• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 27.4°C
  2 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 25.9°C
  2 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 27.1°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  2 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 26.0°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 28.8°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.5°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  3 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 26.6°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 27.1°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.3°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 26.1°C
  1 BF
  96%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  2 BF
  51%

Ουκρανοί μαχητές που απομακρύνθηκαν από τη χαλυβουργία Αζοφστάλ

AP Photo/Alexei Alexandrov

Σε δίκη προτίθεται να οδηγήσει τους μαχητές του Αζοφστάλ η Ρωσία

 • A-
 • A+

Η Ρωσία πέτυχε τον στόχο της να θέσει υπό πλήρη έλεγχο το λιμάνι της Μαριούπολης, μετά την πλήρη παράδοση των μαχητών στη χαλυβουργία Αζοφστάλ. Οι εναπομείναντες υπερασπιστές του, πολλοί εκ των οποίων μαχητές του Τάγματος Αζόφ, έχουν περιέλθει στα χέρια του ρωσικού στρατού και έχει ήδη τεθεί το ζήτημα για το ποια θα είναι η τύχη τους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τουλάχιστον επτά λεωφορεία που μετέφεραν τους Ουκρανούς μαχητές που παραδόθηκαν έφυγαν από το χαλυβουργείο και βρίσκονται πλέον σε περιοχές που ελέγχει ο ρωσικός στρατός. Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερες ότι μεταξύ αυτών ήταν και στρατιώτες που δεν είχαν τραυματιστεί.

Αν και η ουκρανική κυβέρνηση έχει προτείνει ανταλλαγή αιχμαλώτων, η ρωσική πλευρά το αρνείται ισχυριζόμενη ότι δεν θα επιτρέψει στους μαχητές του Αζόφ να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία, καθώς τους χαρακτηρίζει τρομοκράτες. Μάλιστα, βουλευτές της Κρατικής Δούμας δήλωσαν ότι προτίθενται να καταθέσουν νόμους που θα αποτρέψουν την ανταλλαγή τους. Άλλωστε η Μόσχα στη δράση του Τάγματος Αζόφ έχει στηρίξει και το επιχείρημά της περί «ειδικής επιχείρησης» για την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας.

Ο Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, είπε ότι τα μέλη του Τάγματος Αζόφ είναι «ναζί εγκληματίες πολέμου» και «πρέπει και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τους φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης». Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ήδη οι επιτροπές Άμυνας και Ασφάλειας της Δούμας προετοιμάζουν σχετικό νομοθέτημα.

Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, «στις 26 Μαΐου το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει υπόθεση αναγνώρισης του ουκρανικού τάγματος Αζόφ ως τρομοκρατικής οργάνωσης και απαγόρευσης των δραστηριοτήτων του στη Ρωσία», έπειτα από αίτημα του γενικού εισαγγελέα της Ρωσίας.

Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Tass, ρωσική ερευνητική επιτροπή θα ανακρίνει τους Ουκρανούς μαχητές που παραδόθηκαν στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ρωσία για τις «ποινικές υποθέσεις που αφορούν τα εγκλήματα του ουκρανικού καθεστώτος», όπως τις αποκαλεί η Μόσχα.

Το ΔΠΔ στέλνει μεγάλη ομάδα ερευνητών στην Ουκρανία

Εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία όμως θα διερευνήσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το οποίο ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει στην εμπόλεμη χώρα ομάδα 42 ερευνητών και ειδικών, προκειμένου να διεξαγάγουν έρευνα για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν, δήλωσε σχετικά: 

«Επιβεβαιώνω πως σήμερα το γραφείο μου έστειλε μια ομάδα που αποτελείται από 42 ερευνητές, ειδικούς στη μεθοδολογία εγκληματολογικής έρευνας και άλλο προσωπικό υποστήριξης στην Ουκρανία. Πρόκειται για την πιο σημαντική αποστολή από άποψη δυναμικού που έχει αναπτυχθεί ποτέ επί τόπου σε μία και μόνη φορά».

«Χάρη στην ανάπτυξη μιας ομάδας ερευνητών, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα στοιχεία και να συγκεντρώσουμε μαρτυρίες για στρατιωτικές επιθέσεις που θα μπορούσαν να αποτελούν εγκλήματα που αναφέρονται στο Καταστατικό της Ρώμης», που είναι η ιδρυτική συνθήκη του ΔΠΔ, είπε ο Χαν που ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου έρευνα για αναφορές περί εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία, αφού έλαβε το πράσινο φως από τα περίπου 40 κράτη-μέλη του Δικαστηρίου.

Το Απρίλιο επισκέφθηκε τα προάστια του Κιέβου, κυρίως την Μπούτσα, όπου τουλάχιστον 20 πτώματα ανακαλύφθηκαν στις 2 Απριλίου. 

Ο Χαν ευχαρίστησε την ολλανδική κυβέρνηση για τη συνεργασία της, με την ανάπτυξη «ενός σημαντικού αριθμού ειδικών» για την υποστήριξη της αποστολής του ΔΠΔ. «Οι δραστηριότητές μας στον τομέα της έρευνας και της μεθοδολογίας εγκληματολογικής έρευνας θα κερδίσουν σε αποτελεσματικότητα χάρη στη συνεργασία αυτή», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ανακαλεί την ομολογία ενοχής τού Ρώσου στρατιώτη ο δικηγόρος του
Ο 21χρονος λοχίας που διώκεται σε ουκρανικό δικαστήριο για την τέλεση εγκλημάτων πολέμου μετά τον πυροβολισμό άοπλου άμαχου 63χρονου είχε προηγουμένως ομολογήσει την ενοχή του ενώπιον των δικαστών.
Ανακαλεί την ομολογία ενοχής τού Ρώσου στρατιώτη ο δικηγόρος του
ΕΥΡΩΠΗ
Ρώσος στρατιώτης παραδέχεται την ενοχή του για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία
Ο 21χρονος λοχίας ομολόγησε σήμερα ότι πυροβόλησε έναν 62χρονο Ουκρανό στο κεφάλι μέσα από ένα ανοιχτό παράθυρο αυτοκινήτου στη βορειοανατολική περιοχή Σούμι.
Ρώσος στρατιώτης παραδέχεται την ενοχή του για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία
ΕΥΡΩΠΗ
Εισαγγελέας ΔΠΔ: «Σκηνή εγκλήματος» η Ουκρανία
«Κατάλογο απάνθρωπων πράξεων» από ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, που περιλαμβάνει εγκλήματα πολέμου, τεκμηριώνει ο ΟΑΣΕ, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρεσβευτή στον Οργανισμό.
Εισαγγελέας ΔΠΔ: «Σκηνή εγκλήματος» η Ουκρανία
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μπάιντεν νιώθει... δικαιωμένος μετά τα αίσχη στην Μπούτσα
Ο Αμερικανός πρόεδρος βρήκε ευκαιρία να υπενθυμίσει στην παγκόσμια κοινότητα πως πρώτος είχε χαρακτηρίσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν εγκληματία πολέμου, εκφράζοντας την ευχή του να παραπεμφθεί και να καταδικαστεί...
Ο Μπάιντεν νιώθει... δικαιωμένος μετά τα αίσχη στην Μπούτσα
ΕΥΡΩΠΗ
Ενα έγκλημα πολέμου
Εκ διαμέτρου αντίθετα παραμένουν τα αφηγήματα των δύο εμπόλεμων πλευρών για τη σφαγή εκατοντάδων άμαχων πολιτών στη μικρή πόλη Μπούτσα. Η ουκρανική πλευρά μιλά για γενοκτονία, ενώ η Μόσχα αρνείται πεισματικά...
Ενα έγκλημα πολέμου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας