Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Την αποφυλάκιση του συνιδρυτή των WikiLeaks ζητά από τις βρετανικές αρχές η Διεθνής Αμνηστία, αλλά και να θέσουν οι ΗΠΑ στο αρχείο το κατηγορητήριο εναντίον του, μία μέρα πριν εκδικαστεί η έφεση στην απόφαση βρετανικού δικαστηρίου να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανιές Καλαμάρ, αναφερόμενη στον Τζούλιαν Ασάνζ, που κατηγορείται από τις ΗΠΑ για την αποκάλυψη εκατοντάδων χιλιάδων απορρήτων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, επισημαίνει ότι σύμφωνα με έρευνα του Yahoo!News, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εξέταζαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στην απαγωγή ή τη δολοφονία του Αυστραλού όταν ζούσε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Η αποκάλυψη αυτή «θέτει υπό ακόμη μεγαλύτερη αμφισβήτηση την αξιοπιστία των αμερικανικών υποσχέσεων» για τη μεταχείρισή του και «εκθέτουν περαιτέρω τα πολιτικά κίνητρα αυτής της υπόθεσης», σημειώνει η Ανιές Καλαμάρ.

Το βρετανικό δικαστήριο τον Ιανουάριο είχε απορρίψει το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ με το σκεπτικό ότι υπάρχει κίνδυνος να αυτοκτονήσει σε αμερικανική φυλακή και εκφράζονταν ανησυχίες για την ψυχική του υγεία.

Η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας στηλιτεύει επίσης το γεγονός πως «έπειτα από 20 χρόνια, πρακτικά κανένας υπεύθυνος για τα εγκλήματα πολέμου που φέρονται να διαπράχθηκαν από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των πολέμων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ δεν έχει λογοδοτήσει, πόσο μάλλον παραπεμφθεί σε δίκη, και μολαταύτα ένας εκδότης που αποκάλυψε τέτοια εγκλήματα αντιμετωπίζει μια ζωή στη φυλακή».

Ο Τζούλιαν Ασάνζ κατηγορείται για την κλοπή και τη δημοσιοποίηση ευαίσθητων πληροφοριών σχετικά με τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν με συνεργό την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια πληροφοριών των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων. Οι υποστηρικτές του Αυστραλού τον χαρακτηρίζουν δημοσιογράφο-ερευνητή ο οποίος έφερε στο φως εγκλήματα πολέμου.