Τα ιταλικά πολιτικά δρώμενα δεν παύουν να εκπλήσσουν. Στη φάση αυτή όλοι διερωτώνται αν ο Μάριο Ντράγκι πρόκειται να αναλάβει πρόεδρος της Δημοκρατίας και αν ο νυν υπουργός Οικονομικών Nτανιέλε Φράνκο θα τον αντικαταστήσει στην πρωθυπουργία. Η απάντηση θα δοθεί τον Φεβρουάριο, όταν στο Κοινοβούλιο θα αρχίσουν οι ψηφοφορίες για την εκλογή του νέου προέδρου. Από το αν ο Ντράγκι θα συνεχίσει να ηγείται της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί και το αν η νομοθετική περίοδος θα ολοκληρωθεί κανονικά -το 2023- ή αν θα πάμε σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές την επόμενη χρονιά.
Υπάρχουν, όμως, και αμεσότερες εξελίξεις, οι οποίες πρόκειται να καθορίσουν με σημαντικό τρόπο το πολιτικό τοπίο της χώρας.
Τις ημέρες αυτές συζητιούνται με ιδιαίτερη έμφαση δύο κύρια πολιτικά φαινόμενα. Από τη μία, η συνεχής άνοδος των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας. Και από την άλλη, η ασταμάτητη πτώση και απώλεια ταυτότητας του Κινήματος Πέντε Αστέρων. Τα Αδέλφια της Ιταλίας, Fratelli d’ Italia, κατάφεραν μόλις να σπάσουν κάθε είδος πολιτικής απομόνωσης και να εξασφαλίσουν, στο «φεστιβάλ» που οργάνωσαν στη Ρώμη, τη συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού και επικεφαλής της Κεντροαριστεράς, Ενρίκο Λέτα, και του υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, από τα ισχυρότερα ονόματα των Πέντε Αστέρων.
Η Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής του κόμματος, δεν εγκρίνει την υιοθέτηση του «σούπερ πράσινου πάσου εμβολιασμένου» και κατηγορεί την κυβέρνηση Ντράγκι για πολιτική υποκρισία. Την κατακρίνει, ουσιαστικά, επειδή θεωρεί ότι «δεν έχει το θάρρος να επιβάλει, απευθείας, τoν καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό», τον οποίο, βέβαια, η ιταλική «βαθύτατη Δεξιά» απορρίπτει. Στην πρόθεση ψήφου τα Αδέλφια της Ιταλίας αγγίζουν το 20,2%, ενώ η Λέγκα βρίσκεται στο 19%.
Είναι απορίας άξιον, βέβαια, το γιατί οι προοδευτικές δυνάμεις σπεύδουν σε διάλογο προσφέροντας, κατά συνέπεια, πλήρη «δημοκρατική νομιμοποίηση» στο συγκεκριμένο κόμμα, το οποίο δεν δέχεται να καταδικάσει τον φασισμό και να διώξει από τους κόλπους του σειρά εξτρεμιστικών στοιχείων. Από την όλη αυτή διαδικασία, όπως όλα δείχνουν, μόνη κερδισμένη θα είναι η Μελόνι και οι συνοδοιπόροι της.
Στο δε στρατόπεδο των «Πεντάστερων» συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Κάποτε ήταν αντισυστημική δύναμη. Τώρα εντάχθηκαν πλήρως στο πολιτικό σύστημα, αποδεχόμενοι και τις πιο προβληματικές πτυχές του. Υστερα από χρόνια αντίθετων εκστρατειών, τα Πέντε Αστέρια έπειτα από «διαδικτυακό δημοψήφισμα» εγκρίνουν τη δημόσια ενίσχυση των κομμάτων. Πρόκειται για τη δυνατότητα εξασφάλισης του 0,2% των φόρων που καταβάλλουν οι πολίτες με την ετήσια δήλωσή τους.
Την ίδια ώρα, κανείς δεν έχει καταλάβει ποιος ηγείται του κόμματος: επισήμως ο πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Αλλά, στην πραγματικότητα, τα νήματα συνεχίζουν να τα κινούν ο ιδρυτής του κινήματος, Μπέπε Γκρίλο, και ο υπουργός Εξωτερικών, Ντι Μάιο. Σύμφωνα δε με πολλούς αναλυτές, οι περισσότεροι βουλευτές και γερουσιαστές τους απορρίπτουν την προοπτική πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, για να μη χάσουν το δικαίωμά τους σε μελλοντική σύνταξη. Συμπτώματα παρακμής με μείγμα ατομικισμού και κυνισμού. Ευθύνεται η έλλειψη μιας ξεκάθαρης ιδεολογικής ταυτότητας; Πιθανότατα. Η απογοήτευση εκατομμυρίων Ιταλών που ζουν στο περιθώριο και θεωρούσαν ότι το κίνημα του Γκρίλο θα τους προσέφερε μια κάποια ευκαιρία εξέλιξης είναι κάτι περισσότερο από εμφανής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας