Σχετίζεται μεν με σπάνια θρομβοεμβολικά επεισόδια το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αλλά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνέστησε χθες να συνεχιστεί η χρήση του αφού τα οφέλη εξακολουθούν να είναι περισσότερα από τους κινδύνους. Η αρμόδια επιτροπή του ΕΜΑ κάλεσε την εταιρεία Janssen να προσθέσει στις αντενδείξεις μια προειδοποίηση σχετικά με ασυνήθιστες θρομβώσεις αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια, ωστόσο θεωρεί ότι τα ακραία θρομβοεμβολικά συμβάντα θα πρέπει να αναφέρονται «ως πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου».
Ολα τα κρούσματα καταγράφηκαν σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών, στην πλειονότητά τους γυναίκες, τρεις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Με βάση τα επί του παρόντος διαθέσιμα στοιχεία, δεν έχουν επιβεβαιωθεί συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου.
Οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν από τον ΕΜΑ ήταν πολύ παρόμοιες με αυτές που εμφανίστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca, το Vaxzevria. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ακραία θρομβοεμβολικά επεισόδια έχουν καταγραφεί με τη χρήση όλων των εμβολίων. Πιο αναλυτικά, με το εμβόλιο της Johnson and Johnson τα περιστατικά είναι 8, με της Moderna 5, με της Pfizer/BioNTech 25, ενώ με της AstraZeneca 297 (142 στις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, δηλαδή τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και σε Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν).
Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ, η αρμόδια για θέματα υγείας Στέλλα Κυριακίδου σημείωσε: «Ο ΕΜΑ είναι ξεκάθαρος, τα οφέλη του εμβολίου της Johnson & Johnson υπερτερούν των ρίσκων επί πολύ σπάνιων και ασυνήθιστων παρενεργειών. Καλώ τα κράτη-μέλη να ακολουθήσουν τη γνωμάτευση των ειδικών μας. Οι εμβολιασμοί σώζουν ζωές».
Τη βεβαιότητά τους ότι το ψηφιακό «πράσινο» πιστοποιητικό θα είναι έτοιμο πριν από το καλοκαίρι εξέφρασαν οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Μετά τη συμφωνία στο Συμβούλιο για τη διαπραγματευτική του θέση, την επόμενη εβδομάδα και το Ευρωκοινοβούλιο θα προχωρήσει στην ίδια διαδικασία, προκειμένου να ξεκινήσουν οι τριμερείς συναντήσεις για τη νομοθεσία. «Σκοπός είναι να διευκολύνει τις μετακινήσεις», διαβεβαίωσε ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρεϊντέρς.
