Σε ανεβασμένους τόνους διπλωματικής αντιπαράθεσης η Ρωσία έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, δια στόματος του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, λέγοντας ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις από τη «λάθος» επιλογή της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Το Κρεμλίνο εκτίμησε σήμερα ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ως αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δεν θα ενισχύσει την ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Η απόφαση των δύο ιστορικά ουδέτερων χωρών σηματοδοτεί μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στη γεωπολιτική διάταξη και την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης των τελευταίων δεκαετιών.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας ούτε θα ενισχύσει ούτε θα βελτιώσει την αρχιτεκτονική ασφαλείας της ηπείρου μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Παράλληλα ο Πεσκόφ εξέφρασε «την ανησυχία» της Ρωσίας, ενώ πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα παρακολουθεί στενά «τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό (σ.σ.: η ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ) για την ασφάλειά μας».
Νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ είχε δηλώσει ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι ένα «σοβαρό λάθος» και είχε τονίσει ότι οι δύο χώρες «δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι απλώς θα το ανεχθούμε».
«Η κατάσταση, φυσικά, αλλάζει ριζικά με δεδομένο τα όσα συμβαίνουν», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.
«Πρόκειται για ακόμη ένα σοβαρό λάθος με εκτεταμένες επιπτώσεις (…) Αυτό είναι το επίπεδο όσων λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις σήμερα», εκτίμησε.
«Για εμάς είναι απολύτως ξεκάθαρο το γεγονός ότι η ασφάλεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν θα ενισχυθεί μετά την απόφαση αυτή», πρόσθεσε ο Ριαμπκόφ, ενώ τόνισε ότι οι δύο χώρες «δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι απλώς θα το ανεχθούμε».
«Γενικά το επίπεδο της στρατιωτικής έντασης θα αυξηθεί, η προβλεψιμότητα θα μειωθεί. Είναι κρίμα που η κοινή λογική θυσιάζεται στο βωμό κάποιων φανταστικών ιδεών για το τι θα πρέπει να συμβεί σε αυτή την κατάσταση», επεσήμανε.
Στα κοινοβούλια των δύο χωρών η απόφαση της ένταξης
Τα κοινοβούλια της Φινλανδίας και της Σουηδίας εξετάζουν σήμερα τις υποψηφιότητες των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ ενώ και στα δύο σώματα είναι εξασφαλισμένες ευρείες πλειοψηφίες υπέρ της ένταξης.
Το Εντουσκούντα, το φινλανδικό κοινοβούλιο, άρχισε σήμερα το πρωί μια μαραθώνια συνεδρίαση για να εξετάσει την υποψηφιότητα που παρουσιάστηκε επισήμως χθες, Κυριακή, από την κυβέρνηση, πριν από την ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο αύριο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον το 85% των 200 βουλευτών θα ψηφίσουν ναι στην υποψηφιότητα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Η μοναδική χώρα που απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια και διεξάγει ανοικτά έναν επιθετικό πόλεμο είναι η Ρωσία», υποστήριξε η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν ανοίγοντας τις συζητήσεις.
«Το περιβάλλον ασφαλείας μας άλλαξε θεμελιωδώς», τόνισε.
Λόγω του μεγάλου αριθμού των παρεμβάσεων -πάνω από 150- η ψηφοφορία ενδέχεται να γίνει αύριο, προειδοποίησε ο πρόεδρος της βουλής Μάτι Βανχάνεν.
Από την πλευρά του, το σουηδικό κοινοβούλιο συνεδριάζει από τις 10:30 (11:30 ώρα Ελλάδας). Η συνεδρίαση άρχισε με μια ομιλία της σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον, ενώ επρόκειτο να ακολουθήσουν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Με την ιστορική αλλαγή θέσης στην οποία προχώρησε το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, έξι από τα οκτώ κόμματα του κοινοβουλίου τάσσονται πλέον υπέρ της ένταξης, αντιπροσωπεύοντας θεωρητικά μια πλειοψηφία 304 βουλευτών σε σύνολο 349.
Η πρωθυπουργός δήλωσε χθες πως θέλει να εξασφαλίσει «ευρεία υποστήριξη» στο κοινοβούλιο, πριν ανακοινωθεί η επίσημη απόφαση της σουηδικής κυβέρνησης.
Τη διπλωματική οδό μέσω Τουρκίας ακολουθεί η Σουηδία
Τις αντιστάσεις της Τουρκίας για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ επιχειρεί να κάμψει η Σουηδία, ανακοινώνοντας ότι θα στείλει διπλωματική αντιπροσωπεία στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία, θέτει κώλυμα στην ενταξιακή διαδικασία επικαλούμενη ως κύριο λόγο την «υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων» από τη Σουηδία και τη Φινλανδία, εννοώντας τις κουρδικές αυτονομιστικές ομάδες.
«Θα στείλουμε μια ομάδα διπλωματών για να πραγματοποιήσουν συζητήσεις και διάλογο με την Τουρκία, ώστε να δούμε πώς μπορεί να επιλυθεί αυτό και σε τι ακριβώς πρόκειται», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Άμυνας.
Η Τουρκία είπε ότι ήθελε οι σκανδιναβικές χώρες να σταματήσουν την υποστήριξη προς τις κουρδικές μαχητικές ομάδες που είναι παρόντες στο έδαφός τους και να άρουν τις απαγορεύσεις στις πωλήσεις ορισμένων όπλων στην Τουρκία.
Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι είναι βέβαιοι ότι η Τουρκία δεν θα αναστείλει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Οποιαδήποτε απόφαση για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί έγκριση και από τα 30 μέλη της συμμαχίας και τα κοινοβούλιά τους, αλλά διπλωμάτες είπαν ότι ο Ερντογάν θα δεχόταν πίεση να υποχωρήσει, καθώς η Φινλανδία και η Σουηδία θα ενισχύσουν σημαντικά τη θέση τους στη Βαλτική Θάλασσα».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας