• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.1°C / 3.4°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -5.4°C / -0.9°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 5.1°C
  4 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -4.7°C / -2.1°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -4°C -5.8°C / -1.6°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -9°C -8.6°C / -7.7°C
  4 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -1.0°C / 2.6°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 4.9°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  6 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.3°C
  7 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  7 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  3 BF
  47%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  4 BF
  40%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  -1°C -1.1°C / -0.5°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.8°C / 4.3°C
  3 BF
  86%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 3.6°C
  6 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -5.1°C / -0.6°C
  1 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -5.0°C / -0.8°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -8°C -8.2°C / -8.2°C
  2 BF
  58%
AP Photo/Emrah Gurel

Ανησυχεί η Επιτροπή της Βενετίας για τον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο της Τουρκίας

 • A-
 • A+

Ο πρόσφατα εισαχθείς νόμος της Τουρκίας για την πρόληψη της χρηματοδότησης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής (νόμος αριθ. 7262) υπερβαίνει τις διεθνείς απαιτήσεις και ενδέχεται να έχει εκτεταμένες συνέπειες για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με γνωμοδότηση της Επιτροπής Βενετίας των νομικών εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αναγνωρίζοντας τη δύσκολη κατάσταση ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Τουρκία, η Επιτροπή της Βενετίας υπογράμμισε ότι τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να συμμορφώνονται με όλες τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις τους, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν λαμβάνουν μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η Επιτροπή της Βενετίας σημείωσε με ανησυχία ότι - με την εφαρμογή του σε όλες τις ενώσεις, ανεξάρτητα από τους στόχους και τις δραστηριότητές τους - ο νόμος 7262 υπερβαίνει το πεδίο εφαρμογής των συστάσεων της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής.

Η γνωμοδότηση, η οποία δημοσιεύθηκε αργά στις 6 Ιουλίου, αναφέρει ότι οι διατάξεις του νόμου οδηγούν σε εκτεταμένες συνέπειες για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και την ελευθερία της έκφρασης, καθώς και το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη.

Οι συγκεκριμένες ανησυχίες που επισημαίνονται από την Επιτροπή της Βενετίας περιλαμβάνουν τις αδιάκριτες νέες διατάξεις σχετικά με την είσπραξη ενισχύσεων, την έλλειψη διαφάνειας για την αξιολόγηση των κινδύνων των ΜΚΟ και τη δυνατότητα των αρχών να απομακρύνουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μιας ένωσης και να τα αντικαταστήσουν με διαχειριστές χωρίς διαβούλευση με τα μέλη της ενδιαφερόμενης ΜΚΟ ή του διοικητικού συμβουλίου της, πριν από έναν τέτοιο διορισμό, ως εγγύηση ότι οι διαχειριστές λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα της ΜΚΟ. Επιπλέον, η Επιτροπή της Βενετίας υπογράμμισε τους κινδύνους δυσανάλογων κυρώσεων λόγω της σημαντικής αύξησης των προστίμων και των ποινών για την παραβίαση των ελεγκτικών υποχρεώσεων. Επιπλέον, η παρατήρησε ότι η εξουσία των επιθεωρητών να ζητούν πληροφορίες εμφανίζεται ως πολύ ευρεία και θα πρέπει ιδίως να ασκείται σύμφωνα με το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή των ενδιαφερομένων.

Η Επιτροπή εκφράζει επίσης τη λύπη της για το γεγονός ότι ο νόμος εγκρίθηκε εσπευσμένα, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, γεγονός που χαρακτηρίζεται προβληματικό από δημοκρατικής άποψης.

Ο νόμος 7262 για την πρόληψη της χρηματοδότησης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, ο οποίος τροποποιεί, μεταξύ άλλων, τους νόμους για την είσπραξη βοήθειας και τις ενώσεις, εγκρίθηκε από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση στις 27 Δεκεμβρίου 2020. Τέθηκε σε ισχύ τέσσερις ημέρες αργότερα.

Τον Φεβρουάριο του 2021, η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ζήτησε από την Επιτροπή της Βενετίας να γνωμοδοτήσει σχετικά με τη συμβατότητα του νέου νόμου με τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ε.Ε. απαντά στον χαρακτηρισμό από το Ισραήλ έξι παλαιστινιακών ΜΚΟ ως τρομοκρατικές
Διαμηνύει ότι θα ζητήσει περισσότερες πληροφορίες από τις ισραηλινές αρχές, επισημαίνει ωστόσο ότι προηγούμενοι ισχυρισμοί τους δεν έχουν τεκμηριωθεί.
Η Ε.Ε. απαντά στον χαρακτηρισμό από το Ισραήλ έξι παλαιστινιακών ΜΚΟ ως τρομοκρατικές
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία, αλλά...
Την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Αγκυρας προτείνει ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, καθώς από τη μία μοιάζει αηδιασμένος από τις απολυταρχικές κινήσεις του καθεστώτος Ερντογάν αλλά από την άλλη...
Η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία, αλλά...
ΕΥΡΩΠΗ
E.E.: Χαιρετίζουμε τη συνεργασία Τουρκίας-Αρμενίας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζει την προθυμία τόσο της Τουρκίας όσο και της Αρμενίας να εργαστούν για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και τον διορισμό ειδικών απεσταλμένων για τον σκοπό αυτό.
E.E.: Χαιρετίζουμε τη συνεργασία Τουρκίας-Αρμενίας
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρωπαϊκή αυτονομία α λα γαλλικά
«Η θάλασσα κυβερνάται από το διεθνές δίκαιο», το μήνυμα της γαλλικής προεδρίας στην Ε.Ε. απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις κατά Ελλάδας και Κύπρου ● Οι γαλλικές φιλοδοξίες για αποκατάσταση της θέσης της Ε.Ε....
Ευρωπαϊκή αυτονομία α λα γαλλικά
ΕΥΡΩΠΗ
«Διάλογος αλλά και αυστηρότητα με την Τουρκία»
Τη λογική του καρότου και του μαστίγιου για την Τουρκία αναμένεται να εφαρμόσει και η γαλλική προεδρία. Απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» αξιωματούχος τόνισε ότι στην Ε.Ε. «υπάρχει ως υπόθεση εργασίας για...
«Διάλογος αλλά και αυστηρότητα με την Τουρκία»
ΕΥΡΩΠΗ
«Εμφραγμα» στην Πράσινη Γραμμή
Πιέσεις... α λα Λουκασένκο δέχεται η Κύπρος μέσω της Πράσινης Γραμμής. Μόνο ώς τον Οκτώβριο του 2021, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι είχαν φτάσει στις ελεύθερες περιοχές μέσω της κατεχόμενης Κύπρου
«Εμφραγμα» στην Πράσινη Γραμμή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας