• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 20.7°C
  4 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.1°C / 21.0°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.7°C / 21.0°C
  1 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.8°C / 20.4°C
  2 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 16.8°C
  1 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.8°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  2 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  5 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 17.3°C
  1 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 17.9°C
  0 BF
  48%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.3°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  1 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 20.0°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.3°C / 18.8°C
  1 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.5°C / 21.1°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  2 BF
  54%
EUROKINISSI/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Πρωτοβουλία Παπαδημούλη για συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο των #Pandora_Papers

 • A-
 • A+

Επείγουσα επιστολή με αίτημα να συζητηθεί το μέγα σκάνδαλο των Pandora Papers στην Ολομέλεια του Eυρωκοινοβουλίου (18-21 Οκτωβρίου), απέστειλε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στον Πρόεδρο του Θεσμού, Νταβίντ Σασόλι.

Η επιστολή που κοινοποιείται επίσης στους Συμπροέδρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Μάρτιν Σίρντεβαν και Μανόν Ομπρί, προκειμένου να υποβληθεί το σχετικό αίτημα στην Διάσκεψη των Προέδρων, αναφέρει ότι: «Τα έγγραφα Pandora Papers αποκαλύπτουν παγκόσμια διαπλοκή της πολιτικής εξουσίας και της μυστικής υπεράκτιας (offshore) χρηματοδότησης», φέρνοντας στο φως «τις μυστικές συμφωνίες και τα κρυφά περιουσιακά στοιχεία περισσότερων από 330 πολιτικών και υψηλού επιπέδου δημόσιων λειτουργών, σε περισσότερες από 90 χώρες και εδάφη, συμπεριλαμβανομένων 35 ηγετών χωρών».

Μετά τα σκάνδαλα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όπως ήταν στο κοντινό παρελθόν τα Panama Papers, Paradise Papers, Offshore Leaks, LuxLeaks, Mauritius Leaks, CumEx και FinCen, τα Pandora Papers, σύμφωνα με τον Δημ. Παπαδημούλη, «αποδεικνύουν ότι η ισχύουσα νομοθεσία και μέτρα δεν επαρκούν και τα κενά εκμεταλλεύονται οι προνομιούχοι που έχουν πρόσβαση στο υπεράκτιο σύστημα, με σκοπό τη φοροδιαφυγή και εγκληματίες με σκοπό το ξέπλυμα χρήματος».

«Η Ευρώπη και ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να εξασφαλίσουν πλήρη διαφάνεια και διεθνείς φορολογικούς κανόνες, πρακτικές και συνεργασία» τονίζει στην επιστολή του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και γι' αυτό το λόγο προτείνει το θέμα να απασχολήσει την Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, σε συζήτηση με τίτλο: «Δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής – Pandora Papers: Ανάγκη ουσιαστικής επιβολής της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Ευρώπη και τον κόσμο (με ψήφισμα)».

Η επιστολή Παπαδημούλη:

 

Θέμα: Pandora Papers

Αγαπητέ Πρόεδρε Sassoli,

Αγαπητέ David,


Η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) αποκάλυψε χθες τα έγγραφα Pandora Papers. Η έρευνα αποκαλύπτει τις μυστικές συμφωνίες και τα κρυφά περιουσιακά στοιχεία περισσότερων από 330 πολιτικών και υψηλού επιπέδου δημόσιων λειτουργών, σε περισσότερες από 90 χώρες και εδάφη, συμπεριλαμβανομένων 35 ηγετών χωρών.
Τα έγγραφα Pandora Papers αποκαλύπτουν την παγκόσμια διαπλοκή της πολιτικής εξουσίας και της μυστικής υπεράκτιας (offshore) χρηματοδότησης.


Τα αρχεία που διέρρευσαν, για άλλη μια φορά αποδεικνύουν ότι η ισχύουσα νομοθεσία και μέτρα δεν επαρκούν και τα κενά εκμεταλλεύονται οι προνομιούχοι που έχουν πρόσβαση στο υπεράκτιο σύστημα, με σκοπό τη φοροδιαφυγή και εγκληματίες με σκοπό το ξέπλυμα χρήματος.
Όπως αποκαλύπτει η έρευνα της ICIJ, πολλοί από τους ισχυρούς παίκτες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να τερματιστεί το υπεράκτιο σύστημα, αντ' αυτού επωφελούνται, αποθηκεύοντας περιουσιακά στοιχεία σε κρυφές εταιρείες και καταπιστεύματα, ενώ οι κυβερνήσεις τους κάνουν λίγα για να επιβραδύνουν την παγκόσμια ροή παράνομου χρήματος που πλουτίζει εγκληματίες και εξαθλιώνει έθνη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ερευνητική δημοσιογραφία αντικαθιστά την ελλιπή νομοθεσία και τους ανεπαρκείς μηχανισμούς και μέτρα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, η μάλλον πρόσφατη αποκάλυψη των Panama Papers δεν οδήγησε στους απαραίτητους αυστηρότερους κανόνες, οι οποίοι θα απέτρεπαν τη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή και το ξέπλυμα χρήματος.

Μετά την αποκάλυψη των Pandora Papers, η Ευρώπη και ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να εξασφαλίσουν πλήρη διαφάνεια και διεθνείς φορολογικούς κανόνες, πρακτικές και συνεργασία.
Οι ευρωπαϊκές και διεθνείς φορολογικές αρχές θα πρέπει να είναι σε θέση να συνεργάζονται πιο αποτελεσματικά βάσει συμφωνημένης νομοθεσίας και πρωτοκόλλων συνεργασίας για να σταματήσει αυτή η παγκόσμια γάγγραινα, η οποία θέτει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη του κοινού και την ίδια την ουσία του κράτους δικαίου και επιβάλλει περαιτέρω τις ανισότητες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Ως εκ τούτου, θα ήθελα να προτείνω μια συζήτηση με ψήφισμα στην Ολομέλεια του Οκτωβρίου, με τίτλο: «Δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής – Pandora Papers: Ανάγκη ουσιαστικής επιβολής της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Ευρώπη και τον κόσμο (με ψήφισμα)» .
Έχω ήδη ζητήσει με επιστολή μου, από την πολιτική μου ομάδα να υποβάλλει αίτημα γι' αυτήν τη συζήτηση με ψήφισμα, στην προσεχή Διάσκεψη των Προέδρων.

Ευχαριστώ για τη συνεργασία και την προσοχή σου

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Παπαδημούλης


4.10.2021                                                                   

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Βίντεο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για το σκάνδαλο Novartis
Ενημερωτικό βίντεο για την υπόθεση Novartis δημιούργησε το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Στο βίντεο εμφανίζονται οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η διωκόμενη δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου.
Βίντεο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για το σκάνδαλο Novartis
ΕΥΡΩΠΗ
Επιστολή Δ. Παπαδημούλη στον Πρόεδρο του Ε.Κ. για να μη χρηματοδοτηθούν οι νεοναζί
Επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έστειλε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, για την αποτροπή της χρηματοδότησης του ακροδεξιού APF, στο οποίο συμμετέχει η Χρυσή Αυγή.
Επιστολή Δ. Παπαδημούλη στον Πρόεδρο του Ε.Κ. για να μη χρηματοδοτηθούν οι νεοναζί
ΕΥΡΩΠΗ
Παρουσίαση θέσεων ευρωκοινοβουλίου ενόψει Συνόδου από τον Δ. Παπαδημούλη
Τις προτεραιότητες και τις θέσεις του ευρωκοινοβουλίου ενόψει της Συνόδου Κορυφής παρουσιάζει αύριο με διαδικτυακή συνέντευξη ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ε.Κ.
Παρουσίαση θέσεων ευρωκοινοβουλίου ενόψει Συνόδου από τον Δ. Παπαδημούλη
ΕΥΡΩΠΗ
Εξεταστική επιτροπή για τα «LuxLeaks» ζήτησε ο Δ. Παπαδημούλης
Να συγκροτηθεί άμεσα ειδική εξεταστική Επιτροπή από το Ευρωκοινοβούλιο για τη μεγάλη φοροαποφυγή, με αφορμή τις αποκαλύψεις για τα LuxLeaks ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Εξεταστική επιτροπή για τα «LuxLeaks» ζήτησε ο Δ. Παπαδημούλης
ΕΥΡΩΠΗ
Άλλα αντ' άλλων το Ευρωκοινοβούλιο για το «κόψιμο» της έκθεσης των ΡΧΣ
Με μια επιτηδευμένα δυσνόητη απάντηση επιχειρεί να τα «μπαλώσει» για την απόσυρση της ανακοίνωσης και του tweet με την έκθεση για την ελευθεροτυπία.
Άλλα αντ' άλλων το Ευρωκοινοβούλιο για το «κόψιμο» της έκθεσης των ΡΧΣ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας