• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 27.6°C
  3 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.6°C / 28.6°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 28.8°C
  3 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 24.1°C
  1 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.0°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 26.9°C
  5 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.7°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 26.2°C
  0 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 25.5°C
  0 BF
  35%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 27.1°C
  3 BF
  40%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 19.3°C / 26.0°C
  0 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.7°C / 25.5°C
  1 BF
  38%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  75%
AP Photo/Petros Karadjias
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Εμφραγμα» στην Πράσινη Γραμμή

 • A-
 • A+
Πάνω από 10.000 πρόσφυγες, που αντιστοιχούν στο 4,4% του πληθυσμού της, έχουν περάσει στην ελεύθερη Κύπρο μέσω των κατεχόμενων, με ολιγόωρες βίζες που δίνει η Αγκυρα και απευθείας πτήσεις στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου ● «Απέχει» η Ε.Ε. από οποιαδήποτε παρέμβαση, αφού η Πράσινη Γραμμή δεν θεωρείται σύνορο ● Δραματικές εκκλήσεις της Λευκωσίας για μέτρα διευκόλυνσης και οικονομική βοήθεια για τα ασφυκτικά γεμάτα κέντρα υποδοχής.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Πιέσεις... α λα Λουκασένκο δέχεται η Κύπρος μέσω της Πράσινης Γραμμής. Μόνο ώς τον Οκτώβριο του 2021, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι είχαν φτάσει στις ελεύθερες περιοχές μέσω της κατεχόμενης Κύπρου. Και μπορεί οι αριθμοί να μη φαίνονται μεγάλοι, όμως είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δέχεται τέτοια προσφυγική πίεση, αφού το ποσοστό αιτητών ασύλου ή ήδη κατόχων καθεστώτος προστασίας φτάνει το 4,4% του πληθυσμού της, την ώρα το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 1% στα υπόλοιπα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής της Ε.Ε.

Για απόπειρα συστηματικής αλλοίωσης του πληθυσμού κάνει επισήμως λόγο η κυπριακή κυβέρνηση. Στην τελευταία σύνοδο κορυφής του έτους, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μίλησε για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία. Και πώς όχι; Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι τουρκικές αερογραμμές έχουν απευθείας φθηνές πτήσεις με τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, η Αγκυρα προσφέρει ολιγόωρη δωρεάν βίζα (τράνζιτ) στα άτομα που φτάνουν από εκεί και τελικά με άλλες φθηνές πτήσεις μεταφέρονται στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου.

Από εκεί, περπατώντας και υπό την καθοδήγηση διακινητών είναι πολύ εύκολο να φτάσουν στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία, όπου απλώς ζητούν άσυλο. Ο,τι ακριβώς γίνεται και στα σύνορα Ε.Ε.-Λευκορωσίας δηλαδή, αλλά με περισσότερες ιδιαιτερότητες, αφού η Πράσινη Γραμμή δεν θεωρείται σύνορο και άρα ούτε η Frontex ούτε άλλη ευρωπαϊκή δύναμη θα μπορούσε να προστρέξει. Η δε επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής είναι από μόνη της ευαίσθητη.

Η Κύπρος έχει συνυπογράψει με ακόμα 12 χώρες της Ε.Ε. την επιστολή για την προστασία εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., στην οποία αναφέρεται ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν αντίστοιχα μέτρα και στην Πράσινη Γραμμή, «χωρίς να θεωρείται σύνορο». Εν αναμονή αποφάσεων όμως, τα πράγματα είναι δύσκολα.

«Το σύστημα ασύλου και υποδοχής της χώρας έχει ξεπεράσει τα όριά του. Στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής “Πουρνάρα”, χωρητικότητας 800 ατόμων, ο αριθμός των διαμενόντων έχει ξεπεράσει σήμερα τα 2.400 άτομα, δηλαδή πάνω από το 300% της χωρητικότητάς του. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα φιλοξενίας περισσότερων μεταναστών», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Η Ε.Ε. σφυρίζει αδιάφορα

Ενώ για τις χώρες που δέχονται την πίεση από το καθεστώς Λουκασένκο η αντίδραση της Ευρ. Επιτροπής και των κρατών-μελών ήταν άμεση, με επιβολή κυρώσεων και άμεσα μέτρα, στην περίπτωση της Κύπρου δεν ισχύει κάτι αντίστοιχο. Οι Βρυξέλλες «κώφευαν» εδώ και χρόνια και, μόλις τον Οκτώβριο, ο Σλοβένος υπουργός Εσωτερικών ανέφερε στις δηλώσεις του και την Κύπρο.

Την περασμένη εβδομάδα, στη σύνοδο των ηγετών για την «εργαλειοποίηση» των μεταναστών από τον Λουκασένκο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης το έθεσε ξανά. Και ήταν η πρώτη φορά που η Ευρ. Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραδέχτηκαν το μέγεθος του προβλήματος.

Ωστόσο, στην επιστολή που έχει στείλει η Κύπρος προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 10 Νοεμβρίου δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση.

Στην επιστολή ο Νίκος Αναστασιάδης περιέγραφε τη δραματική κατάσταση και την αφόρητη πίεση που δέχεται το κράτος και οι υπηρεσίες Μετανάστευσης και Ασύλου και ζητούσε βοήθεια από την Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, ζητούσε -όπως έχει γίνει για την Πολωνία, τη Λετονία και τη Λιθουανία- την ενεργοποίηση του άρθρου 78(3) της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη λήψη προσωρινών μέτρων προς όφελος της Κύπρου για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όπως είναι το δικαίωμα αναστολής της αποδοχής νέων αιτήσεων ασύλου έως ότου η κατάσταση καταστεί διαχειρίσιμη, αλλά και την άμεση θέσπιση ενός υποχρεωτικού συστήματος μετεγκατάστασης για την Κύπρο.

Επιπλέον, η Κύπρος ζήτησε έκτακτη οικονομική βοήθεια για την κάλυψη των έκτακτων λειτουργικών δαπανών των κέντρων υποδοχής, αλλά και την παροχή υποστήριξης, μέσω οικονομικής βοήθειας και εξοπλισμού για την επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής. Τέλος, αίτημα αποτελεί και η επιτάχυνση της εξέτασης του αιτήματος χρηματοδότησης της Κύπρου για την κατασκευή και λειτουργία του νέου Κέντρου Φιλοξενίας «Λίμνες» και την κατασκευή προαναχωρησιακού κέντρου στην ίδια περιοχή.

«Η υιοθέτηση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης, που να ρυθμίζει με ορθολογισμό και αλληλεγγύη τα ιδιαιτέρως σοβαρά μεταναστευτικά ζητήματα, αποτελεί, κατά την άποψή μας, απαραίτητο εργαλείο για αντιμετώπιση των κινδύνων και προβλημάτων που δημιουργούνται από την παράτυπη μετανάστευση σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», τόνισε ο Κύπριος υπ. Εσωτερικών Ν. Νουρής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Πιο βαθιά σε ευρωπαϊκή «κατάψυξη» η Τουρκία
Ισχυρή αποδοκιμασία των δηλώσεων αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, αλλά και κριτική στο τουρκικό βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στην ετήσια έκθεση που ενέκρινε με μεγάλη...
Πιο βαθιά σε ευρωπαϊκή «κατάψυξη» η Τουρκία
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρωκοινοβούλιο: Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε το ψήφισμα-κόλαφος για την Τουρκία
Mε 448 ψήφους υπέρ, 67 κατά και 107 αποχές, εγκρίθηκε το ψήφισμα. Οι ευρωβουλευτές διαπιστώνουν συνεχή οπισθοδρόμηση στις δεσμεύσεις της Τουρκίας.
Ευρωκοινοβούλιο: Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε το ψήφισμα-κόλαφος για την Τουρκία
ΕΥΡΩΠΗ
Απαντήσεις ζητούν Καταλανοί ευρωβουλευτές για την πώληση όπλων από την Ισπανία στην Τουρκία
Η σχέση αγοραπωλησίας όπλων Ισπανίας-Τουρκίας προκάλεσε ερωτήματα σε ευρωβουλευτές της Καταλονίας, οι οποίοι διερωτώνται πώς μία χώρα της ΕΕ πουλάει όπλα στην Τουρκία, που είναι εχθρική προς την Ελλάδα.
Απαντήσεις ζητούν Καταλανοί ευρωβουλευτές για την πώληση όπλων από την Ισπανία στην Τουρκία
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρωπαϊκή αυτονομία α λα γαλλικά
«Η θάλασσα κυβερνάται από το διεθνές δίκαιο», το μήνυμα της γαλλικής προεδρίας στην Ε.Ε. απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις κατά Ελλάδας και Κύπρου ● Οι γαλλικές φιλοδοξίες για αποκατάσταση της θέσης της Ε.Ε....
Ευρωπαϊκή αυτονομία α λα γαλλικά
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρωπαίος αξιωματούχος: τη Δευτέρα οι υπουργοί θα προτείνουν μέτρα κατά της Τουρκίας
Το πώς θα «μεταφραστεί στην πράξη η αλληλεγγύη της Ε.Ε. στην Κύπρο» θα συζητήσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών τη Δευτέρα. Έτσι το έθεσε Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.
Ευρωπαίος αξιωματούχος: τη Δευτέρα οι υπουργοί θα προτείνουν μέτρα κατά της Τουρκίας
ΕΥΡΩΠΗ
Στους ΥΠΕΞ το μπαλάκι για το options paper κυρώσεων στην Τουρκία
Το έγγραφο μπορεί να αποτελέσει οδηγό για αποφάσεις σε επίπεδο Συμβουλίου για τα επόμενα βήματα απέναντι στην Τουρκία σε περίπτωση που δεν αντιστρέψει τις μονομερείς ενέργειες στα Βαρώσια.
Στους ΥΠΕΞ το μπαλάκι για το options paper κυρώσεων στην Τουρκία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας