Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Πριν από δέκα χρόνια σαν χθες, στις 8.50 το πρωί, τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί ενεργοποιούνται, με διαφορά πενήντα δευτερολέπτων, σε τρεις συρμούς στο μετρό του Λονδίνου. Μία ώρα αργότερα στην πλατεία Τάβιστοκ, πολύ κοντά στο Βρετανικό Μουσείο, εκρήγνυται ακόμη ένας. Αυτή τη φορά μέσα σε λεωφορείο, το οποίο οδηγεί ο ελληνικής καταγωγής Γιώργος Ψαραδάκης.

Συνολικά 52 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Ανάμεσά τους και οι 4 νεαροί δράστες, ηλικίας από 18 ώς 30 ετών. Τρεις από αυτούς μάλιστα ήταν γεννημένοι και γαλουχημένοι εδώ, στη Βρετανία. Επιπλέον, 784 άνθρωποι τραυματίζονται. Το συγκοινωνιακό δίκτυο της βρετανικής πρωτεύουσας παραλύει, όπως επίσης και οι τηλεπικοινωνίες. Τις πρώτες ώρες ο κόσμος είναι μουδιασμένος και οι βρετανικές αρχές φαίνονται αμήχανες.

Η ΜΙ5 ένα μήνα νωρίτερα είχε υποβαθμίσει το επίπεδο ασφαλείας, με το σκεπτικό ότι η βρετανική πρωτεύουσα δεν κινδύνευε πλέον από τρομοκρατικές επιθέσεις. Αργότερα ανακάλυψε ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί ήταν τοποθετημένοι σε σακίδια και πυροδοτήθηκαν χειροκίνητα από τους ίδιους τους δράστες. Ηταν η πρώτη φορά που η Αλ Κάιντα χτυπούσε μια χώρα της δυτικής Ευρώπης.

Δέκα χρόνια μετά, η Βρετανία βρίσκεται στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού, καθώς θεωρείται ότι μια επίθεση μαχητών του λεγόμενου «Ισλαμικού κράτους» είναι πολύ πιθανή. Μάλιστα κατά καιρούς τόσο η πολιτική ηγεσία της χώρας όσο και η ηγεσία των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν πει ότι είναι θέμα χρόνου το επόμενο τρομοκρατικό χτύπημα στη χώρα, αν και όπως υπογραμμίζουν «κάνουν ό,τι μπορούν για να μη συμβεί».

Η αλήθεια είναι πως η γηραιά Αλβιώνα είναι πλέον πολύ καλύτερα προετοιμασμένη, αλλά από την άλλη έχουν αυξηθεί και έχουν αλλάξει μορφή οι απειλές της σύγχρονης τρομοκρατίας.

Χθες εδώ στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από εκδηλώσεις για τη μνήμη των θυμάτων της 7ης Ιουλίου του 2005. «Σήμερα η χώρα ενώνεται για να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων μιας από τις πιο φονικές τρομοκρατικές θηριωδίες στη Βρετανία», τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον, για να συμπληρώσει πως δέκα χρόνια μετά «η απειλή της τρομοκρατίας εξακολουθεί να είναι τόσο αληθινή όσο και φονική. Η δολοφονία 30 αθώων Βρετανών που βρίσκονταν σε διακοπές στην Τυνησία είναι μία βάναυση υπενθύμιση του γεγονότος αυτού».

Μια στάση πριν

Ο Κάμερον μαζί με τον δήμαρχο του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, σιωπηλοί και με σκυμμένο το κεφάλι, κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων στο Χάιντ Παρκ, που εγκαινιάστηκε πριν από έξι χρόνια. Λίγο αργότερα κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή σε όλη τη χώρα, ενώ σε μια συμβολική κίνηση οι επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς κατέβηκαν μια στάση πριν από τον προορισμό τους και έκαναν το υπόλοιπο της διαδρομής με τα πόδια.

Στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου τελέστηκε επιμνημόσυνη λειτουργία παρουσία επιζώντων και προσωπικοτήτων από όλη τη χώρα. Το ίδιο συνέβη και μπροστά στο μνημείο παρουσία του πρίγκιπα Γουίλιαμ. Σε αυτή την εκδήλωση μίλησε και η Εστέρ Χάιμαν, η οποία έχασε την αδερφή της στην έκρηξη του λεωφορείου.

Μαζί με τη μητέρα της έχουν ξεκινήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στόχο έχει να διδαχτούν τα παιδιά στο σχολείο για τις επιθέσεις και να μάθουν να μην παρασύρονται από εξτρεμιστικές ιδέες. «Αξίζει να θυμόμαστε ένα γεγονός όπως αυτό της 7ης Ιουλίου και να αντλούμε μαθήματα έτσι ώστε να μην ξανασυμβεί», επισήμανε μεταξύ άλλων η Χάιμαν.