• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 18.8°C
  3 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 16.1°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.4°C
  4 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.3°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 16.0°C
  0 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 12.4°C
  3 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.3°C / 19.6°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.1°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 16.9°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.7°C
  5 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.6°C
  6 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.5°C
  3 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 16.1°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.8°C / 22.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 19.8°C
  3 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.8°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 16.1°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  61%

Κλιματική αλλαγή: Οι «ευάλωτοι» κινδυνεύουν να πέσουν θύματα οικονομικής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης

 • A-
 • A+

Εκατομμύρια άνθρωποι που εκκενώνουν τα σπίτια τους λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, στην προσπάθειά τους να βιοποριστούν, πέφτουν θύματα σωματεμπορίας και δουλείας, αναφέρει έρευνα.

Η κλιματική αλλαγή και η αυξανόμενη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων όπως πλημμυρών, ξηρασίας και πυρκαγιών έχουν καταστροφικές συνέπειες στις καθημερινές συνήθειες ανθρώπων που ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, καθώς και τους καθιστούν πιο ευάλωτους στην εκμετάλλευση, σύμφωνα με την έκθεση.

Ερευνητές από το Διεθνές Ινστιτούτο Περιβάλλοντος Ανάπτυξης και ενάντια στην -κάθε είδους- Εκμετάλλευση, διαπίστωσε ότι η ξηρασία στη βόρεια Γκάνα ανάγκασε νέους ανθρώπους να μεταναστεύσουν σε μεγαλουπόλεις. Παράλληλα αρκετές γυναίκες ξεκινούν να εργάζονται ως αχθοφόροι και κινδυνεύουν να πέσουν θύματα σεξουαλικής και οικονομικής εκμετάλλευσης.

Μια γυναίκα κτηνοτρόφος που αναγκάστηκε να μεταναστεύσει από τη βόρεια Γκάνα στην πρωτεύουσα Άκρα, καθώς η περιουσία της καταστράφηκε από τις πλημμύρες στην περιοχή. Για επτά χρόνια εργαζόταν ως καγιάγι- κουβαλούσε πράγματα πάνω στο κεφάλι της. Η γυναίκα δήλωσε: «Όταν ήρθα εδώ δε γνώριζα τίποτα για τη δουλειά. Μου είπαν ότι η γυναίκα που μας παρέχει τα τηγάνια για τη δουλειά, θα μας προσφέρει τροφή και διαμονή. Ωστόσο, όλα μου τα κέρδη πηγαίνουν σε εκείνη και μόνο μερικές φορές μου δίνει ένα μικρό μέρος των χρημάτων που μου αναλογούν».

Στο Σούντορμπον , στα σύνορα μεταξύ Ινδίας και Μπαγκλαντές, οι ισχυροί κυκλώνες έχουν προκαλέσει πλημμύρες στο δέλτα, περιορίζοντας τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι λαθρέμποροι και διακινητές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή στόχευαν σε χήρες και άνδρες που ήταν απελπισμένοι, διότι ήθελαν να περάσουν τα σύνορα στην Ινδία για να βρουν δουλειά και εισόδημα. Τα θύματα εμπορίας υποβάλλονταν συχνά σε σκληρή εργασία και πορνεία, με μερικά να εργάζονται σε ιδιόκτητα καταστήματα κατά μήκος των συνόρων.

Ο Φραν Γουίτ, σύμβουλος κλιματικής αλλαγής και σύγχρονης δουλείας στο Ινστιτούτο, δήλωσε: «Η έρευνά μας δείχνει το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα συμβάλλουν στην καταστροφή του περιβάλλοντος, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και αφήνουν τους ευάλωτους στην εμπορία, την εκμετάλλευση και τη δουλεία».

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι, έως το 2050, ο αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης, όπως οι μειωμένες αποδόσεις των καλλιεργειών, η έλλειψη νερού και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, θα αναγκάσει περισσότερους από 216 εκατομμύρια ανθρώπους σε έξι περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της υποσαχάριας Αφρικής, της νότιας Ασίας και της Λατινικής Αμερικής,να φύγουν από τα σπίτια τους.

Η έκθεση αποτελεί μια έντονη προειδοποίηση προς τους παγκόσμιους ηγέτες πριν από τη σύνοδο κορυφής Cop26 του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο και τους καλεί να διασφαλίσουν ότι θα προσπαθήσουν να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση και το πρόβλημα της σύγχρονη μορφής δουλεία. Η έκθεση αναφέρει ότι οι παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μεταναστών αγνοούνται για τα συμφέροντα της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης και ανάπτυξης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Η κλιματική αλλαγή επιφέρει μακροπρόθεσμα διαγενεακή «αδικία»
Τα μωρά που γεννιούνται τώρα θα έρθουν αντιμέτωπα με τα διπλάσια ακραία κλιματικά φαινόμενα συγκριτικά με έναν άνθρωπο ηλικίας 60 ετών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.—Η ταχεία μείωση των εκπομπών μπορεί να...
Η κλιματική αλλαγή επιφέρει μακροπρόθεσμα διαγενεακή «αδικία»
ΕΥΡΩΠΗ
Μέτρα για την ατμοσφαιρική ρύπανση ζητούν 7 στους 10 από την Ε.Ε.
Νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλεί πάνω από 400.000 πρόωρους θανάτους στην Ε.Ε. κάθε χρόνο, την ώρα που μελέτη τη συνδέει για πρώτη φορά με αρκετές νέες παθήσεις.
Μέτρα για την ατμοσφαιρική ρύπανση ζητούν 7 στους 10 από την Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Κλίμα
«Οι διαρκείς καύσωνες, τα ρεκόρ θερμοκρασιών και οι επαναλαμβανόμενες ξηρασίες, αποτελούν μόνο μια μικρή πρόγευση από τις καταστροφές που θα προκαλέσει η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη», γράφει η «Λε Μοντ»,...
Κλίμα
ΕΥΡΩΠΗ
ΕΟ ΚΚΕ: Οι λαοί δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό από τη διάσκεψη COP26
«Ακολουθώντας την ευρωενωσιακή στρατηγική, η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ανοίγουν διάπλατα την πόρτα στα "πράσινα μονοπώλια" παραδίδοντάς τους κυριολεκτικά "γη και ύδωρ"».
ΕΟ ΚΚΕ: Οι λαοί δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό από τη διάσκεψη COP26
ΕΥΡΩΠΗ
Έφοδοι και συλλήψεις μελών της «Ντραγκέτα» σε Γερμανία Ιταλία και Βουλγαρία
Στο πλαίσιο ευρωπαϊκής έρευνας για φορολογική απάτη Βουλγαρία Γερμανία και Ιταλία συνεργάζονται για την εξάρθρωση της ιταλικής μαφίας- Η γερμανική αστυνομία πραγματοποίησε συλλήψεις και συντονισμένες εφόδους...
Έφοδοι και συλλήψεις μελών της «Ντραγκέτα» σε Γερμανία Ιταλία και Βουλγαρία
ΕΥΡΩΠΗ
Σκάνδαλο τραντάζει την εφημερίδα Bild: Σεξ, δημοσιογραφία και χρήμα
Ο γερμανικός εκδοτικός γίγαντας Axel Springer Group απέλυσε τον διευθυντή της Bild, ναυαρχίδας του ομίλου, μια ημέρα μετά από άρθρο των New York Times με κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά στον εργασιακό...
Σκάνδαλο τραντάζει την εφημερίδα Bild: Σεξ, δημοσιογραφία και χρήμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας