• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.6°C / 28.5°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 24.9°C
  3 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.6°C / 25.0°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 23.8°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.6°C
  0 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.6°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 25.1°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.6°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 22.3°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 26.0°C
  3 BF
  51%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.8°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 26.7°C
  1 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 23.8°C
  0 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.3°C / 23.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  0 BF
  78%
Dreamstime.com © Dirk Ercken |

Έρχεται η πυρηνική ως «πράσινη» ενέργεια!

 • A-
 • A+

Επίκειται μία από τις μεγαλύτερες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για φέτος, η οποία θα αποτελέσει τον ορισμό του τι θεωρείται πράσινη επένδυση.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, μέσα στην εβδομάδα, η πρόταση θα παρουσιαστεί αυτό το μήνα και συγκεκριμένα μέσα στην μεθεπόμενη εβδομάδα. 

Γιατί έχει σημασία: Η απόφαση θα κατευθύνει τις δημόσιες αλλά και τις ιδιωτικές επενδύσεις, σύμφωνα με την Επιτροπή. Στόχος είναι οι πράσινες τεχνολογίες να προσελκύσουν προνομιακά επιτόκια δανεισμού στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Αλλά το θέμα είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο. Ενώ οι περιβαλλοντολόγοι είναι εξοργισμένοι που η Ε.Ε. είναι έτοιμη να χαρακτηρίσει την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο ως «πράσινες» σε μια εποχή που προσπαθεί να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι και οι δύο είναι απαραίτητες για την ενεργειακή μετάβαση.

Η πρόταση επρόκειτο να εγκριθεί τον περασμένο μήνα, αλλά η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας -ιδίως οι Πράσινοι- ζήτησε να έχει λόγο πριν η Επιτροπή προτείνει την κατ' εξουσιοδότηση πράξη. Η Γερμανία βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης τους τελευταίους μήνες σχετικά με το αν θα πρέπει να χαρακτηριστεί το φυσικό αέριο ως «πράσινο». Η προηγούμενη κυβέρνηση της Γερμανίας ήταν ένθερμος υποστηρικτής του φυσικού αερίου, υποστηρίζοντας ότι είναι καθαρότερο από τον άνθρακα και απαραίτητο για τη συμπλήρωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αλλά η νέα κυβέρνηση έχει... διαφοροποιημένη θέση σχετικά με το αν το φυσικό αέριο θα πρέπει να λογίζεται ως πράσινο. Ενώ το κεντροαριστερό SPD τάσσεται υπέρ, οι Πράσινοι είναι πιο επικριτικοί, τόσο επειδή το φυσικό αέριο είναι ορυκτό καύσιμο όσο και επειδή η ενίσχυση των επενδύσεων σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο θα αυξήσει την εξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία - επιχείρημα που βρήκε απήχηση και στην Κομισιόν.

Η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, από το κόμμα των Πρασίνων - η οποία βρέθηκε στο Παρίσι την Πέμπτη κατά την εναρκτήρια επίσκεψή της - κατέστησε σαφές ότι εξακολουθεί να είναι αντίθετη στη συμπερίληψη των πυρηνικών, αλλά δήλωσε ότι κατανοεί την ανάγκη συμβιβασμού με τη Γαλλία.

Όμως, η Κομισιόν έχει το προβάδισμα. Ακόμα και αν το Βερολίνο δηλώσει ότι αντιτίθεται στη συμπερίληψη των πυρηνικών, είναι απίθανο να μπορέσει να το εμποδίσει. Αυτό συμβαίνει επειδή η ταξινόμηση είναι μια κατ' εξουσιοδότηση πράξη, που σημαίνει ότι οι χώρες μπορούν να εμποδίσουν την υιοθέτησή της μόνο με ειδική πλειοψηφία.

Η άσκηση για την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επομένως, είναι να βρει έναν συμβιβασμό που να είναι επαρκώς αποδεκτός, ώστε καμία χώρα να μην μπορεί να οργανώσει πλειοψηφία εναντίον του. Αλλά η Επιτροπή γνωρίζει πολύ καλά ότι κανείς δεν θα είναι ευχαριστημένος όταν η πράξη δει το φως της ημέρας.

Πάντως, η Κομισιόν σχεδιάζει να θέσει ορισμένους περιορισμούς και κανόνες γύρω από την κατηγοριοποίηση των δύο γερασμένων τεχνολογιών. Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να συμπεριλάβουν ρήτρες λήξης ισχύος για τους μη αποδοτικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο και να καταστήσουν τις επενδύσεις στο φυσικό αέριο λιγότερο ελκυστικές από ό,τι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, θα επικεντρωθεί τόσο στην ανάπτυξη νέων, καθαρότερων αντιδραστήρων όσο και στην επικαιροποίηση της ασφάλειας των υφιστάμενων πυρηνικών σταθμών. Κανένα «πράσινο» χρήμα δεν θα πρέπει να χρηματοδοτεί την τρέχουσα πρακτική εξαγωγής πυρηνικών αποβλήτων.

Η ιδέα είναι να χρησιμοποιηθούν η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο ως τεχνολογίες «γέφυρα», ενώ παράλληλα θα κατευθύνονται οι επενδύσεις προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - τουλάχιστον έτσι λένε οι Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι τις πρώτες πρωινές ώρες έληξε η προθεσμία για τις χώρες να αντιταχθούν στο πρώτο μέρος της ταξινόμησης (η πρώτη από τις δύο κατ' εξουσιοδότηση πράξεις) που χαρακτηρίζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως πράσινες. Αυτό σημαίνει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πλέον ασφαλείς - κάτι που όλες οι πλευρές είναι πιθανό να χαιρετίσουν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Κατασκοπία και στην Ε.Ε. από ισραηλινό λογισμικό
Αποδείξεις ότι τα τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν ορισμένα από τα κορυφαία στελέχη της Ε.Ε. είχαν παραβιαστεί από ισραηλινό κατασκοπευτικό λογισμικό έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό αποκάλυψε ο επίτροπος...
Κατασκοπία και στην Ε.Ε. από ισραηλινό λογισμικό
ΕΥΡΩΠΗ
Παρακολουθήσεις στελεχών της Κομισιόν αποκαλύπτει το Reuters
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπίστωσε ότι τα smartphones που χρησιμοποιούσαν ορισμένοι υπάλληλοί της είχαν παραβιαστεί από λογισμικό κατασκοπείας μιας ισραηλινής εταιρείας.
Παρακολουθήσεις στελεχών της Κομισιόν αποκαλύπτει το Reuters
ΕΥΡΩΠΗ
Ακόμη και στενοί σύμβουλοι δεν άντεξαν το ρατσιστικό παραλήρημα Όρμπαν
Μήπως ο Ορμπάν το παράκανε τελικά; Αυτό είναι το ερώτημα που κάνει το γύρο του κόσμου σήμερα το πρωί, καθώς συνεχίζονται οι επικρίσεις για το τελευταίο παραλήρημα του Ούγγρου ηγέτη - αυτή τη φορά για τον...
Ακόμη και στενοί σύμβουλοι δεν άντεξαν το ρατσιστικό παραλήρημα Όρμπαν
ΕΥΡΩΠΗ
Αντιδράσεις για τις νέες αμφιλεγόμενες δηλώσεις Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, αντιμετωπίζει αντιδράσεις για τα αμφιλεγόμενα σχόλια που έκανε το Σαββατοκύριακο καταγγέλλοντας «μικτές...
Αντιδράσεις για τις νέες αμφιλεγόμενες δηλώσεις Όρμπαν
ΕΥΡΩΠΗ
Μονόδρομος η συμβιβαστική λύση για το φυσικό αέριο
«Δεν υπάρχει Plan B για τη διαχείριση μιας πιθανής διακοπής στη ροή του φυσικού αερίου. Πάμε για μια πολιτική συμφωνία σήμερα, στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας», παραδέχθηκε πηγή του Συμβουλίου...
Μονόδρομος η συμβιβαστική λύση για το φυσικό αέριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας