Η Ρωσία διέταξε την κορυφαία στρατιωτική διοίκησή της να αρχίσει από αύριο, Παρασκευή, την επιστροφή των στρατευμάτων στις μόνιμες βάσεις τους στο εσωτερικό της χώρας λέγοντας πως ολοκληρώθηκε με επιτυχία η «αιφνιδιαστική επιθεώρηση» των δυνάμεων στις νότιες και τις δυτικές περιοχές της, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Η ανακοίνωση προκάλεσε την απότομη αύξηση της ισοτιμίας του ρουβλίου, έπειτα από εβδομάδες εντάσεων με τη Δύση για τη μεγάλη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία.
Δεν είναι σαφές αν η διαταγή καλύπτει όλες τις δυνάμεις που συμμετείχαν σ’ αυτή την αύξηση των στρατευμάτων, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας ο βαρύς οπλισμός θα παραμείνει στη νοτιοδυτική περιοχή του Voronezh περίπου 160 χλμ ανατολικά των συνόρων με την Ουκρανία. Δεν διευκρινίστηκε τι θα γίνει με τα στρατεύματα που έχουν μετακινηθεί στην Κριμαία, ο αριθμός των οποίων παραμένει άγνωστος.
«Πιστεύω πως οι στόχοι της αιφνιδιαστικής επιθεώρησης επιτεύχθηκαν πλήρως. Τα στρατεύματα κατέδειξαν την ικανότητά τους να εξασφαλίσουν μια αξιόπιστη άμυνα για τη χώρα», φέρεται να δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου. «Ως εκ τούτου, αποφάσισα να ολοκληρώσω τις επιθεωρήσεις στη νότια και τη δυτική στρατιωτική περιφέρεια».
Τα στρατεύματα θα έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους μέχρι την 1η Μαΐου.
Ο Σόιγκου, αφού παρακολούθησε σήμερα ασκήσεις στην προσαρτημένη Κριμαία κοντά στα νότια σύνορα της Ουκρανίας, δήλωσε εντούτοις πως οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι έτοιμες να απαντήσουν ταχέως σε περίπτωση «μη ευνοϊκής» εξέλιξης της κατάστασης στην άσκηση του ΝΑΤΟ Defender Europe, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
Η άσκηση Defender Europe είναι πολυεθνή κοινά στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τις αμερικανικές δυνάμεις, τα οποία διεξάγονται κάθε χρόνο. Από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, περισσότεροι από 28.000 στρατιωτικοί από 26 χώρες θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις σε περισσότερες από 30 περιοχές εκπαίδευσης σε δώδεκα χώρες.
