ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Βίκυ Καπετανοπούλου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Διπλή μάχη -φαινομενικά κατά της «Ομικρον», κατά βάθος όμως και για το πολιτικό του μέλλον- δίνει πια ο… σκανδαλιάρης Μπόρις Τζόνσον, καθώς το «παλιρροϊκό κύμα» μολύνσεων από την απειλητική παραλλαγή του νέου κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πρώτες νοσηλείες κρουσμάτων της κι ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος απ’ αυτήν, σε συνδυασμό με τις εντεινόμενες εσωκομματικές και δημοσκοπικές πιέσεις σε βάρος του, έκοψαν απότομα τη γνωστή ανεμελιά του Βρετανού πρωθυπουργού.

Πλασάροντας εαυτόν να «σοβαρεύει» ξαφνικά, δεν απέκλεισε χθες αυτό που ξόρκιζε μέχρι προχθές, παρά τον κίνδυνο πρόκλησης νέας θύελλας στους ήδη ταραγμένους κόλπους των κυβερνώντων Τόρις: την πιθανότητα επιβολής πρόσθετων περιορισμών στην Αγγλία εν όψει Χριστουγέννων, στο πλαίσιο του λεγόμενου σχεδίου Γ (plan C) κατά της πανδημίας.

«Δυστυχώς, τουλάχιστον ένας ασθενής έχει επιβεβαιωθεί ότι πέθανε από “Ομικρον”», ανήγγειλε ο Τζόνσον, προειδοποιώντας πως η νέα παραλλαγή θα μπορούσε να επικρατήσει της “Δέλτα” στο Λονδίνο, ακόμα και μέσα στις επόμενες μέρες. «Καμία παραλλαγή της Covid-19 δεν έχει εξαπλωθεί τόσο γρήγορα», τόνισε με τη σειρά του ο υπουργός Υγείας, Σάτζιντ Τζάβιντ, εκτιμώντας πως η «Ομικρον» θα κυριαρχήσει στη βρετανική πρωτεύουσα εντός 48 ωρών. «Νομίζω πως η ιδέα ότι πρόκειται κατά κάποιον τρόπο για ηπιότερη εκδοχή του ιού, είναι κάτι που πρέπει να βάλουμε κατά μέρος και απλώς να αναγνωρίσουμε την ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται στον πληθυσμό», τόνιζε νωρίτερα ο Τζόνσον, επενδύοντας πρωτίστως στον τάχιστο ενισχυτικό εμβολιασμό όλων των ενηλίκων ως αντίβαρο στα ήπια περιοριστικά μέτρα του σχεδίου Β τα οποία ενέκρινε μεν, μάλλον απρόθυμα δε, το υπουργικό του συμβούλιο. Μόνο που σκοπεύουν να τα «μαυρίσουν» καμιά εβδομηνταριά τουλάχιστον, ίσως κι εκατοσταριά, βουλευτές των Τόρις στη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή, διαφωνώντας κάθετα με την εφαρμογή τους. Ανευ απροόπτου, προβλέπεται να περάσουν με τις ψήφους των αντιπολιτευόμενων Εργατικών!

Σύμφωνα μάλιστα με την Guardian, ο Τζόνσον θα βρεθεί αντιμέτωπος με «τη μεγαλύτερη ανταρσία της πρωθυπουργίας του», έχοντας εξοργίσει ακόμα και μέχρι πρότινος πιστούς σ’ εκείνον βουλευτές. Οι αιτίες πάμπολλες: μεταξύ άλλων, η σωρευτικά κακή δημοσιότητα και οι αρνητικές δημοσκοπήσεις για τους Τόρις (με τους Εργατικούς να προηγούνται πλέον σε αρκετές) που έχουν πυροδοτηθεί από αλλεπάλληλα σκάνδαλα, όπως αυτά της «βρόμας» («sleaze», τουτέστιν διαφθοράς) με τις παχυλότατα αμειβόμενες εξωκοινοβουλευτικές δουλειές «εθνοπατέρων» παρά τη σύγκρουση συμφερόντων, τις απευθείας αναθέσεις σε ημετέρους κοστοβόρων συμβάσεων με το βρετανικό Δημόσιο με πρόσχημα το επείγον της πανδημίας, τις αδήλωτες δωρεές για τη χλιδάτη ανακαίνιση του πρωθυπουργικού διαμερίσματος στην Ντάουνινγκ Στριτ και τις εξωτικές διακοπές του πρωθυπουργικού ζεύγους, τις καταγγελίες περί παρεμβάσεών του για την προτεραιοποίηση της διάσωσης ζώων αντί ανθρώπων από το Αφγανιστάν μετά την πτώση της Καμπούλ στους Ταλιμπάν, τα προκλητικά περσινά πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω λοκντάουν και τα καλαμπούρια στενών συνεργατών του για την παραβίαση των υγειονομικών κανόνων.

Εχοντας επικριθεί άπειρες φορές για ανευθυνότητα και αβελτηρία, ο Τζόνσον δήλωσε χθες διατεθειμένος να κάνει «οποιαδήποτε βήματα είναι απαραίτητα για να προστατευτεί η δημόσια υγεία», αλλάζοντας πια τροπάρι, με εκπρόσωπό του να αφήνει μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη ζητηθεί καν η γνώμη κι η έγκριση του Κοινοβουλίου σε περίπτωση επείγουσας λήψης επιπλέον μέτρων.

Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν επαναφορά της υποχρεωτικής απομόνωσης για επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, κλείσιμο συγκεκριμένων επιχειρήσεων, αυστηροποίηση και επέκταση της χρήσης εμβολιαστικών πάσων. Είχε προηγηθεί (ήδη από την περασμένη βδομάδα) η σύσταση της βρετανικής Υπηρεσίας Υγείας και Ασφάλειας (UKHSA) προς την κυβέρνηση να επαναφέρει «αυστηρά εθνικά μέτρα» μέχρι τις 18 Δεκέμβρη, ακόμα κι αν η παραλλαγή «Ομικρον» προκαλεί όντως ελαφρύτερη νόσο από τη «Δέλτα», προκειμένου το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) να μην ξεχειλίσει πάλι από ασθενείς, που ενδέχεται να φτάσουν τους 5.000 τη μέρα.

Η αγωνία επιστημόνων και υγειονομικών φουντώνει καθημερινά, εν μέσω των πρώτων εισαγωγών αρρώστων με «Ομικρον» στα νοσοκομεία, της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων της και των εκτιμήσεων πως θα μπορούσε να επικρατήσει άμεσα της «Δέλτα», με αποτέλεσμα να αποδυναμώσει το λεγόμενο τείχος ανοσίας στην πλειονότητα του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις. Εξ ου κι ο αντιπερισπασμός (το «σωσίβιο», αν προτιμάτε) του Τζόνσον για τα διάφορα μικρά και μεγάλα σκάνδαλα που σκάνε γύρω του, βασίζεται ξανά στο… υπερατού της εντατικοποίησης του εμβολιασμού. Αυτή τη φορά στην τάχιστη χορήγηση τρίτης δόσης σε όλους τους ενήλικες μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς φαίνεται να προστατεύει επαρκώς από την «Ομικρον», μολονότι ούτε κι αυτό έχει επαληθευτεί ακόμα με πάσα βεβαιότητα.

Για να επιτευχθεί ο υπερφιλόδοξος αυτός στόχος απαιτείται πάραυτα η χορήγηση ενός εκατομμυρίου δόσεων τη μέρα. Γι’ αυτό και στη μάχη με τον χρόνο μπαίνει πάλι ο στρατός, καθώς τεράστιες ουρές άρχισαν από χθες να σχηματίζονται στα εμβολιαστικά κέντρα ενώ η ψηφιακή πλατφόρμα για το κλείσιμο ραντεβού κρασάρει από τη ζήτηση, διαρκούσης παράλληλα της αιφνίδιας έλλειψης αυτοδιαγνωστικών τεστ. Ο Τζόνσον παραδέχτηκε πως η φουριόζικη επιτάχυνση της χορήγησης τρίτης δόσης θα προκαλέσει νέες αναβολές άλλων ραντεβού στο άκρως επιβαρημένο NHS, αλλάζοντας πλέον τόνο και σε ό,τι αφορά τη δική του συμμετοχή στα περσινά -υπό έρευνα- πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Εγώ σίγουρα δεν παραβίασα κανέναν κανόνα», υποστήριξε χθες όλο νόημα, αν και η ζημιά πιστεύεται ότι έχει (ξανα)γίνει. Βρετανοί ειδικοί εκφράζουν δημόσια την ανησυχία τους πως οι πρωθυπουργικοί και κυβερνητικοί χειρισμοί υπονομεύουν την τήρηση των κανόνων από τους πολίτες, που νιώθουν ότι πιάνονται κορόιδα όταν διαπιστώνουν πως τα περιοριστικά μέτρα καταπατώνται από εκείνους που τα επιβάλλουν. Οι δε Εργατικοί έχουν βρει χρυσή ευκαιρία για… σκληρό ροκ κατά του Τζόνσον, κατηγορώντας τον τόσο για ανικανότητα όσο και για παραπλάνηση του Κοινοβουλίου, όπου έχει συστηματικά αρνηθεί ότι παραβιάστηκαν οι υγειονομικοί κανόνες στα περσινά πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ, όσο και την ίδια την ύπαρξη των πάρτι.