Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Η Γαλλία προετοιμάζεται για την έναρξη της δίκης για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015, στις οποίες σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι. Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει αύριο Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου και να διαρκέσει έως και εννέα μήνες.

Οι μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αναμένεται να εμφανιστούν σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις στο ιστορικό δικαστήριο στο l’ile de Cite. Δεκατέσσερις από τους 20 κατηγορούμενους αναμένεται να είναι εκεί, συμπεριλαμβανομένου του βελγικής καταγωγής Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του μοναδικού επιζώντος δράστη. Το κύριο άρθρο της Le Monde προβληματίζεται για τα φρικτά γεγονότα και για το τι διακυβεύεται στη δίκη.

Την ίδια ώρα, ο βελγικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RTBF (η αντίστοιχη ΕΡΤ του Βελγίου) ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι βρήκε ηχογράφηση «συνέντευξης» με τον Αμπντεσλάμ και δύο από τους συνεργούς του, τον Μοχάμεντ Αμρί και τον Χάμζα Ατού, που πραγματοποιήθηκε σε συνοριακό σημείο ελέγχου μεταξύ Βελγίου και Γαλλίας το πρωί της 14ης Νοεμβρίου, δηλαδή την επομένη των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Η δημοσιογράφος, που βρισκόταν εκεί και έπαιρνε δηλώσεις από όσους περνούσαν από έλεγχο, Σαρλότ Λεγκράντ, περιέγραψε τι συνέβη εκείνη την ημέρα: 

«Δεν θυμάμαι τη μάρκα του αυτοκινήτου ή το χρώμα του. Σε αυτό επέβαιναν τρεις νεαροί άνδρες που έδειχναν πολύ κουρασμένοι, τα πρόσωπά τους έδειχναν ταλαιπωρημένα. Ο ένας στο πίσω κάθισμα ήταν τυλιγμένος σε ένα είδος χοντρού μπουφάν ή παπλώματος. Δεν ήταν ιδιαίτερα φιλικοί, αλλά απάντησαν στις ερωτήσεις μου, ενώ γινόταν έλεγχος της ταυτότητάς τους».

Στην ερώτηση τι γνώμη έχουν για τα συνοριακά σημεία ελέγχου, που στήθηκαν σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν οι ύποπτοι μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, λένε: «Αυτό είναι το τρίτο. Ο τρίτος έλεγχος. Για να είμαστε ειλικρινείς, το βρίσκουμε λίγο υπερβολικό».