• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.2°C / 22.9°C
  2 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 22.6°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 22.7°C
  1 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 18.0°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 17.9°C / 23.2°C
  2 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 19.5°C
  1 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.3°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.2°C / 20.9°C
  1 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.8°C / 21.4°C
  1 BF
  32%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 19.9°C
  2 BF
  49%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 19.5°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  1 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 22.7°C
  2 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.3°C / 20.5°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.6°C / 23.9°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  2 BF
  48%
AP Photo/Michel Euler
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Α λα καρτ» Σύμφωνο Σταθερότητας στην Ε.Ε.

 • A-
 • A+
Μέτωπο Μακρόν - Ντράγκι για «μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών» ● «Το χρέος πρέπει να μειωθεί, αλλά δεν μπορεί να γίνει με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες», λέει στην «Εφ.Συν.» κορυφαίος Γάλλος αξιωματούχος, παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό της γαλλικής προεδρίας για την επίμαχη μεταρρύθμιση. Δεν είναι πάντως αισιόδοξος για κατάληξη εντός του εξαμήνου της προεδρίας.

Κάθε χώρα το «δικό της» Σύμφωνο Σταθερότητας. Αυτήν την ιδέα αναμένεται να προωθήσει η Γαλλία που από την 1η Ιανουαρίου έχει λάβει τα ηνία του Συμβουλίου της Ε.Ε. Γάλλος αξιωματούχος, που μίλησε στην «Εφ.Συν.» στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής στο Παρίσι, τόνισε ότι «μετά την πανδημία τα ποσοστά του δημόσιου χρέους αυξήθηκαν δραματικά σε πολλές χώρες». Οπότε, «το ζητούμενο» για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων «είναι η μείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο όμως δεν είναι δυνατόν να μειωθεί σε όλες τις χώρες με τον ίδιο τρόπο». Συνεπώς, αυτό που θα προτείνει η γαλλική προεδρία είναι «η ιδιοκτησία του χρέους», με ένα όριο χρέους ανά χώρα και αντίστοιχες δεσμεύσεις.

Παρόμοιο πλαίσιο είχαν περιγράψει ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι πριν από λίγες εβδομάδες σε κοινό άρθρο τους στους Financial Times. «Οφείλουμε να μειώσουμε το επίπεδο του χρέους μας, χωρίς καμία αμφιβολία, αλλά δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα επιτύχουμε αυτό τον στόχο αυξάνοντας τους φόρους ή πραγματοποιώντας αβάσταχτες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, ούτε σκοτώνοντας την ανάπτυξη πριν γεννηθεί εξισορροπώντας και πάλι τα δημόσια οικονομικά με μια δημοσιονομική προσαρμογή που δεν θα ήταν βιώσιμη», είχαν γράψει οι δύο ηγέτες.

Το κοινό μέτωπο Μακρόν - Ντράγκι είχε προτείνει να υπάρχει «ένα μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών» και «να μπορούμε να υλοποιήσουμε δαπάνες-κλειδιά που είναι απαραίτητες για το μέλλον μας και για την κυριαρχία μας». Τώρα, με την ανάληψη της γαλλικής προεδρίας, είναι η στιγμή του. Ωστόσο, παραμένει αμφίβολο αν θα υπάρξει συναίνεση τελικά, αφού Γερμανία και άλλοι «τσιγγούνηδες» της Ε.Ε. διαφωνούν ακόμα και με αυτό.

«Χρειάζεται ισορροπία μεταξύ της αποκατάστασης της δημόσιας χρηματοδότησης αλλά και της αποκατάστασης νέων συστημάτων», διαβεβαίωσε την «Εφ.Συν.» ο Γάλλος αξιωματούχος. Κι όταν τον ρωτήσαμε για τις «κόκκινες γραμμές» της Γαλλίας, απάντησε πως «σκοπός της προεδρίας είναι να βρεθεί συναίνεση. Μια μεταρρύθμιση ρεαλιστική που θα ανταποκρίνεται στις νέες απαιτήσεις».

Πάντως, ο ίδιος δεν ήταν τόσο αισιόδοξος ότι οι αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα επιτευχθούν κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας. «Δεν αναμένω να καταλήξουμε μέσα σε 5-6 μήνες. Εχουμε χρόνο, δεν θέλουμε να λάβουμε γρήγορες αποφάσεις για ένα τέτοιο στρατηγικό ζήτημα. Θα χρειαστεί χρόνος για να καταλήξουμε στην κατάλληλη λύση», είπε.

Αλλωστε, η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και στον οικονομικό τομέα είναι ένας από τους στόχους της Γαλλίας αυτό το εξάμηνο του 2022. Στην ατζέντα της προεδρίας, όπως την παρουσίασε ο αξιωματούχος, «πρωταγωνιστούν» η οικονομική ανάπτυξη μετά την πανδημία, οι σχέσεις Ε.Ε.-Κίνας, αλλά και Ε.Ε.-ΗΠΑ, η διεθνής φορολόγηση των κολοσσών του διαδικτύου, αλλά και ο μηχανισμός προσαρμογής του άνθρακα για τα σύνορα.

Η Γαλλία επίσης θέτει σε προτεραιότητα και την τεχνολογική καινοτομία, από την πρωτογενή παραγωγή μικροτσίπς μέχρι την έρευνα για το φυσικό αέριο, το υδρογόνο, τα ηλεκτρονικά εν γένει και τα clouds, στο πλαίσιο της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Τι θα αποφασίσουν απόψε οι ηγέτες - Διακήρυξη Βερσαλλιών
Ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων, μείωση των ενεργειακών εξαρτήσεων και οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής οικονομικής βάσης», το τρίπτυχο της διακήρυξης των 27 στις Βερσαλλίες.
Τι θα αποφασίσουν απόψε οι ηγέτες - Διακήρυξη Βερσαλλιών
ΕΥΡΩΠΗ
«Μανιφέστο» Μακρόν για το Σύμφωνο Σταθερότητας
«Η πανδημία μάς δίδαξε ότι χρειαζόμαστε δημόσιες επενδύσεις και γι’ αυτές απαιτείται νέα δημοσιονομική πολιτική», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στο Ευρωκοινοβούλιο, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της εξάμηνης...
«Μανιφέστο» Μακρόν για το Σύμφωνο Σταθερότητας
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρώπη οικολογική, διεθνής και πυρηνική
Κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, σφραγισμένα σύνορα απέναντι στο μεταναστευτικό, προσήλωση στην πράσινη μετάβαση, αλλά με αξιοποίηση και της πυρηνικής ενέργειας, στις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας στην Ε.Ε.
Ευρώπη οικολογική, διεθνής και πυρηνική
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μακρόν υποδέχεται τη Μέρκελ
Ο Εμανουέλ Μακρόν θα φιλοξενήσει απόψε Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου την Άνγκελα Μέρκελ σε δείπνο εργασίας. Δεν πρόκειται για αποχαιρετιστήρια επίσκεψη, όπως διευκρινίστηκε, αλλά ο κατάλογος των θεμάτων είναι πολύ...
Ο Μακρόν υποδέχεται τη Μέρκελ
ΕΥΡΩΠΗ
Υπέρ της μεταρρύθμισης των Συνθηκών της Ε.Ε. ο Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε μια νέα ευρωπαϊκή κοινότητα δημοκρατιών που θα ήταν ευρύτερη από την ΕΕ και θα μπορούσε να περιλαμβάνει κράτη εκτός Ε.Ε., όπως η Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit.
Υπέρ της μεταρρύθμισης των Συνθηκών της Ε.Ε. ο Μακρόν
ΕΥΡΩΠΗ
Τα βλέμματα στο Παρίσι για το ντιμπέιτ Μακρόν-Λεπέν
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε όλη την ήπειρο θα είναι κολλημένοι στις οθόνες τους απόψε για το ντιμπέιτ μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν.
Τα βλέμματα στο Παρίσι για το ντιμπέιτ Μακρόν-Λεπέν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας