Οι εκβιασμοί, οι πιέσεις και τα πρόστιμα των ρωσικών αρχών στις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ότι απέδωσαν καθώς σύμμαχοι του φυλακισμένου Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλι κατηγόρησαν σήμερα την Google και την Apple ότι αφαίρεσαν μια εφαρμογή «έξυπνης» ψηφοφορίας από τα διαδικτυακά τους καταστήματα σήμερα, πρώτη ημέρα των βουλευτικών εκλογών στη Ρωσία.
«Σήμερα στις 8 το πρωί ώρα Ρωσίας η Google και η Apple αφαίρεσαν από τα διαδικτυακά τους καταστήματα την εφαρμογή του Ναβάλνι. Δηλαδή υπέκυψαν στον εκβιασμό του Κρεμλίνου», έγραψε στον λογαριασμό του στο Telegram ο Λεονίντ Βολκόφ, ένας από τους στενούς συνεργάτες του Ναβάλνι.
«Η αφαίρεση της εφαρμογής του Ναβάλνι από πλατφόρμες είναι μια επαίσχυντη πράξη πολιτικής λογοκρισίας. Η αυταρχική ρωσική κυβέρνηση και η προπαγάνδα θα χαρούν», έγραψε στο Twitter και ο Ιβάν Τζανόφ, διευθυντής της οργάνωσης του Ναβάλνι, Ταμείο κατά της Διαφθοράς, αναφερόμενος στην Google και την Apple.
«Όλο το ρωσικό κράτος και ακόμη και οι μεγάλες εταιρείες του διαδικτύου είναι εναντίον μας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραδώσουμε τα όπλα», τόνισε στο Telegram η ομάδα του Ναβάλνι.
Σήμερα ξεκινά στη Ρωσία η ψηφοφορία για τις βουλευτικές εκλογές, η οποία θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Στις κάλπες καλούνται περίπου 108 εκατομμύρια Ρώσοι, ώστε να εκλέξουν τους 450 βουλευτές της Δούμας (Κάτω Βουλή) και το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία αναμένεται να κερδίσει τις περισσότερες έδρες.
Οι σύμμαχοι του Ναβάλνι, ενός από τους πιο σφοδρούς επικριτές του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή για να οργανώσουν μια εκστρατεία ψηφοφορίας που θα επέφερε πλήγμα στο κόμμα Ενωμένη Ρωσία. Ο Ναβάλνι είχε καλέσει από τη φυλακή τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν «έξυπνα», στηρίζοντας τους υποψήφιους -συχνά κομμουνιστές- που θα έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν τους υποψήφιους της Ενωμένης Ρωσίας. Η εφαρμογή επέτρεπε στους χρήστες της να μαθαίνουν ποιον υποψήφιο θα ήταν καλό να επιλέξουν στην εκλογική τους περιφέρεια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.
Όμως η Μόσχα ζήτησε νωρίτερα τον Σεπτέμβριο από την Apple και τη Google να αφαιρέσουν την εφαρμογή από τα διαδικτυακά τους καταστήματα, επισημαίνοντας ότι, αν δεν τον πράξουν, θα θεωρηθεί ανάμειξη στις βουλευτικές εκλογές.
Στις 14 Σεπτεμβρίου, ρωσικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο στα γιγαντιαία αμερικανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter επειδή δεν απομάκρυναν από τις πλατφόρμες τους περιεχόμενο το οποίο η Μόσχα θεωρεί παράνομο, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης καταστολής στο διαδίκτυο και στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Ένα μήνα νωρίτερα, στις 17 Αυγούστου, με την ίδια αιτιολογία, πρόστιμο ύψους 10,5 εκατομμυρίων ρουβλίων (121.700 ευρώ) επιβλήθηκε από δικαστήριο της Μόσχας στην Google. Η Ρωσία έχει επιβάλει τον περασμένο χρόνο στην Google μια σειρά μικρών προστίμων, επειδή η εταιρεία δεν απομάκρυνε περιεχόμενο που η Μόσχα θεωρεί απαγορευμένο και επειδή δεν έχει τα δεδομένα των χρηστών της στη Ρωσία.
