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όπως ανέφερε με ανάρτησή της στο τουίτερ.
«Με τον πρόεδρο Ζελένσκι θα κάνουμε απολογισμό του κοινού έργου που απαιτείται για την ανοικοδόμηση και της προόδου που σημείωσε η Ουκρανία σχετικά με την ευρωπαϊκή της πορεία», σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
►Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος, σε δηλώσεις του από αδιευκρίνιστη τοποθεσία στο Κίεβο, είχε εμφανιστεί βέβαιος ότι η χώρα του «σίγουρα θα επικρατήσει σε αυτόν τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία», την οποία κατηγόρησε κατά την παρέμβασή του στον “Διάλογο του Σάνγκρι-Λα” στη Σιγκαπούρη, για τον αποκλεισμό που δεν επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει αρκετές ποσότητες τροφίμων κι εξέφρασε την εκτίμησε ότι ο κόσμος θα αντιμετωπίσει «οξεία και σοβαρή επισιτιστική κρίση και λιμό».
►Τη στενή συνεργασία Ουκρανίας – Ηνωμένου Βασιλείου επαναβεβαίωσαν στη συνάντησή τους σήμερα στο Κίεβο, οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, Ολέξι Ρεζνίκοφ και Μπεν Ουάλας, με τον πρώτο να ευχαριστεί μέσω Twitter τη Βρετανία «για την απόλυτη υποστήριξη».
Η Ουκρανία πράττει ότι είναι δυνατόν για τη διάσωση των τριών ξένων πολιτών που καταδικάστηκαν σε θάνατο από τις αρχές του Ντονμπάς, είχε δηλώσει νωρίτερα Ουκρανός βουλευτής στην κρατική τηλεόραση της χώρας για τους δύο Βρετανούς κι έναν Μαροκινό, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για «μισθοφορικές ενέργειες».
«Τόσο το υπουργείο Άμυνας, αλλά και η Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών, η οποία διαχειρίζεται ζητήματα που σχετίζονται με την ανταλλαγή αιχμαλώτων, λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι αυτοί οι ξένοι πολίτες θα διασωθούν», δήλωσε ο Φεντίρ Βενισλάβσκι, μέλος στην κοινοβουλευτική επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
►Ρωσικά διαβατήρια θα αρχίσουν να διανέμονται από σήμερα σε τμήματα της Ζαπορίζιας που ελέγχονται από ρωσικά στρατεύματα και όσοι θα τα λάβουν θα θεωρούνται Ρώσοι πολίτες, δήλωσε χθες ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, μέλος της αρχής κατοχής, στο ρωσικό δίκτυο Rossiya-24, σημειώονοντας ότι πάνω από 70.000 άνθρωποι είχαν υποβάλει αίτηση στην περιοχή.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απλοποίησε τη διαδικασία για τη χορήγηση ρωσικού διαβατηρίου τον Μάιο. Η Μόσχα έχει διανείμει τα σχετικά έγγραφα σε κάποιες άλλες κατεχόμενες περιοχές, ενώ εισήγαγε ως νόμισμα το ρούβλι. Οι ουκρανικές αρχές κατηγορούν τις δυνάμεις κατοχές ότι εξαναγκάζουν τους κατοίκους να λάβουν ρωσική υπηκοότητα και φοβούνται ότι επίκειται προσάρτηση των κατεχόμενων περιοχών.
►Στο πολεμικό πεδίο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν τρία ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη, δύο αεροσκάφη MIG-29 στην περιοχή του Μικολάιφ και ένα μαχητικό Su-25 στην περιοχή του Χαρκόβου.
Δεν υπήρξε άμεσα σχόλιο από την πλευρά της Ουκρανίας.
►Σύμφωνα τώρα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, οι ρωσικές δυνάμεις γύρω από το Σεβεροντονέτσκ της Ουκρανίας δεν είχαν προωθηθεί έως χθες στο νότιο τμήμα της πόλης. «Οι σφοδρές μάχες από δρόμο σε δρόμο είναι συνεχείς και οι δύο πλευρές πιθανόν να υφίστανται υψηλούς αριθμούς απωλειών», ανέφερε το υπουργείο σε ανάρτησή του στο Twitter.
►Την ίδια ώρα, το Κίεβο εκτιμά ότι περίπου 10.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα, στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Ολέξιι Αρεστόβιτς. Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει δώσει λεπτομερείς πληροφορίες για τον αριθμό των στρατιωτών που έχει χάσει η κάθε χώρα.
►Σε επίπεδο αμάχων, το γραφείο της γενικής εισαγγελέως της Ουκρανίας ανέφερε σήμερα ότι έχει λάβει γνώση για τον θάνατο άλλων 24 παιδιών στη Μαριούπολη, το λιμάνι στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας που βρισκόταν υπό πολιορκία για εβδομάδες πριν το καταλάβουν ρωσικές δυνάμεις στα μέσα Μαΐου.
Συνολικά, το γραφείο της γενικής εισαγγελέως ανέφερε ότι τουλάχιστον 287 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τουλάχιστον 492 έχουν τραυματιστεί.
Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την αναφορά αυτή από ανεξάρτητη πηγή.
Ο δήμαρχος της Μαριούπολης –που έχει καταστραφεί λόγω της πολιορκίας– δήλωσε ότι στην πόλη έχει ξεσπάσει χολέρα, καθώς το αποχετευτικό δίκτυο δε λειτουργεί και τα πτώματα αποσυντίθενται στους δρόμους.
Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι στοχοθετεί αμάχους και αρνείται τους ισχυρισμούς περί εγκλημάτων πολέμου στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.
Νωρίτερα τον Ιούνιο, τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι πάνω από 250 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου και πέντε εκατομμύρια συνεχίζουν να βρίσκονται σε κίνδυνο.
►Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη γενική εισαγγελέα της Ουκρανίας, ειδικοί από τη Γαλλία βοηθούν Ουκρανούς συναδέλφους τους να συγκεντρώσουν στοιχεία για πιθανά ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην περιοχή του Τσερνίχιβ, στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Οι ειδικοί των γαλλικών αρχών, μεταξύ των οποίων άνθρωποι που ειδικεύονται σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone), στη βαλλιστική και σε όπλα μαζικής καταστροφής, συλλέγουν στοιχεία σε σημεία που έχουν καταστραφεί λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών. Οι αξιωματούχοι αυτοί αντικατέστησαν την ομάδα ειδικών που έφθασαν στα μέσα Απριλίου για να διαπιστώσουν τι συνέβη στην Μπούτσα, όπου η σφαγή αμάχων προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.
«Σε λίγο θα έχουν συμπληρωθεί δύο μήνες από τότε που (Γάλλοι ειδικοί) βρίσκονται μαζί μας επί του πεδίου», ανέφερε η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα στον λογαριασμό της στο Facebook.
«Εργάζονται στην περιοχή του Τσερνίχιβ και κάνουν έρευνες σε τοποθεσίες που καταστράφηκαν από βομβαρδισμούς», έγραψε η ίδια. «Αυτά τα εγκλήματα πρέπει να τιμωρηθούν και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα μαζί για να γίνει αυτό».
Η περιοχή του Τσερνίχιβ έχει βομβαρδιστεί πολλές φορές από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα. Η Ουκρανία ερευνά επίσης πιθανά εγκλήματα πολέμου από Ρώσους στρατιώτες στο Τσερνίχιβ, κατά τη διάρκεια της κατοχής τους τον Μάρτιο.
