• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 18.6°C
  2 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.3°C / 17.1°C
  3 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 18.2°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.0°C
  2 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.1°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 19.0°C
  1 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 15.4°C
  1 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.5°C
  3 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.9°C
  0 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  3 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.5°C / 16.9°C
  2 BF
  63%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  4 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 18.3°C
  2 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 18.3°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  1 BF
  43%
Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Μήνυμα Λαβρόφ με πολλούς αποδέκτες

 • A-
 • A+
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν η οποία αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση, δεν θέλησε να δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα.

Το δρόμο της διπλωματίας αναζητά η Ρωσία για να επιλυθεί η λεγόμενη ουκρανική κρίση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, «υπάρχει πάντα μια πιθανότητα να επιλυθούν τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν».

Η δήλωση αυτή του Λαβρόφ μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρείται καθώς έγινε στη διάρκεια συνομιλίας του με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν η οποία αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως οι ευκαιρίες για διάλογο «δεν έχουν εξαντληθεί» και πρότεινε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων προς απογοήτευση όσων προβλέπουν άμεσα μια σύγκρουση σε ουκρανικό έδαφος.

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη στον Πούτιν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, αλλά πρόσθεσε πως οι απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν ήταν ικανοποιητικές.

Η Μόσχα μεταξύ άλλων ζητάει νομικές διασφαλίσεις από τη Δύση για την μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, την μη ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία και τη μη εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων σε εδάφη των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.Οι προτάσεις περιλαμβάνουν και μια ρήτρα για τη μη ανάπτυξη επιθετικών όπλων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα με τη Ρωσ΄θα και την απόσυρσυ των συμμαχικών δυνάμεων από την Ανατολική Ευρώπη στις θέσεις του 1997.

Χωρίς τέλος και πολύ επικίνδυνη χαρακτήρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς λίγο μετά τις δηλώσεις του Ουκρανού πρεσβευτή στη Βρετανία που επεσήμανε μιλώντας στο BBC ότι η Ουκρανία είναι διατεθειμένη να είναι «ευέλικτη» σε ό,τι αφορά τον στόχο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η κυβίστηση του Ουκρανού πρέσβη στη Βρετανία

Συγκεκριμένα, απαντώντας (BBC Radio 5 Live) για το εάν η Ουκρανία θα μπορούσε να αλλάξει τη στάση της σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο ίδιος απάντησε: «Θα μπορούσαμε, ειδικά εάν απειλούμαστε κατ'αυτόν τον τρόπο, εάν εκβιαστούμε από αυτό και εξωθηθούμε σε αυτό».

Η δήλωση αυτή του Πριστάικο έρχεται κόντρα στα λεγόμενα του εκπροσώπου του Ουκρανού προέδρου που πρόσφατα υπενθύμισε πως ο στόχος της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ενσωματωμένος στο Σύνταγμα.

Η Ουκρανία παραμένει πιστή στη φιλοδοξία της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., όπως αναφέρεται στο σύνταγμά της, δήλωσε ο Σεργκέι Νικιφόροφ μιλώντας στο Reuters. «Αυτό φυσικά δεν αναφέρεται μόνο στο σύνταγμα της χώρας, αλλά έχει την πλήρη υποστήριξη των αρχών και της κοινωνίας» είπε απαντώντας στην ουσία σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα στο BBC ο προεσβευτής της Ουκρανίας στη Βρετανία. 

Κατόπιν αυτού, ο Ουκρανός πρεσβευτής εμφανίστηκε πάλι σήμερα στο BBC για να διευκρινήσει τι εννοούσε: «Δεν είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ τώρα και για να αποφύγουμε έναν πόλεμο είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πολλούς συμβιβασμούς και αυτό κάνουμε στις συνομιλίες μας με τους Ρώσους. Αλλά αυτό δεν έχει σε τίποτα να κάνει με το ΝΑΤΟ, που έχει ενσωματωθεί στο σύνταγματης χώρας», είπε επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Η δήλωση του Πριστάικο δεν έμεινε ασχολίαστη από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντ. Πεσκόφ που τόνισε πως «η άρνηση της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα βοηθήσει τις συνομιλίες για τις διασφαλίσεις που ζητά η Μόσχα».

Ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ

Μέσα σε αυτό το κλίμα το ρωσικό κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει την Τρίτη (15 Φεβρουαρίου) ψηφίσματα με τα οποία θα καλεί τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλάντιμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει επισήμως την ανεξαρτησία των «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Οι εν λόγω περιοχές παραμένουν θεωρητικώς υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση

Την ίδια ώρα σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκεται η ΕΕ με τους ηγέτες των χωρών μελών να λαμβάνουν μέρος στη έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης υπογραμμίστηκε η ανάγκη συντονισμού των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλύτερης προετοιμασίας σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης. Τονίστηκε ακόμη η ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας και η εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων και των διαύλων επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση.

Οι ηγέτες επανέλαβαν ότι μία επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Ρωσίας θα επέφερε σοβαρές συνέπειες με μεγάλο κόστος και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.


Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε σήμερα τον Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνει ένα βήμα πίσω από τον «γκρεμό» στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως η κατάσταση είναι «πολύ, πολύ επικίνδυνη».

«Η κατάσταση είναι πολύ πολύ επικίνδυνη και δύσκολη, είμαστε στο χείλος του γκρεμού, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος για τον πρόεδρο Πούτιν να κάνει ένα βήμα πίσω», εκτίμησε ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας στη βρετανική τηλεόραση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων Πούτιν και Λαβρόφ από την Ε.Ε.
Προκειμένου να «απαντήσουν» στην έντονη κριτική της Ουκρανίας και του διεθνούς Τύπου περί «χλιαρών» κυρώσεων, οι 27 της Ε.Ε. συναίνεσαν τελικά να προχωρήσουν στο βήμα αυτό άμεσα.
Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων Πούτιν και Λαβρόφ από την Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Ή με εμάς ή με τον Ασαντ
Χθες το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον έφτασε στη ρωσική πρωτεύουσα μέσα σε μια ατμόσφαιρα κυριολεκτικά καυτή για τις διμερείς σχέσεις μετά τον βομβαρδισμό συριακής βάσης από τις...
Ή με εμάς ή με τον Ασαντ
ΕΥΡΩΠΗ
Μάχη... για το γόητρο
Κάθε μέρα και νέο επεισόδιο σημειώνεται στη γνωστή κόντρα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν προσβολές και βαρύγδουπες απειλές. Το καθεστώς Ασαντ ανακοίνωσε ότι ανακατέλαβε...
Μάχη... για το γόητρο
ΕΥΡΩΠΗ
Nέα... ρουκέτα απ’ τον Πούτιν
Ενώ νέα θύματα αποδεικνύουν ότι αργοσβήνει η εκεχειρία, ο Ρώσος πρόεδρος επισκεπτόμενος τη βελούδινα προσαρτηθείσα Κριμαία δήλωσε πως οι Ουκρανοί είναι η τρίτη πληθυσμιακή ομάδα της Ρωσίας και πως σύντομα η...
Nέα... ρουκέτα απ’ τον Πούτιν
ΕΥΡΩΠΗ
Στη δημοσιότητα η έκθεση του Μπόρις Νεμτσόφ
Ανήμερα της συνάντησης Κέρι-Πούτιν-Λαβρόφ στο Σότσι επέλεξε ομάδα ακτιβιστών της ρωσικής αντιπολίτευσης να δώσει στη δημοσιότητα, στη Μόσχα, την πολυσυζητημένη έκθεση που είχε αρχίσει να συντάσσει ο...
Στη δημοσιότητα η έκθεση του Μπόρις Νεμτσόφ
ΕΥΡΩΠΗ
«Εκρηκτικά» γενέθλια για τη ρωσική Κριμαία
«Η Κριμαία δεν είναι απλά ένα έδαφος - από αυτά έχουμε πολλά. Πρόκειται για τις ιστορικές μας ρίζες, τις πηγές της πνευματικότητας και της κρατικής μας οντότητας» διακήρυξε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν από βήματος...
«Εκρηκτικά» γενέθλια για τη ρωσική Κριμαία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας