Αθήνα, 10°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
11.2° 6.8°
1 BF
93%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
11.0° 9.1°
1 BF
92%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
9.4° 8.2°
1 BF
87%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
4°C
3.9° 3.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
9.6° 8.9°
2 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
9°C
8.8° 5.0°
1 BF
88%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
1°C
5.1° 1.4°
1 BF
100%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
1 BF
85%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.2° 9.9°
3 BF
76%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.3°
1 BF
76%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
88%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
10°C
9.6° 9.6°
3 BF
78%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
76%
Λάρισα
Ομίχλη
8°C
7.9° 6.3°
0 BF
100%
Λαμία
Αίθριος καιρός
8°C
8.4° 8.3°
0 BF
92%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.8°
2 BF
80%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
9°C
10.4° 7.0°
1 BF
93%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.6° 10.3°
3 BF
95%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
9.7° 9.2°
2 BF
100%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
4°C
4.3° 4.3°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 02 Μαρτίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Αριστερά: Η Μαλτέζα Ρομπέρτα Μέτσολα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος | Στο κέντρο: Η πρόεδρος του πρώτου Ευρωκοινοβουλίου, η εμβληματική Σιμόν Βέιλ, θα μπορούσε να αποτελεί «οδηγό» για τους επόμενους προέδρους | Δεξιά: H προοδευτική Ισπανίδα Ιράτσε Γκαρσία θα ήταν, πιθανότατα, η υποψήφια των Σοσιαλιστών αν αποφάσιζαν να διεκδικήσουν την προεδρία

Οι Σοσιαλιστές «χαρίζουν» το Ευρωκοινοβούλιο στη Δεξιά

Η απόφαση των Σοσιαλιστών να μη δώσουν τη μάχη για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο, μετά το τέλος της θητείας του μέλους τους Ιταλού Νταβίντ Σασόλι, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την εκλογή σε αυτό το αξίωμα της Μαλτέζας ευρωβουλεύτριας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ρομπέρτα Μέτσολα. Αν δεν συντελεστούν κοσμοϊστορικές μετακινήσεις ψήφων, την προεδρία του Σώματος θα αναλάβει έτσι μια πολιτικός που αρνείται βασικές ευρωπαϊκές αξίες, όπως τα δικαιώματα των γυναικών.

Μια τεράστια οπισθοχώρηση, αν αναλογιστεί κανείς πως πριν από 42 χρόνια, το 1979, το πρώτο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, του οποίου τα μέλη εκλέχτηκαν με λαϊκή ψήφο, επέλεξε ως πρόεδρο τη Σιμόν Βέιλ: μια γυναίκα εμβληματική, από τις επιζώσες του Ολοκαυτώματος, που από τη θέση της ως υπουργός Υγείας επί προεδρίας του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’Εστέν υπερασπίστηκε με πάθος τα δικαιώματα των γυναικών και έπαιξε καταλυτικό ρόλο για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στη Γαλλία το 1975.

Σήμερα, δυνάμει των πολιτικών συναλλαγών που γίνονται για την εξασφάλιση αξιωμάτων στην Ε.Ε., μια τέτοια επιλογή, παρότι η θέση του/της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έχει ιδιαίτερες εξουσίες, αποτελεί όπως σημειώνει η Guardian «έναν καταστροφικό συμβολισμό που δείχνει πως για ακόμη μία φορά τα δικαιώματα των γυναικών, ακόμη και τον 21ο αιώνα, στην Ευρώπη δεν είναι εγγυημένα και εξαρτώνται πάντα από πολιτικές μανούβρες και συναλλαγές».

Εκ περιτροπής

Βάσει της συμφωνίας που έγινε το 2019 ανάμεσα σε Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), Σοσιαλιστές και Φιλελεύθερους, για το μοίρασμα των καίριων θέσεων ανάμεσα στις τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες, το πρώτο μισό της προεδρικής θητείας του Ευρωκοινοβουλίου θα κατείχαν οι Σοσιαλιστές και το δεύτερο μισό οι Συντηρητικοί, με τη θέση μάλιστα να καταλαμβάνει από τον Ιανουάριο του 2022 ο πρόεδρος του ΕΛΚ, ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ωστόσο, η συμφωνία αυτή έγινε σε άλλη πολιτική συγκυρία, όταν υπήρχε ένα ΕΛΚ πολύ πιο ισχυρό από ό,τι σήμερα, που έχει χάσει τη γερμανική καγκελαρία. Αυτή η αλλαγή συσχετισμών δεν εκφράζεται πλέον στα όργανα της Ε.Ε., έτσι όπως συμφωνήθηκαν τότε. Το ΕΛΚ διατηρεί την προεδρία της Κομισιόν με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι Φιλελεύθεροι την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Σαρλ Μισέλ και πλέον οι Σοσιαλιστές, μετά την αποχώρηση του Σασόλι από την προεδρία του Ε.Κ. και την πιθανή εκλογή της Μέτσολα, θα έχουν μόνο τον ύπατο εκπρόσωπο της Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, μια θέση με πολύ μικρότερες εξουσίες από τις άλλες τρεις.

Αν λοιπόν τον Ιανουάριο τηρηθεί η συμφωνία του 2019, οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θα έχουν καταφέρει να αποτυπωθεί στους θεσμούς της Ε.Ε. η πρόοδος που σημείωσαν στα κράτη-μέλη. Και το ΕΛΚ θα συνεχίσει να είναι η πιο επιδραστική ομάδα, παρά το γεγονός ότι σήμερα σε αυτό ανήκουν μόλις 9 από τους 27 αρχηγούς κρατών της Ε.Ε., ενώ εκπρόσωπός του δεν ηγείται κανενός από τα πέντε μεγαλύτερα πέντε κράτη της Ευρώπης.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, φοβούμενος ότι με βάση τα νέα δεδομένα οι Σοσιαλιστές μπορεί να μην τηρήσουν τη συμφωνία, δεν δέχτηκε την υποψηφιότητα για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε να μη διακινδυνεύσει μια αρνητική ψηφοφορία. Δίνοντάς τους ακόμη ένα πάτημα αφού πλέον μπορεί να επικαλούνται πως η συμφωνία, που προέβλεπε εκείνον για αυτή τη θέση, δεν τηρήθηκε πρώτα από το ΕΛΚ. Πόσο μάλλον που θεωρούν προκλητική την επιλογή για την προεδρία του Ε.Κ. μιας αμφιλεγόμενης πολιτικού, που αρνείται βασικές ευρωπαϊκές αξίες, όπως δείχνει η κοινοβουλευτική της δράση: η 42χρονη ευρωβουλεύτρια της Μάλτας από το 2013 έχει καταψηφίσει όλες τις αποφάσεις που προασπίζονται το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση ή και στην αντισύλληψη, ενώ έφτασε να απέχει τον Σεπτέμβριο από απόφαση που ζητούσε από την Κομισιόν την ποινικοποίηση της έμφυλης βίας.

Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), που ήδη μετά την αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων διερευνούσε τη δυνατότητα να διεκδικήσει ξανά την προεδρία του Ε.Κ., εξέφρασε τη δυσφορία της όταν στα τέλη Νοεμβρίου το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανακοίνωσε το όνομα της Μέτσολα.

Πώς φτάσαμε εκεί

Κι ενώ η Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE/NGL) είχε ήδη ανακοινώσει ως υποψήφια για τη θέση την Ισπανίδα Σίρα Ρέγο και η ομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ERC) τον Πολωνό Κόσμα Σλοτόφσκι, οι Σοσιαλιστές ξεκίνησαν διαβουλεύσεις για μια συμμαχία με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (Renew Europe). Συζητώντας ακόμη και την πιθανότητα να προτείνουν μια γυναίκα, όπως την πρόεδρο της ομάδας τους, την Ισπανίδα Ιράτσε Γκαρθία.

Αλλά η στήριξη δεν επιτεύχθηκε και οι Σοσιαλιστές αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα στο Στρασβούργο να μην προτείνουν δικό τους υποψήφιο. Πόσο μάλλον όταν αυτό θα σήμαινε κήρυξη πολέμου με το ΕΛΚ, κάτι που οι δυνητικοί τους σύμμαχοι απεύχονται, αφού τον Ιανουάριο δεν παίζεται μόνο η θέση της προεδρίας αλλά και εκείνες των αντιπροέδρων, των προέδρων επιτροπών κ.λπ., και δεν ήθελαν να χάσουν ερείσματα για τους επίδοξους υποψηφίους τους.

Είναι ενδεικτικό πως ο Στεφάν Σεζουρνέ, του γαλλικού κυβερνώντος κόμματος LREM και νεοεκλεγείς ηγέτης της ομάδας των Φιλελεύθερων, της τρίτης σε δύναμη ευρωπαϊκής πολιτικής ομάδας, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με το ΕΛΚ για να εξασφαλίσει τη διατήρηση των προεδρείων των επιτροπών που ήδη κατέχει. Ενώ ο Φιλίπ Λαμπέρ, συμπρόεδρος των Πράσινων, φέρεται –παρότι το αρνείται– επίσης να διαπραγματεύεται με το ΕΛΚ ώστε να εξασφαλίσει για την ομάδα του τη θέση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του Ε.Κ.

Μέσα σε αυτό το αλισβερίσι «οι εταίροι του ΕΛΚ μοιάζει να μην ενοχλούνται με την κατάσταση, αρνούμενοι να δουν ότι ο συμβολισμός της εκλογής της Μέτσολα θα εξυπηρετούσε τους ευρωσκεπτικιστές και ευρωφοβικούς, που θα τονίσουν πως η υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξίων είναι μια εξαιρετικά μεταβλητή υπόθεση», σημειώνει η Libération. Ολα αυτά ενώ το Ευρωκοινοβούλιο έχει επικρίνει σφοδρά και επανειλημμένα την Πολωνία για τους περιορισμούς που επιβάλλει στο δικαίωμα στην άμβλωση. Και ενώ υπάρχει το προηγούμενο του 2004, όταν το Ε.Κ. αντιτάχθηκε στον διορισμό του χριστιανοδημοκράτη Ρόκο Μπουτιλιόνε ως επιτρόπου Δικαιοσύνης στην πρώτη Κομισιόν του Μπαρόζο, επειδή είχε υποστηρίξει πως «η ομοφυλοφιλία είναι αμαρτία» και πως ο γάμος δημιουργήθηκε «για να επιτρέψει σε μια γυναίκα να κάνει παιδιά και να προστατεύεται από έναν άντρα». Αλλοι καιροί τότε;

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι Σοσιαλιστές «χαρίζουν» το Ευρωκοινοβούλιο στη Δεξιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας