Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται ότι θα είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στον δεύτερο γύρο, εξασφαλίζοντας το 54% των ψήφων, με αντίπαλο την ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinionway/Kea Partners. Μακρόν και Λεπέν είναι τα φαβορί για να περάσουν στον β΄ γύρο στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Οι επίσης υποψήφιοι για την προεδρία, Ζαν Λικ Μελανσόν και Βαλερί Πεκρές δήλωσαν ότι θα αφήσουν τους ψηφοφόρους τους ελεύθερους να επιλέξουν τι θα ψηφίσουν στις 24 Απριλίου.  

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Opinionway/Kea Partners, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να λαμβάνει το 26% των ψήφων, ενώ τον ακολουθούν η Μαρίν Λεπέν με 22%, Ζαν-Λικ Μελανσόν με 17%, Βαλερί Πεκρές με 9%, Ερίκ Ζεμούρ με 9%.

Βάσει των δημοσκοπήσεων, ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν θα είναι το δίδυμο του δεύτερου γύρου των εκλογών και οι άλλοι υποψήφιοι καλούνται να πουν αν θα στηρίξουν έναν από τους δύο αντιπάλους. Ο Εμανουέλ Μακρόν, που αναμένεται να επανεκλεγεί, ανέβασε ξανά σήμερα τους τόνους απέναντι στην Μαρίν Λεπέν, χαρακτηρίζοντας ρατσιστικό το πρόγραμμά της, με τη Λεπέν να τον κατηγορεί στη συνέχεια για υπέρμετρη επιθετικότητα.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Μακρόν να κινείται στον πρώτο γύρο περί το 26% και στον δεύτερο γύρο περί το 53% και τη Λεπέν περί το 22% και το 47%, αντίστοιχα. Ωστόσο αναλυτές κάνουν λόγο για «ρεύμα» των τελευταίων ημερών υπέρ της Λεπέν.

Μεγάλος άγνωστος, ενόψει του πρώτου γύρου, το ποσοστό της αποχής, που ενδέχεται σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις να είναι μεγάλο, προσεγγίζοντας ακόμα και το 30%. Επίσης θεωρείται ασφαλές δεδομένο ότι η άκρα Δεξιά αθροιστικά έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις των Γάλλων ψηφοφόρων.

Η υποψήφια της κεντροδεξιάς Βαλερί Πεκρές δήλωσε πως δεν θα προτείνει στους ψηφοφόρους της τι να κάνουν, αλλά θα δηλώσει τι θα ψηφίσει. Από την πλευρά του, ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν, δήλωσε πως δεν θα προτείνει γιατί δεν έχει νόημα, ούτε δικαίωμα να το πράξει.