• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.9°C / 28.5°C
  4 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.2°C / 29.2°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 29.0°C
  3 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 23.1°C / 26.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.0°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 22.3°C
  2 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 26.9°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  5 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 27.7°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 28.2°C
  2 BF
  42%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.6°C
  1 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.7°C / 27.3°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  77%
AP Photo

Σύσταση Κομισιόν για «χρυσά διαβατήρια και βίζες»

 • A-
 • A+
Σε σύσταση που εξέδωσε σήμερα, η Επιτροπή προτρέπει τα κράτη μέλη να καταργήσουν αμέσως όλα τα υφιστάμενα καθεστώτα υπηκοότητας επενδυτών και να διασφαλίσουν τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων για την αντιμετώπιση των κινδύνων που ενέχουν τα καθεστώτα διαμονής επενδυτών. Η Επιτροπή έχει εκφράσει συχνά και με συνέπεια τις σοβαρές ανησυχίες της σχετικά με τα καθεστώτα υπηκοότητας και διαμονής επενδυτών και τους εγγενείς κινδύνους που ενέχουν. Η σημερινή σύσταση αποτελεί μέρος της ευρύτερης πολιτικής της Επιτροπής για την ανάληψη αποφασιστικής δράσης σχετικά με τα συστήματα αυτά. Το σημερινό πλαίσιο της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας αναδεικνύει και πάλι αυτούς τους κινδύνους.
 
Ορισμένοι Ρώσοι ή Λευκορώσοι υπήκοοι που υπόκεινται σε κυρώσεις ή υποστηρίζουν σημαντικά τον πόλεμο στην Ουκρανία ενδέχεται να έχουν αποκτήσει την ιθαγένεια της ΕΕ ή προνομιακή πρόσβαση στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης μετακίνησης στον χώρο Σένγκεν, στο πλαίσιο αυτών των καθεστώτων. Για να αντιμετωπιστούν αυτοί οι άμεσοι κίνδυνοι, η Επιτροπή συνιστά επίσης σήμερα στα κράτη μέλη να αξιολογήσουν κατά πόσον θα πρέπει να ανακληθεί η ιθαγένεια που έχει χορηγηθεί στο πλαίσιο ενός καθεστώτος "χρυσού διαβατηρίου" σε Ρώσους ή Λευκορώσους υπηκόους που περιλαμβάνονται σε κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι άδειες διαμονής που χορηγούνται στο πλαίσιο καθεστώτος διαμονής επενδυτών σε Ρώσους ή Λευκορώσους υπηκόους που υπόκεινται σε κυρώσεις θα πρέπει να ανακληθούν αμέσως, κατόπιν ατομικής αξιολόγησης και σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, τα θεμελιώδη δικαιώματα και το εθνικό δίκαιο των κρατών μελών. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εφαρμόζονται σε Ρώσους ή Λευκορώσους υπηκόους που υποστηρίζουν σημαντικά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
 
Ο επίτροπος Δικαιοσύνης και Καταναλωτών, Didier Reynders, δήλωσε: "Οι ευρωπαϊκές αξίες δεν πωλούνται. Θεωρούμε ότι η πώληση της ιθαγένειας μέσω των "χρυσών διαβατηρίων" είναι παράνομη σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλειά μας. Ανοίγει την πόρτα στη διαφθορά, το ξέπλυμα χρήματος και τη φοροαποφυγή. Όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη θα πρέπει να τερματίσουν αμέσως τα καθεστώτα επενδυτικής ιθαγένειας. Επιπλέον, θα πρέπει να αξιολογήσουν εάν θα πρέπει να ανακαλέσουν τυχόν "χρυσά διαβατήρια" που έχουν ήδη χορηγηθεί σε άτομα που έχουν υποστεί κυρώσεις και σε άλλους που υποστηρίζουν σημαντικά τον πόλεμο του Πούτιν".  
 
Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ylva Johansson, δήλωσε: "Το δικαίωμα να ταξιδεύουμε ελεύθερα εντός του χώρου Σένγκεν είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά μας. Χρειαζόμαστε ισχυρούς ελέγχους για να διασφαλίσουμε ότι αυτό το δικαίωμα δεν γίνεται κατάχρηση. Οι χρυσές άδειες παραμονής που έχουν εκδοθεί σε Ρώσους και Λευκορώσους στο πλαίσιο των κυρώσεων της ΕΕ θα πρέπει να ανακληθούν. Τώρα περισσότερο από ποτέ, εν μέσω πολέμου, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι που βρίσκονται υπό κυρώσεις και όσοι υποστηρίζουν τον επιθετικό πόλεμο του Πούτιν δεν μπορούν να εξαγοράσουν την είσοδό τους στην ΕΕ".
 
Καθεστώς επενδυτικής ιθαγένειας
 
Κάθε πρόσωπο που έχει την ιθαγένεια ενός κράτους μέλους της ΕΕ είναι ταυτόχρονα πολίτης της ΕΕ. Η ιθαγένεια της ΕΕ παρέχει αυτομάτως το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας, πρόσβασης στην εσωτερική αγορά της ΕΕ και το δικαίωμα ψήφου και εκλογής στις ευρωπαϊκές και τοπικές εκλογές. Αυτό επηρεάζει όλα τα κράτη μέλη και οι εγγενείς κίνδυνοι τέτοιων συστημάτων αναδείχθηκαν για άλλη μια φορά στο πλαίσιο της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας.
 
Στη σημερινή σύσταση τονίζεται ότι:
 
Οποιοδήποτε κράτος μέλος εξακολουθεί να εφαρμόζει συστήματα υπηκοότητας επενδυτών πρέπει να τα τερματίσει αμέσως. Τέτοια συστήματα δεν είναι συμβατά με την αρχή της ειλικρινούς συνεργασίας και με την έννοια της ιθαγένειας της ΕΕ που κατοχυρώνεται στις συνθήκες της ΕΕ. Στις 20 Οκτωβρίου 2020, η Επιτροπή κίνησε διαδικασίες παράβασης κατά δύο κρατών μελών σχετικά με το σύστημα υπηκοότητας επενδυτών. Επιπλέον, η Επιτροπή προέτρεψε ένα άλλο κράτος μέλος να προχωρήσει στον τερματισμό του καθεστώτος του. Εν τω μεταξύ, δύο κράτη μέλη κατήργησαν τα συστήματά τους ή βρίσκονται στη διαδικασία να το πράξουν.
Τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη θα πρέπει να προβούν σε αξιολογήσεις προκειμένου να καθορίσουν εάν θα πρέπει να ανακληθεί η ιθαγένεια που είχε χορηγηθεί προηγουμένως σε Ρώσους ή Λευκορώσους υπηκόους που υπόκεινται σε κυρώσεις ή υποστηρίζουν σημαντικά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κατά τη διενέργεια των αξιολογήσεων, τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις αρχές που έχει θεσπίσει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την απώλεια της ιθαγένειας της ΕΕ.
Καθεστώς διαμονής επενδυτών
 
Τα καθεστώτα διαμονής επενδυτών εγείρουν εγγενείς κινδύνους ασφάλειας, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, φοροδιαφυγής και διαφθοράς για τα κράτη μέλη και για την ΕΕ στο σύνολό της. Η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας υπογράμμισε για άλλη μια φορά τους κινδύνους αυτούς.
 
Στη σύσταση που εξέδωσε σήμερα, η Επιτροπή ζητά από τα κράτη μέλη να:
 
Να καθιερώσουν και να διενεργούν αυστηρούς ελέγχους πριν από την έκδοση οποιασδήποτε άδειας διαμονής μέσω επενδύσεων: Τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψουν τα συστήματα διαμονής επενδυτών από το να δημιουργούν κινδύνους για την ασφάλεια, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Αυτό περιλαμβάνει την καθιέρωση και τη διενέργεια ελέγχων που σχετίζονται με τις προϋποθέσεις διαμονής και την ασφάλεια πριν από την έκδοση τέτοιων αδειών διαμονής, καθώς και την επαλήθευση του κατά πόσον η διαμονή είναι συνεχής.
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Στην τελική λίστα των κυρώσεων η φερόμενη ως σύντροφος του Πούτιν
Η πρώην ολυμπιονίκης μπαίνει στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων επειδή φέρεται να είναι σύντροφος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στην τελική λίστα των κυρώσεων η φερόμενη ως σύντροφος του Πούτιν
ΕΥΡΩΠΗ
Στο ρυθμό της Ουγγαρίας «χορεύει» η Ε.Ε. για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Μια πρώτη συμφωνία προβλέπει να απαγορευτεί η εισαγωγή στην Ευρώπη μόνο μέσω πλοίων από το τέλος του χρόνου αλλά να επιτρέπεται η μεταφορά του στην Ε.Ε. μέσω αγωγών και σε τρίτες χώρες μέσω ευρωπαϊκών πλοίων
Στο ρυθμό της Ουγγαρίας «χορεύει» η Ε.Ε. για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
ΕΥΡΩΠΗ
Συνεδριάζουν οι υπουργοί Ανάπτυξης της Ε.Ε. για την επισιτιστική κρίση
Οι υπουργοί Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να αντιμετωπίσουν τη διαφαινόμενη επισιτιστική κρίση με φόντο τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών από τη Ρωσία
Συνεδριάζουν οι υπουργοί Ανάπτυξης της Ε.Ε. για την επισιτιστική κρίση
ΕΥΡΩΠΗ
Στο τραπέζι των ΥΠ.ΕΞ. το νέο πακέτων κυρώσεων 
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες, με τη Ρωσία να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας. Ωστόσο, η Κομισιόν βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ουγγαρία, η οποία εξακολουθεί να...
Στο τραπέζι των ΥΠ.ΕΞ. το νέο πακέτων κυρώσεων 
ΕΥΡΩΠΗ
Προς επ’ αόριστον αναβολή το ευρω-εμπάργκο
Ακόμα και την αναβολή του εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου σκέφτονται οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι βλέπουν ότι η συμφωνία μεταξύ των 27 εξακολουθεί να είναι αδύνατη.
Προς επ’ αόριστον αναβολή το ευρω-εμπάργκο
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ε.Ε. «δέσμια» στα τσαλίμια του Ορμπαν
Αμετάπειστος ο Ούγγρος πρωθυπουργός στην άρση του βέτο για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ● Ακόμη και χρήματα προτίθενται να του προσφέρουν έναντι της συναίνεσής του.
Η Ε.Ε. «δέσμια» στα τσαλίμια του Ορμπαν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας