• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.3°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 10.0°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 15.0°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.9°C / 8.6°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  4 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.2°C / 7.9°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 4.0°C
  5 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 14.6°C
  3 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 16.4°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 9.9°C / 14.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.8°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 15.6°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 16.5°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.4°C / 16.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 15.8°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 16.5°C
  4 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 11.0°C
  1 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 3.7°C / 10.1°C
  4 BF
  64%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  3 BF
  78%
Claudio Caridi | Dreamstime.com

Έρχεται ο «Μεγάλος Αδερφός» για τις διαδηλώσεις στη Ρωσία

 • A-
 • A+
«Οργουελιανό» σενάριο, απευθείας βγαλμένο από τις σελίδες των βιβλίων του ομώνυμου συγγραφέα, συνιστά η είδηση της εισαγωγής ενός λογισμικού συστήματος μαζικής παρακολούθησης και επιτήρησης στα χέρια της ρωσικής αστυνομίας ενάντια στις διαδηλώσεις, και δη αυτές που στοχεύουν τη ρωσική κυβέρνηση.

H κρατική εταιρεία Rostec, που εδρεύει στη Μόσχα και ειδικεύεται στην επενδυτική δραστηριότητα για την ανάπτυξη συστημάτων και εξοπλισμού άμυνας και εσωτερικής ασφάλειας, σχεδιάζει, με ορίζοντα το τέλος του έτους, πρόγραμμα επιτήρησης, το οποίο θα βοηθάει τις ομοσπονδιακές και περιφερειακές αρχές να προβλέπουν τις «μαζικές ταραχές» και να αποτρέπουν την κλιμάκωσή τους, έγραψε η ρωσική εφημερίδα Kommersant επικαλούμενη δική της πηγή. 

Συγκεκριμένα, το ειδικό αυτό λογισμικό, με την κωδική ονομασία «Μαζικές Ταραχές», θα αναλύει τις ειδήσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα ελέγχει τους δρόμους μέσα από «έξυπνες» κάμερες και άλλες πηγές. Με αυτόν τον τρόπο οι κρατικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν «καρέ-καρέ» την οργάνωση μιας κινητοποίησης από τη στιγμή που θα καλεστεί, μέχρι τη στιγμή που θα καταλήξει στη συγκέντρωση στο πεδίο του δρόμου. Ακόμη, στο σενάριο ξεσπάσματος «μαζικών ταραχών», το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης θα προτείνει στα όργανα επιβολής της τάξης τρόπους αντιμετώπισης που θα ανταποκρίνονται στην εκάστοτε περίπτωση.

Το νέο λογισμικό διαμορφώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ασφαλής πόλη» του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων. Ο εκπρόσωπος του προγράμματος Αντρέι Μισούρνι επιβεβαίωσε τη δημιουργία του τεχνικού μέρους, ενώ το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant, αναφέρθηκε στη μεθοδολογία ανάλυσης που χρησιμοποιεί το εν λόγω πρόγραμμα. Στο πρόγραμμα έχουν συμπεριληφθεί οι ορισμοί της «συγκέντρωσης», της «πολιτικής διένεξης», του «δυναμικού διαμαρτυρίας», της «θρησκευτικής διένεξης» των «δράσεων κατά τη αστυνομίας», όπως και οι τρόποι αποτροπής των συγκρούσεων σε περιπτώσεις κλιμάκωσης της βίας.

Η μεθοδολογία ανάλυσης του προγράμματος βρίσκεται στο στάδιο έγκρισης από τις αρχές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ίδια διαδικασία πραγματοποιείται ήδη στις περιφέρειες από τα Κέντρα Διαχείρισης Περιφερειών. Πρόκειται για ψηφιακές πλατφόρμες βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη που συλλέγουν τα αιτήματα των κατοίκων από επίσημους ιστότοπους και κοινωνικά δίκτυα και τα διαβιβάζουν στις τοπικές αρχές. Το σύστημα εφαρμόζεται από το 2020 από την ANO Dialog, της οποίας ηγείται ο Αλεξέι Γκορεσλάφσκι, πρώην υπάλληλος της Διοίκησης του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έρχεται να προστεθεί στο αυταρχικό πλαίσιο περιορισμού των διαδηλώσεων στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια, που έχει επιβληθεί στοχευμένα από την πολιτική της κυβέρνησης Πούτιν, μετά τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του χειμώνα 2011-2012. Αυτήν τη στιγμή, οποιαδήποτε πορεία διαμαρτυρίας στην οποία συμμετέχει πλήθος άνω του ενός ατόμου είναι νομικά υποχρεωμένη να λάβει πρώτα την έγκριση του κράτους, κάτι που δεν έχει εφαρμοστεί από πολλούς αντιπολιτευόμενους πολιτικούς φορείς. Δεν λείπουν βέβαια εκείνοι οι «αντιφρονούντες» που διώκονται για «εξτρεμιστική δράση» εξαιτίας της άρνησής τους να δηλωθούν ως οργανωτές μιας διαδήλωσης.

Η κατάσταση αυτή παρουσιάζει κοινά στοιχεία με την επικρατούσα συνθήκη στην Ελλάδα, με τον νόμο Χρυσοχοΐδη για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2020 και απαιτεί μεταξύ άλλων τον ορισμό «οργανωτή», ενώ επιτρέπει στην αστυνομία να προχωράει ευκολότερα σε διάλυσή τους. Βέβαια, το μέτρο αυτό δεν έχει εφαρμοστεί γενικευμένα στη χώρα μας, καθώς υπάρχουν έντονες αντιστάσεις από την εντός και εκτός «των τειχών» αντιπολίτευση. 

Σε κάθε περίπτωση προκαλεί ανησυχία για τα δημοκρατικά δικαιώματα η υιοθέτηση του «οργουελιανής» έμπνευσης προγράμματος παρακολούθησης, όχι μόνο στη Ρωσία αλλά και στη χώρα μας, και τον υπόλοιπο κόσμο. Γιατί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει όχι μόνο τη γενίκευση ενός τέτοιου μοντέλου από τα κράτη αναφορικά με τις διαδηλώσεις και όσους συμμετέχουν, αλλά και τη διεύρυνση της επιτήρησης τέτοιου είδους και σε άλλες πτυχές της κοινωνικής δραστηριότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Σιδηρά πυγμή για τους αντιπάλους του Πούτιν
Με άγρια καταστολή απαντά η ρωσική κυβέρνηση στις διαδηλώσεις ενάντια στον πρόεδρο που συμπληρώνει τη δεύτερη δεκαετία του στην εξουσία και φαίνεται ότι τον ανησυχούν περισσότερο από οτιδήποτε.
Σιδηρά πυγμή για τους αντιπάλους του Πούτιν
ΕΥΡΩΠΗ
Εκατοντάδες συλλήψεις στη Μόσχα
Οι ρωσικές αρχές προχώρησαν σε εκατοντάδες συλλήψεις στο κέντρο της Μόσχας κατά ανθρώπων που επεδίωκαν να συμμετάσχουν σε διαδήλωση κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, παρακινημένοι από τον Βιατσεσλάβ Μάλτσεφ,...
Εκατοντάδες συλλήψεις στη Μόσχα
ΕΥΡΩΠΗ
Διαδηλώσεις, συλλήψεις, ένταση και αντιδράσεις
Στη σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι και εκατοντάδων υποστηρικτών του προχώρησε η ρωσική αστυνομία, στο συλλαλητήριο κατά της διαφθοράς και του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ναβάλνι, που σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα...
Διαδηλώσεις, συλλήψεις, ένταση και αντιδράσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Σοβαρά επεισόδια στην Αλβανία λόγω συγκρούσεων στο Δημ. Κόμμα
Επίθεση στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος πραγματοποίησαν υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, τον οποίο εκδίωξε το κόμμα πριν από ένα χρόνο λόγω κατηγοριών για διαφθορά.
Σοβαρά επεισόδια στην Αλβανία λόγω συγκρούσεων στο Δημ. Κόμμα
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Λουτρό αίματος στο Καζακστάν, όπου επιχειρεί ήδη ο ρωσικός στρατός
Εμπόλεμη ζώνη θυμίζει το Αλμάτι μετά και την άφιξη Ρώσων στρατιωτών και τεθωρακισμένων προκειμένου να κατασταλεί η εξέγερση στη χώρα • Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών.
Λουτρό αίματος στο Καζακστάν, όπου επιχειρεί ήδη ο ρωσικός στρατός
ΕΥΡΩΠΗ
Συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών στην Ολλανδία σε πορεία κατά του lockdown
Η τοπική αυτοδιοίκηση διέταξε τη διάλυση της διαδήλωσης στο κέντρο της ολλανδικής πρωτεύουσας, καθώς έχουν απαγορευτεί οι δημόσιες συναθροίσεις στο πλαίσιο των απαγορευτικών μέτρων στη χώρα.
Συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών στην Ολλανδία σε πορεία κατά του lockdown

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας