ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ efsyn.gr , Μαρία Ψαρά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης
Προσθήκη του efsyn.gr στην Google

Τη Δευτέρα θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η άρση της ασυλίας του καταδικασμένου για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Γιάννη Λαγού. Σχεδόν εφτά μήνες μετά την ιστορική απόφαση της καταδίκης της ηγεσίας και των μελών της Χρυσής Αυγής, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τον ευρωβουλευτή θα γνωστοποιηθούν το πρωί της Τρίτης.

Χθες η αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, η JURI, εισηγήθηκε θετικά στην άρση της ασυλίας του για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Αν η Ολομέλεια υιοθετήσει τη θέση της JURI, τότε κλείνει το κεφάλαιο στο Ευρωκοινοβούλιο για τον ευρωβουλευτή Λαγό και ανοίγει ακόμα ένα: η πορεία του προς τη φυλακή.

Μέγα ερώτημα είναι αν ο Γ. Λαγός θα επιστρέψει στην Ελλάδα τηρώντας τον λόγο του, οπότε η διαδικασία θα είναι απλή και άμεση, ή αν το ελληνικό κράτος θα πρέπει να στείλει αίτημα έκδοσης από τις βελγικές αρχές. Στη δεύτερη περίπτωση οι διαδικασίες θα δώσουν τον χρόνο και την άνεση στον πρώην χρυσαυγίτη να γίνει… λαγός.

Ηδη ο ευρωβουλευτής δηλώνει ότι του έχει πρόταση για άσυλο από ευρωπαϊκή χώρα, χωρίς να αποκαλύψει ωστόσο ποια είναι αυτή η χώρα. Προφανώς πάντως η σκέψη να εξαφανιστεί περνάει από το μυαλό του, οπότε το ελληνικό κράτος θα πρέπει να δείξει γρήγορα αντανακλαστικά.

Για την ιστορία πάντως, αρνητική ήταν η εισήγηση της JURI σχετικά με τη δεύτερη υπόθεση που είχε σε βάρος του ο Γ. Λαγός.

Ο φάκελος αφορούσε την προσβολή εθνικού συμβόλου -ο πρώην χρυσαυγίτης ευρωβουλευτής είχε σκίσει ένα Α4 με την τουρκική σημαία στην αίθουσα της Ολομέλειας της Ευρωβουλής θέλοντας να κάνει το σχετικό σόου του. Τα μέλη της επιτροπής θεώρησαν ότι γι’ αυτό το «αδίκημα» δεν απαιτείται η άρση της ασυλίας του.