• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 27.9°C
  4 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 26.6°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 27.1°C
  1 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.1°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 26.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.7°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.0°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 25.1°C
  0 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 23.9°C
  3 BF
  69%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 22.5°C / 29.5°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  1 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 28.0°C
  1 BF
  40%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 24.9°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 25.1°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  54%
AP PHOTO

Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.: Τι θα λέει το κείμενο συμπερασμάτων για άμυνα και ασφάλεια

 • A-
 • A+
Ειδικό κεφάλαιο θα έχει η «Στρατηγική Πυξίδα» • Οι ηγέτες θα υπενθυμίζουν την ατζέντα των Βερσαλλιών και τη στρατηγική συζήτηση για τους δύο τομείς, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη.

Πληροφορίες για το περιεχόμενο του κειμένου συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμυνα και την ασφάλεια, είδαν το φως της δημοσιότητας. 

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τα οποία βασίζονται στο τελευταίο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής των «27» –στην οποία συμμετέχει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν– ειδικό κεφάλαιο θα έχει η «Στρατηγική Πυξίδα». Υπό το κεφάλαιο «ασφάλεια και άμυνα», οι ηγέτες θα υπενθυμίζουν την ατζέντα των Βερσαλλιών και τη στρατηγική συζήτηση για τους δύο τομείς, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη, η οποία αποτελεί σημαντική αλλαγή στο στρατηγικό της περιβάλλον.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει τη Στρατηγική Πυξίδα, η οποία παρέχει τη στρατηγική καθοδήγηση για την επόμενη δεκαετία και καθορίζει ένα συνεκτικό σύνολο δράσεων, τρόπων και μέσων, καθώς και σαφείς στόχους που απαιτούνται για τη νέα αυτή ώθηση επιτρέποντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ενεργεί ταχύτερα και αποφασιστικότερα όταν αντιμετωπίζει κρίσεις, διασφαλίζοντας τα συμφέροντά μας και προστατεύοντας τους πολίτες της ΕΕ, ενισχύοντας την ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προβλέπει και να μετριάζει τις απειλές, ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις και την καινοτομία για την από κοινού ανάπτυξη των απαραίτητων ικανοτήτων και τεχνολογιών, εμβαθύνοντας τη συνεργασία της ΕΕ μας με τους εταίρους της την επίτευξη κοινών στόχων», αναμένεται να σημειώνεται στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων.

Οι 27 θα καλούν το Συμβούλιο να προωθήσει άμεσα τις εργασίες για την εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνεται σε αυτήν.

Επίσης, θα παραπέμπει στα μέσα Μαΐου, όταν η Κομισιόν θα εκπονήσει, σε συντονισμό με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, έκθεση σχετικά με τα κενά στις αμυντικές επενδύσεις και τις προτάσεις για κάθε περαιτέρω πρωτοβουλία που είναι αναγκαία για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης στον τομέα της άμυνας.

«Αυτό θα τροφοδοτήσει τις προσπάθειες για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αύξηση της ασφάλειας και της αμυντικής της ικανότητας μέσω περισσότερων και καλύτερων επενδύσεων, με έμφαση στις εντοπισμένες στρατηγικές ελλείψεις. Καλεί το Συμβούλιο να προωθήσει τις εργασίες σχετικά με τις πρόσφατες προτάσεις της Επιτροπής», αναμένεται να σημειώνει το κείμενο των συμπερασμάτων.

Οι ηγέτες θα αναγνωρίζουν ότι προκειμένου να ενισχυθούν οι αμυντικές ικανότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών, θα πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό των χρηματοδοτικών μέσων και πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας και της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας, του Σχεδίου Ανάπτυξης Ικανοτήτων και της Συντονισμένης Ετήσιας Επισκόπησης για την Άμυνα. Επιπλέον, θα προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος του 2022 θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προώθηση και τη διευκόλυνση της πρόσβασης της αμυντικής βιομηχανίας σε ιδιωτική χρηματοδότηση, αξιοποιώντας επίσης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δυνατότητες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογεί τακτικά την εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας και την πρόοδο στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Θα παράσχει περαιτέρω καθοδήγηση, εάν χρειαστεί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ρητορική... κοπτοραπτική στις Βερσαλλίες
Με έμφαση στην ενίσχυση της άμυνας και των εξοπλιστικών δαπανών το σχέδιο διακήρυξης των «27» ● Γενικόλογη στήριξη στην Ουκρανία, επιθετικές αναφορές κατά Ρωσίας και έντονη συζήτηση για το ενεργειακό.
Ρητορική... κοπτοραπτική στις Βερσαλλίες
ΕΥΡΩΠΗ
Τι θα αποφασίσουν απόψε οι ηγέτες - Διακήρυξη Βερσαλλιών
Ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων, μείωση των ενεργειακών εξαρτήσεων και οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής οικονομικής βάσης», το τρίπτυχο της διακήρυξης των 27 στις Βερσαλλίες.
Τι θα αποφασίσουν απόψε οι ηγέτες - Διακήρυξη Βερσαλλιών
ΕΥΡΩΠΗ
Υποσχέσεις Ε.Ε. για αυτόνομη Ευρώπη σε Άμυνα, Ενέργεια, Κλίμα και Εξωτερική πολιτική
«Δεν είναι Ευρωπαϊκή Άμυνα ή ΝΑΤΟ, είναι και τα δύο. Οι δυνατοί σύμμαχοι δημιουργούν δυνατές συμμαχίες», σημειώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε ανάρτησή του στο Twitter.
Υποσχέσεις Ε.Ε. για αυτόνομη Ευρώπη σε Άμυνα, Ενέργεια, Κλίμα και Εξωτερική πολιτική
ΕΥΡΩΠΗ
Βαλκανική πικρία στις Βρυξέλλες
Καρφιά Εντι Ράμα για τη μακρά αναμονή που επιφυλάσσεται για τη Βόρεια Μακεδονία και τα λοιπά Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και για την Ουκρανία που πήρε υποψηφιότητα ένταξης ● Πρόταση Ντράγκι για έκτακτη σύνοδο τον...
Βαλκανική πικρία στις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Το σχέδιο Μακρόν, «κύριο πιάτο» στη σύνοδο
Αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες η συνάντηση των 27 της Ε.Ε. Στο δείπνο η γαλλική πρόταση για «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» ● Σύνοδος με τα Δυτικά Βαλκάνια το απόγευμα.
Το σχέδιο Μακρόν, «κύριο πιάτο» στη σύνοδο
ΕΥΡΩΠΗ
Τι θα αποφασίσουν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής
Το καθεστώς υποψήφιας χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία αναμένεται να δώσουν απόψε οι 27 ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
Τι θα αποφασίσουν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας